TÉMA

Výstraha

Chladné počasí má pokračovat. Výlety do hor by měli zvážit turisté i řidiči s letní výbavou

Do Česka se dostává studený vzduch a na hory se vrací sněžení. Na horách může podle meteorologů napadnout až čtyřicet centimetrů sněhu. Vydali proto výstrahu pro území několika horských oblastí: Krušné hory, Šumavu nebo Beskydy. Chladné počasí s teplotami pod průměrem má vydržet i v dalších dnech. Podle silničářů by řidiči, kteří už nechali svá auta přezout na letní pneumatiky, měli zvážit jízdu do těchto oblastí.
12:48Aktualizovánopřed 1 h hodinou|

Ze začátku léta bude konec zimy. Teploty spadnou k deseti stupňům, rána mohou být mrazivá

Zatímco v neděli ještě padaly teplotní rekordy a pondělí se alespoň někde teplotně dotkne dvacítky, většina nového týdne bude mnohem chladnější s nejvyššími teplotami jen kolem deseti stupňů Celsia. Noci by mohly být i mrazivé. Celý týden bude deštivý, v noci při ochlazení může i nasněžit. V noci na úterý a v části Čech i v úterý přes den bude navíc silně foukat, Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 19:32|

Česko zažívá teplotní skok, po prvním letním dni bude o deset stupňů méně

Česko zažívá teplotní skok, zatímco v pondělí meteorologové zaznamenali první letní den letošního roku, tedy teploty přes 25 stupňů Celsia, v úterý očekávají maxima mezi jedenácti a patnácti stupni Celsia. I tak ale zůstanou nadprůměrné. Ke dvacítce by se teploty měly znovu vyšplhat v pátek a víkend už by měl být opět letní, tedy přes 25 stupňů Celsia, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). První letní den v dubnu není úplně neobvyklý, v roce 2021 nastal první letní den už 31. března, loni to bylo 5. května.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 11:03|

Smog kvůli saharskému písku stále trápí Moravskoslezský kraj a Brno

Smog kvůli saharskému písku, který se dostal do ovzduší, trvá v Moravskoslezském kraji a v Brně. Český hydrometeorologický ústav postupně odvolává smogovou situaci, která ráno ještě platila v celých Čechách i na některých dalších místech na Moravě. Přes den se mrak písečného prachu přesouval na sever, kde se odpoledne objevil déšť a bouřky, které pomáhají vzduch pročistit.
1. 4. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 20:55|

Ve většině Česka platí kvůli písku ze Sahary smogová situace

V celých Čechách a části Moravy a Slezska platí kvůli písku ze Sahary smogová situace. Podle Českého hydrometeorologického ústavu může být písek, jenž zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, v tuzemsku až do pondělí. Koncentrace polétavého prachu byla v neděli před půl devátou ranní podle webu ČHMÚ stále na řadě míst nad prahovou hodnotou sta mikrogramů na metr krychlový.
31. 3. 2024Aktualizováno31. 3. 2024, 12:07|

Velikonoce budou snad až příliš teplé. Někdy o svátcích ještě sněží, tentokrát má být přes dvacet stupňů

Velikonoce budou slunečné a teplé – snad až příliš. Meteorologové očekávají, že to budou jedny z nejteplejších svátků za posledních dvacet let, a to přesto, že jsou letos poměrně brzy. Teploty, které leckde vyšplhají nad dvacet stupňů Celsia, nejspíše potěší výletníky, ale již ne lyžaře. V provozu totiž zůstává už jen hrstka lyžařských středisek v Krkonoších a Jeseníkách. Meteorologové zároveň ve čtvrtek vydali pro část Česka výstrahu před silným větrem.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 11:58|

Aprílové počasí přichází již v březnu, týden má přinést mrazy i teploty nad patnáct stupňů

Výrazné teplotní rozdíly přinese počasí v týdnu, v němž začne astronomické jaro. Začal velmi chladným ránem, na které vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu na mráz ve vegetačním období, přičemž i den bude poměrně chladný a noc na úterý i úterní den mají být ještě chladnější. V polovině týdne se ale čeká prudké oteplení, maxima se zřejmě zvednou až dvojnásobně a také noci budou rázem docela teplé. Konec týdne by však zase měl přinést pozvolné ochlazení.
18. 3. 2024|

Jihomoravské hasiče zaměstnal silný vítr, lámal stromy

Silný vítr zasáhl část republiky, především východ Čech a jižní Moravu. Právě tam vyjížděli hasiči hlavně k popadaným stromům a větvím. Český hydrometeorologický ústav rozšířil původní výstrahu, která se týkala především českomoravského pomezí a jižní Moravy. Výstraha platí do půlnoci z neděle na pondělí.
10. 3. 2024Aktualizováno10. 3. 2024, 20:56|

Část Česka o víkendu zasáhne silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Část České republiky o víkendu zasáhne silný vítr. Foukat bude zejména ve východní části Čech a na Českomoravské vrchovině, v neděli i na Moravě. Nárazy mohou mít rychlost 70 kilometrů v hodině. Výstraha meteorologů je s nízkým stupněm nebezpečí.
9. 3. 2024|

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|

Závěr týdne bude deštivý, na horách může i sněžit. Teploty ale zůstanou nadprůměrné

Závěr týdne bude v Česku deštivý, v horských oblastech nasněží. V horách na severu Česka bude vydatně pršet. Teploty přes den zůstanou nadprůměrné, na některých místech překročí i deset stupňů Celsia. V noci se v závěru týdne ochladí, ojediněle teploty klesnou i pod nulu, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ústav zároveň vydal ve čtvrtek výstrahu varující před rozvodněním části řek.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 13:08|

Hladiny některých toků jsou na druhém povodňovém stupni. Výstraha platí pro sever Čech a na Hané

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před povodněmi zůstává v platnosti. V úterý po půl osmé večer se vyskytoval maximálně druhý stupeň povodňové aktivity, který panoval na Labi v Děčíně, Kostelci nad Labem, v Němčicích nad Labem, ale také na Moravě v Olomouci – Nových Sadech. Na druhém stupni zůstávala i Cidlina v Sánech.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:59|

Labe ve Vestřevi na Trutnovsku vystoupalo na nejvyšší povodňový stupeň

Déšť rozvodnil řeky a podvodňové stupně byly v neděli večer na 32 místech Česka. Na nejvyšším, třetím stupni, tedy stavu ohrožení, bylo Labe ve Vestřevi na Trutnovsku. Řeka krátce před 20. hodinou klesla na druhý stupeň, poté znovu stoupla. Nejvyšší povodňový stupeň hrozí také na horním toku Moravy a jeho přítocích. Druhý stupeň platil na šesti místech a první, tedy bdělost, na čtyřiadvaceti místech, vyplynulo z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
11. 2. 2024Aktualizováno11. 2. 2024, 23:48|

Na Šumavě se mohou rozvodnit řeky. Varování před vzestupem hladin dál platí i v Polabí

Ve čtvrtek se mohou rozvodnit řeky na Šumavě. Až na druhý povodňový stupeň by se mohly dostat Otava, Vydra a Křemelná, vzestupy hladin pak hrozí i v jiných částech Šumavy. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli odtávání sněhu na horách dál platí varování před vzestupem hladin v Polabí. Do středečního večera je v platnosti pro většinu území Česka také výstraha před silným větrem.
7. 2. 2024|

Silný vítr bude během středy foukat většinou Česka. Hladiny řek klesly na první stupeň

V Česku bude během středy na většině území foukat silný vítr, v nárazech může dosahovat až sedmdesáti kilometrů v hodině, na horách až devadesáti, vyplývá z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V povodí Labe a Orlice dále trvá výstraha před povodněmi. Například na třetím stupni povodňové aktivity bylo v úterý ráno Labe ve Stanovicích a na přehradě Les Království. Později během dne však i v těchto místech kleslo na první stupeň.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 23:47|

Taje a prší. Pod horami na severu republiky hrozí povodně

Pod Jizerskými, Orlickými horami a Jeseníky mohou hladiny řek vystoupat na první stupeň povodňové aktivity, v Podkrkonoší hrozí i dosažení druhého stupně. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která souvisí s aktuálním počasím – na horách prší a zároveň po oteplení taje sníh. Řeky by se mohly rozvodnit večer, případně v pondělí přes den. Dál platí i výstraha před silným větrem, která se týká celé republiky, ale nejdůraznější je pro Českomoravskou vrchovinu, případně Podyjí.
4. 2. 2024|

V neděli a pondělí bude silně foukat, nejprudší vítr bude na Vysočině

Velmi silný vítr se v neděli prožene Českem. Nejprudší poryvy budou na Českomoravské vrchovině, případně v Podyjí. Pro tuto oblast vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu s vysokým stupněm rizika, pro zbytek republiky bude platit výstraha s nízkým stupněm rizika. Meteorologové také očekávají vydatné srážky na návětří hor, zejména v Krkonoších a Orlických horách.
3. 2. 2024|

V Česku platila výstraha před ledovkou, Pražský okruh ochromily nehody

Od jedné hodiny v noci byla v platnosti výstraha před ledovkou, skončila hodinu před polednem. K tomu se mohly tvořit mrznoucí mlhy. Meteorologové v té souvislosti už dříve varovali před problémy v dopravě. Ty způsobilo například několik nehod blízko u sebe na Pražském okruhu u Jinočan ve směru k dálnici D1. Rychle se tam vytvořily mnohakilometrové kolony, které se začaly rozjíždět až dopoledne.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 11:06|

V noci a ve středu ráno hrozí na většině území Česka ledovka, varuje ČHMÚ

Na většině území Česka hrozí v noci na středu a ve středu ráno a dopoledne vznik slabé ledovky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Důvodem je přechod studené fronty směrem k východu v kombinaci se slabým deštěm. Varování platí od středečních 01:00 do 11:00, a to pro celé Čechy a západní část Moravy.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 22:35|

O víkendu se má mírně ochladit, noci mohou být mrazivé. Silně foukat bude až do soboty

Teploty o víkendu sice mají mírně poklesnout, kromě hor však nejspíš zůstanou nad nulou, přinejmenším přes den. V sobotu a neděli může být až sedm stupňů Celsia, v pátek ještě tepleji. V noci naopak mají klesnout teploty k nule nebo i pod ni. Zpočátku by mělo také silně foukat, výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav na čtvrtek a znovu i na noc z pátku na sobotu. Po víkendu meteorologové očekávají opět pozvolné oteplování.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 11:33|

Výstrahy bude moci vydávat pouze Český hydrometeorologický ústav, schválila vláda

Vládou prošel návrh zákona o hydrometeorologické službě. Umožní více informací pro veřejnost o počasí i stavu vod a ovzduší. Stanovuje také to, že výstrahy před nebezpečnými jevy může jako jediný vydávat Český hydrometeorologický ústav. Dosud taková úprava chyběla.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:07|

Části Česka může v noci opět pokrýt ledovka, během středy bude hodně foukat

Na severovýchodě Čech a ve východní polovině Česka se může při mrznoucích srážkách opět tvořit v noci a ve středu ráno ledovka. Během dne pak na většině území začne hodně foukat, v nárazech může vítr dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Na česko-moravském pomezí a v západní části Moravy a Slezska vítr zeslábne ve čtvrtek, informoval v úterní výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
23. 1. 2024|

Na Vysočině, východě Čech a většině Moravy komplikuje dopravu ledovka. Kdo nemusí, ať nevyjíždí, nabádá policie

V Pardubickém kraji se v pondělí večer vytvořila velmi silná ledovka. Silnice namrzají i na Královéhradecku, Vysočině a na Moravě a ve Slezsku. Výstraha trvá do úterních 03:00, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Mrznoucí srážky komplikují v zasažených oblastech především dopravu. Situace by se měla během noci stabilizovat. Na některých místech ale může ledovka přetrvávat do úterního rána. Předznamená výrazné oteplení, v polovině týdne by se měly teploty dostat až nad deset stupňů Celsia. Potom se bude zase pozvolna ochlazovat, mrznout však zřejmě již nebude.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 22:56|

Přituhne. Na severozápadě Čech může být v noci až minus dvanáct stupňů

V severozápadních Čechách mohou v noci na neděli teploty klesat pod minus dvanáct stupňů Celsia, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornil i na to, že v pondělí se zejména ve východní polovině republiky mohou objevit mrznoucí srážky a ledovka. Ve Frýdlantském výběžku, na severní Moravě a ve Slezsku bude foukat silný vítr s nárazy až sedmdesát kilometrů v hodině.
20. 1. 2024Aktualizováno20. 1. 2024, 11:48|