TÉMA

Střelba

Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl, armáda se cvičením počítá od příštího roku
Do Brd se vrátí ostrá střelba z děl a houfnic. Armáda chce na cvičišti v Jincích testovat nové zbraňové komplety a intenzivněji připravovat vojáky. Výcvik to má zefektivnit a zlevnit. Od zrušení bývalého vojenského újezdu uplynulo už skoro deset let. Poslední čtyři roky ale v jeho části vojáci trénují střelbu z minometů.
15. 3. 2024|ČT24
Střelec v Německu zabil čtyři lidi včetně dítěte. Vzdal se úřadům
Střelec, kterým byl podle médií pravděpodobně voják Bundeswehru, zabil v obcích Scheessel a Bothel na severozápadě Německa čtyři lidi včetně jednoho dítěte. Podezřelý se vzdal úřadům, informovaly v pátek státní zastupitelství v dolnosaském Verdenu a místní policie ve společném prohlášení. Deník Bild napsal, že muž zabil svou bývalou partnerku a její blízké a možná plánoval ještě větší krveprolití. Vyšetřovatelé údajně v jeho automobilu našli zápalnou lahev, několik zásobníků do střelných zbraní a další munici.
1. 3. 2024|ČTK
Útok tří Palestinců u Jeruzaléma má jednu oběť, několik lidí je zraněných
Při střelbě na dálnici u Jeruzaléma zemřel nejméně jeden člověk, třináct dalších utrpělo zranění. Dvě osoby jsou ve vážném stavu, informoval server The Times of Israel s odvoláním na místní záchranáře. Policie uvedla, že šlo o teroristický útok provedený třemi Palestinci, kteří byli zneškodněni.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 20:03|ČTK
Na Majdanu zabíjely ukrajinské bezpečnostní složky, byly ale pod ruským vlivem, potvrdila prokuratura
Všechny násilné trestné činy proti účastníkům Revoluce důstojnosti před deseti lety včetně vražd spáchali příslušníci ukrajinských bezpečnostních složek na příkaz tehdejší ukrajinské vlády silně ovlivněné Ruskem. Tento týden, kdy si Ukrajina připomíná výročí masakru demonstrantů v centru Kyjeva, to uvedla ukrajinská prokuratura. Tehdejší ukrajinská vláda a její bezpečnostní složky podle vyšetřovatelů spolupracovaly s ruskou Federální bezpečnostní službou (FSB).
22. 2. 2024|Petra Hosenseidlová
Janukovyč zkusil zničit Euromajdan střelbou. Když se demonstranti nedali, utekl sám
Dne 20. února 2014 se režim Viktora Janukovyče pokusil rozehnat téměř čtyřměsíční protivládní protesty na kyjevském Náměstí Nezávislosti (Majdan Nezaležnosti) a v okolí ostrou střelbou. Policejní odstřelovači pálili do davu a zabili desítky lidí. Demonstranti se odmítli vzdát a eskalace po složitých peripetiích skončila v následujících dvou dnech útěkem prezidenta, přechodem velké části poslanců jeho strany do tábora tehdejší opozice a ustavením nového vedení státu. Majdan oplakával oběti a slavil vítězství.
20. 2. 2024|ČT24, Reuters
Děsivé byly metry čtvereční krvavého ledu, vzpomíná Szántó na natáčení střelby na Majdanu
Před deseti lety, v únoru 2014, vrcholily v Kyjevě několikaměsíční protesty. Vyvolal je obrat prezidenta Viktora Janukovyče, který náhle a po tlaku z Moskvy odstoupil od podpisu Asociační dohody s Evropskou unií. A zesílily poté, co se policie pokusila brutálním zásahem demonstranty rozehnat. Dvacátého února se policisté chopili zbraní s ostrými náboji, demonstranti palbu opětovali a výsledkem byly desítky mrtvých. Poté režim ustoupil a padl. V nejvypjatějším dni v Kyjevě natáčel mimo jiné zpravodaj České televize Jakub Szántó.
20. 2. 2024|Matěj Sviták
Filozofická fakulta UK se vrací k běžné výuce, začal letní semestr
Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy začal letní semestr. Po prosincové tragédii, při které střelec v sídle fakulty zabil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil, se studenti a zaměstnanci vrací k akademickému životu v hlavní budově instituce. Budova na náměstí Jana Palacha se bude využívat s výjimkou čtvrtého patra, které zůstává uzavřené. Příchozí mohou využít služeb krizových interventů a škola také posílila ochrannou službu v budově. Informovala o tom proděkanka FF UK pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:37|ČTK
Útočník na jihu Izraele zabil dva lidi a čtyři postřelil
Dva lidé zemřeli při střeleckém útoku na autobusové zastávce na jihu Izraele, čtyři další utrpěli zranění. Policie uvedla, že útočník byl neutralizován, informoval server The Times of Israel (ToI). Incident se odehrál severně od města Kirjat Malachi.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 14:24|ČTK
Oslavy vítězství v Super Bowlu přerušila střelba, jeden člověk zemřel. Šlo o spor mezi několika lidmi, uvedla policie
Při střelbě na oslavách vítězství místního týmu ve fotbalovém Super Bowlu v americkém městě Kansas City zemřel nejméně jeden člověk. Dalších 22 lidí, z toho asi polovina děti, utrpělo zranění. Střelba byla důsledkem sporu mezi několika lidmi, uvedla šéfka místní policie. Řekla, že dvě ze tří zadržených osob jsou nezletilé.
14. 2. 2024Aktualizováno15. 2. 2024, 20:11|ČTK, ČT24
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy se za necelé dva týdny vrátí k běžnému režimu. Čtvrté patro zůstane uzavřené
Od 19. února se Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (FF UK) vrací k běžnému výukovému režimu. Učit se bude většina předmětů, a to i v hlavní budově, kde došlo nedávno ke střelbě. České televizi to potvrdila proděkanka FF UK pro vnější vztahy a další vzdělávání Michaela Slussareff.
9. 2. 2024|Marek Vašina
Chci pokračovat v Eliščině odhodlání pomáhat menšinám, říká matka zavražděné studentky
Jednou z obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze z 21. prosince 2023 byla i Eliška Šimůnková. Studovala komunikaci a řeč neslyšících, sama také bojovala za práva menšin. Pořadu 168 hodin nyní poskytla rozhovor její matka Lenka Šimůnková. S Eliškou žila sama ve středočeských Čelákovicích. S Eliškou se tam místí rozloučili v pátek 26. ledna. Její matka nyní chce dál nést její odkaz, zakládá nadaci pro neslyšící, která ponese Eliščino jméno. Právě do této nadace chce vložit peníze z univerzitní sbírky. Chce prosazovat například i manželství pro lidi z komunity LGBT+ tak, jak si to přála její dcera.
5. 2. 2024|ČT24
Lidé se pietním ohněm rozloučili s oběťmi střelby na filozofické fakultě
Desítky lidí se po koncertu v pražském Rudolfinu sešly u pietního ohně, který hoří na náměstí Jana Palacha za oběti a zraněné při tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pro zájemce byla na místě připravená dřívka, na která mohli napsat vzkaz či přání a přiložit je do ohně. Ten se postupně nechá vyhasnout. Před Vánocemi v sídle fakulty pachatel zavraždil 14 lidí, dalších 25 lidí zranil. Rozloučení pietním ohněm je zakončením akce Měsíc pro fakultu, jejímž cílem bylo navrátit akademický život na náměstí a pomoci lidem, aby se s tragédií vyrovnali.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:26|ČTK, ČT24
Dokument ČT o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy
V neděli uplynul měsíc od tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde útočník zabil 14 lidí a dalších 25 zranil. Událost, která zasáhla celé Česko a vyvolala ohlas i v zahraničí, připomněl dokument České televize, který přinesl mimo jiné svědectví tajemnice fakulty Zdeňky Filipové nebo studenta historie Tomáše Hercíka, který pomáhal zasahujícím policistům zorientovat se v budově fakulty. Dokument připravili redaktoři Richard Samko a Johana Šulcová.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 22:07|Petr Zelený
Když se začalo střílet, běžel varovat ostatní. Cítím vnitřní sílu, popsal student po návratu na fakultu
Měsíc po tragické střelbě, která si vyžádala 14 obětí, se pražská filozofická fakulta v centru metropole na několik hodin pootevřela. Podle odborníků je návrat na místo důležitou součástí vyrovnávání se s tragédií. Možnost využily stovky studentů, nechyběl mezi nimi ani Tomáš Hercík. V den střelby pomohl spolužákům i policistům – ukázal jim cestu na ochoz budovy, kde se ukrýval střelec.
21. 1. 2024|ČT24
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy částečně otevřela hlavní budovu. Od tragédie uplynul měsíc
Univerzita Karlova uctívá památku obětí prosincové střelby na filozofické fakultě. Pro studující a učitele se zároveň částečně a jen na několik hodin v neděli otevřela hlavní budova fakulty, kde se tragédie před měsícem stala. Studenti a dobrovolníci ze svíček z pietních míst tvoří dočasnou voskovou skulpturu. Student v prosinci na fakultě zastřelil čtrnáct lidí a poté i sebe, dalších pětadvacet lidí zranil.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 20:11|ČTK
Prezident poděkoval na Hradě policistům, hasičům i záchranářům, kteří zasahovali u střelby na filozofické fakultě
Prezident Petr Pavel ve čtvrtek odpoledne na Pražském hradě přijal zhruba tři desítky policistů, lékařů, zdravotníků, hasičů, psychologů a interventů, kteří zasahovali při prosincové tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Poděkoval jim za jejich nasazení a jejich postup označil za profesionální.
18. 1. 2024|ČT24
Zásah proti střelci v Uvalde byl „kaskádou selhání“. Policie reagovala zmateně, tvrdí americké ministerstvo
Zásah proti střelci, který ve škole v texaském Uvalde připravil o život 21 osob, byl sérií selhání, informovalo americké ministerstvo spravedlnosti v téměř šestisetstránkové zprávě. Policisté zasahující u události z května 2022 ji mylně nevyhodnotili jako situaci s aktivním střelcem, selhala také komunikace i velení. Podle zprávy se rovněž objevily nedostatky ve výcviku, uvedla agentura AP.
18. 1. 2024|ČTK
S vyjasněním střelby na fakultě je třeba počkat na závěry inspekce, upozornil ve sněmovně Rakušan
Poslanci v úterý odpoledne projednávali okolnosti prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, jednání zahájili minutou ticha za oběti útoku. Dle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v případu existují bílá místa a relevantní otázky, s odpověďmi je třeba ale počkat na závěry Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Sněmovna v úterý také zrychleně schválila posun termínu pro vyřazování emisních povolenek či přidělení průměrných důchodů i těm disidentům, kteří neplatili dostatečně dlouho odvody.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:32|ČTK
Podle Šlachty by měl kvůli zásahu na filozofické fakultě skončit policejní prezident. Rakušan čeká na závěry GIBS
Po policejním Úřadu vnitřní kontroly se zabývá prosincovými událostmi na pražské filozofické fakultě ještě Generální inspekce bezpečnostních sborů, její závěry ale budou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) až na jaře. V Otázkách Václava Moravce ministr zdůraznil, že z pohledu trestního práva je masová vražda na Univerzitě Karlově ještě živým případem, a proto ještě nelze o některých okolnostech hovořit. Předseda neparlamentního hnutí Přísaha a bývalý vysoce postavený policista Robert Šlachta je nicméně přesvědčen, že střelba na filozofické fakultě byla důsledkem systémového selhání, rezignovat by podle něj měl policejní prezident Martin Vondrášek i ministr Rakušan. Že pochybilo ministerstvo vnitra, je přesvědčen i někdejší šéf tohoto resortu a nynější bezpečnostní expert opoziční SPD Martin Pecina.
14. 1. 2024|Milan Dolejší
Měli bychom se zajímat o souvislosti a dopady střelby na fakultě. Média nemají zapomínat na empatii, míní mediální analytik Rožánek
Pokud bychom se o něco měli zajímat, tak o oběti, o dopad na profese, které přišly do přímého kontaktu s tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, říká mediální analytik Filip Rožánek. Na analýzu toho, jak média zvládla událost pokrýt, je podle něj třeba delší časový odstup. Kritika by měla cílit na konkrétní chyby a média by neměla zapomínat na empatii, nabádá Rožánek. V podcastu Background ČT24 také zodpovídá otázku, zda on-line obsah bude v budoucnu plně v režii umělé inteligence, a zamýšlí se i nad tím, co mediální scénu čeká v tomto roce.
12. 1. 2024|Simona Schröderová
Rakušan chce, aby prodejci zbraní povinně hlásili podezřelé nákupy
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na páteční tiskové konferenci k dění ohledně prosincové tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze řekl, že se pracuje na sérii opatření a hledají se dlouhodobá řešení, aby bylo možné podobným činům lépe předcházet. Chce také, aby prodejci zbraní měli povinnost hlásit, že někdo kupuje podezřelou výzbroj nebo její větší množství. Nyní je hlášení takových nákupů dobrovolné, podle Rakušana ale je třeba legislativně zakotvit přímo povinnost.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 12:50|ČTK
Rakušan hájil před bezpečnostním výborem sněmovny zásah policie proti střelci na fakultě
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dosud nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) loni v prosinci, řekl ve čtvrtek poslancům z bezpečnostního výboru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého byl postup policie i dalších složek záchranného systému profesionální. Zásah už zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila. Na jednání měl emotivní vystoupení jeden z poslanců, jehož dceru útočník postřelil. Vytkl policii i vedení školy styl komunikace. Sněmovní výbor projednávání po zhruba třech hodinách bez přijetí závěrů či úkolů přerušil na neurčito.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 23:45|ČTK, ČT24
Filozofická fakulta nabídla vlastní chronologii útoku z 21. prosince
Po policistech zveřejnila podrobný sled událostí z loňského 21. prosince také Univerzita Karlova. Upozornila mimo jiné, že když policisté přišli hodinu a půl před střelbou hledat podezřelého mladíka, který později zastřelil čtrnáct lidí, hovořili v hlavní budově Filozofické fakulty s vrátnými a některými dalšími zaměstnanci, nikoli však s děkankou. Policie nicméně tvrdí, že se domnívala, že v hlavní budově fakulty získala relevantní informace, které nasměrovaly její pátrání do Celetné ulice.
10. 1. 2024|ČT24
Policie a vnitro situaci po střelbě na filozofické fakultě zvládly, řekl Rakušan. Do budoucna ale bude chtít lepší krizovou komunikaci
Policie i ministerstvo vnitra po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze vzhledem ke krizové situaci komunikaci zvládly. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po policejním prezidentovi bude chtít, aby byla pro případ tragických událostí lépe nastavena komunikace s takzvanými měkkými cíli.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 15:16|ČTK, ČT24