TÉMA

Národní protidrogová centrála

Policie stíhá čtrnáct lidí kvůli dovážení drog ze Slovenska

Policisté z protidrogové centrály stíhají čtrnáct lidí kvůli dovážení drog ze Slovenska. Společně se slovenskými kolegy zajistili téměř sto kilogramů hašiše, pět kilogramů kokainu, pervitin a další drogy, dále laboratoř pro výrobu drog, nelegálně držené zbraně, auta a hotovost. Hlavním obviněným je cizinec, který dodával kokain a pervitin na drogový trh v Praze, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a přípravky s pseudoefedrinem i do výroben drog ve Středočeském kraji.
3. 4. 2024|

Inspektoři odhalili několik prodejců, kteří přes zákaz nabízeli produkty s HHC

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve středu při kontrolách našli několik prodejců, kteří i přes zákaz nabízeli produkty s obsahem HHC či dalších podobných návykových látek. Podle informací mluvčího SZPI Pavla Kopřivy k těmto případům byla vždy přivolána policie. Zákaz je účinný od středy. Inspekce, ale také hygienici a policie v tento den zahájili kontroly, které mají pokračovat i nadále.
6. 3. 2024|

Po zákazu jedné psychoaktivní látky se objeví další, míní Vobořil. Frydrych prosazuje zákaz HHC a podobných

„Problém je, že zakážeme jednu látku, místo abychom ji dobře zregulovali, a už je nachystaná další látka, která je ještě potentnější,“ uvedl v 90' ČT24 národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v souvislosti s případem otrav žáků základní školy v Karlových Varech. Předávkovali se bonbony obsahujícími HHC a skončili v nemocnici. Zákon, který má prodej výrobků s HHC omezit, je nyní ve sněmovně. Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych míní, že čím více času se trhu nechá, tím více bude narůstat uživatelů těchto látek. Podle něj by se zakázat měly.
31. 1. 2024|

168 hodin: „Zombie droga“ fentanyl už se šíří i v Česku

Droga fentanyl, která je stokrát silnější než heroin, zachvátila Spojené státy a nyní děsí i Evropu. V Česku už má první oběti. Odborníci před ním varují dlouhodobě. Na černém trhu se zatím prodávají jen fentanylové náplasti z nemocnic, nabídka se ale rozšiřuje. O fentanylu natáčeli pro 168 hodin Jaroslav Hroch a Darina Vlková.
15. 1. 2024|

Kokain získává v Česku na oblibě, řekl Frydrych po zadržení 12,5 kilogramu v Praze

Pražští kriminalisté zadrželi ve středu dva muže, kteří v hlavním městě prodávali a dalším dealerům dodávali desítky kilogramů kokainu ročně. Při domovních prohlídkách našli 12,5 kilogramu této drogy a 14 milionů korun. Šlo o největší zásah s největším množstvím zajištěných drog v metropoli za několik posledních let. Ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych v Interview ČT24 práci kolegů z krajského ředitelství v Praze ocenil. Zároveň mimo jiné konstatoval, že vzhledem ke zvýšené dostupnosti získává kokain v Česku na oblibě.
5. 1. 2024|

K soudu jde případ pašování drog za miliardy korun, jeden z hlavních obžalovaných je na útěku

Krajský soud v Liberci bude řešit rozsáhlý případ pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jeden z hlavních obžalovaných, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá. Policejní organizace Europol ho zařadila na seznam padesáti nejhledanějších lidí Evropy. Kováč podle kriminalistů díky organizované skupině, kterou kolem sebe vybudoval, poskytoval dalším mezinárodním zločineckým skupinám logistiku a neoprávněně přechovával drogy. Krajská státní zástupkyně podala obžalobu proti jedenácti osobám a jedné firmě.
29. 11. 2023|

Ročně se drogami předávkuje na sto lidí, šíří se i mezi mladistvými. Na nebezpečí upozorňují Zkratky

Zkušenosti s nelegálními drogami má podle evropské studie každý třetí nezletilý ve věku 15 a 16 let. Zakázané látky v Česku užívá pravidelně skoro 47 tisíc lidí, na předávkování jich ročně umírá zhruba sto. Na nebezpečí upozorňuje nová kampaň nazvaná Zkratky.
25. 11. 2023|

Celníci rozkryli mezinárodní skupinu pašeráků drog. Marihuanu našli v pytlích od brambor

Čeští celníci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou a polskou policií koncem léta odhalili mezinárodní skupinu, která ve velkém organizovala produkci, ale také pašování marihuany po Evropě. Činnost pašeráků rozkryli při vyšetřování převozu 137 kilogramů sušeného konopí. Náklad našli v kamionu schovaný v pytlích s bramborami. Ve společné tiskové zprávě to během úterý oznámila celní správa a protidrogová centrála.
26. 9. 2023|

Policie obvinila skupinu lidí kvůli výrobě a prodeji pervitinu, hrozí jim až osmnáct let

Kriminalisté z Národní protidrogové centrály obvinili osm lidí v souvislosti s výrobou a prodejem pervitinu. Organizovaná skupina podle nich pašovala ve speciálně upraveném autě z Rumunska, Polska, a zejména Srbska léky s obsahem pseudoefedrinu, ze kterých pak na několika místech v Plzeňském kraji a v budově někdejší továrny na Bruntálsku vyráběla pervitin. Drogu členové skupiny měli následně distribuovat v celé České republice.
13. 9. 2023|

Půl tuny kokainu z Klecan převezla policie do hlídaného skladu, skončí ve spalovně

Cihly kokainu objevené v sobotu mezi banány v distribučním centru obchodního řetězce Albert v Klecanech u Prahy odvezli policisté do střeženého skladu. Více než půl tuny drogy skončí po odborné analýze ve spalovně, informovala na policejním webu mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová. Za 646 kilogramů kokainu, které putovaly z Ekvádoru do Amsterdamu a zřejmě omylem skončily ve středních Čechách, by se při pouličním prodeji dalo podle ní utržit několik miliard korun.
15. 8. 2023|

Mezi banány ve skladu obchodního řetězce v Klecanech se našly stovky kilogramů kokainu

Policie zajistila 646 kilogramů kokainu – při prodeji by podle jejího odhadu mohl mít hodnotu dvě a půl miliardy korun. Našli ho zaměstnanci distribučního centra potravinářského řetězce Albert v Klecanech u Prahy - stejně jako v minulých podobných případech v nákladu banánů. Kriminalisté rozjeli vyšetřování a zjišťují, kdo drogy odeslal a komu byly určené. Do Česka se ale podle nich dostaly zřejmě omylem. S informací o nálezu přišel web televize Nova.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 20:41|

Zbytečně kriminalizujeme uživatele psychoaktivních látek, říká Mravčík. Frydrych se obává dopadů nové legislativy

Prohibice psychoaktivních látek zbytečně kriminalizuje uživatele, řekl v Událostech, komentářích vědecký poradce Národního koordinátora pro protidrogovou politiku Viktor Mravčík. Cílem nové právní úpravy pro tyto látky je podle něj vytvořit jasný, regulovaný a legální prostor. Zavádíme tady novou závislostní kategorii, které dáváme komerční rozměr, varuje ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.
9. 8. 2023|

Soud uložil kurýrovi za podíl na pašování drog za dvě miliardy korun do Austrálie 10 let vězení

Na deset let do vězení poslal ve středu českobudějovický soud muže za pašování drog do Austrálie. Převážení se podle obžaloby účastnilo šest desítek kurýrů. Dalších sedm obžalovaných, jichž se aktuální líčení týkalo, soud obžaloby zprostil. Skupina šesti desítek kurýrů podle policie dopravila do Austrálie nejméně 780 kilogramů heroinu a kokainu v ceně 2,1 miliardy korun. Další obžalovaní si vyslechli verdikt v předchozích dnech.
28. 6. 2023|

Obžalovaní v kauze Bereta se proti trestu vězení odvolali

Soud v kauze Bereta týkající se vynášení informací z trestních řízení uložil pražské státní zástupkyni Dagmar Máchové tři roky a čtyři měsíce vězení. Soukromého detektiva Igora Gáboríka poslal do vězení na tři roky, policistu Radka Holuba potrestal dvouapůlletým vězením. V případu čelil obžalobě ještě celník Pavel Šíma a Gáboríkův spolupracovník Vladimír Zmrhal, oběma soud uložil podmíněné tresty. Páteční rozhodnutí není pravomocné, všichni obžalovaní kromě Šímy se proti němu na místě odvolali. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která kauzu dozoruje, si pro případné odvolání, stejně jako Šíma, ponechala lhůtu.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 22:07|

Legalizace konopí oslabí zločin, věří Michailidu. Jen málo, kontruje Frydrych

Na úřadu vlády minulý týden zasedla skupina, jež chystá uvolnění trhu s konopím. To by dle návrhu bylo možné koupit v certifikovaných prodejnách a v omezeném množství jej pěstovat. Podle zástupkyně ministra pro legislativu a členky Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jany Michailidu (Piráti) však nejde o totální legalizaci. „Chceme, aby si lidé mohli regulovaně pořídit konopí mimo černý trh,“ říká. I částečná legalizace má však podle ředitele Národní protidrogové centrály (NPC) Jakuba Frydrycha svá rizika. „Návrh mění paradigma postoje ke konopí,“ myslí si. Ačkoliv potenciál pro zasažení černého trhu podle něj existuje, protiprávní nakládání s konopím bude existovat i po legalizaci.
29. 11. 2022|

Novým ředitelem útvaru pro boj s kyberkriminalitou bude Břetislav Brejcha

Ředitelem nového útvaru pro boj s terorismem, extremismem a kybernetickou kriminalitou bude současný náměstek ředitele Národní protidrogové centrály Břetislav Brejcha, uvedl Radiožurnál. Informaci potvrdila mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Podle ní by se měl nový šéf ujmout funkce k 15. říjnu.
27. 9. 2022|

Policisté na severu Čech objevili velkou zásilku kokainu, podle Deníku bylo drogy čtvrt tuny

Policie v Ústeckém kraji zajistila ve čtvrtek balík s větším obsahem kokainu, podle informací Deníku.cz šlo až o 250 kilogramů. Balíčky s drogou se našly v dodávce v areálu firmy Fluorit v Sobědruhách na Teplicku, kde se zpracovávají nerostné suroviny, uvedl portál. Národní protidrogová centrála bez dalších podrobností uvedla, že vyšetřuje nález většího množství kokainu v Ústeckém kraji. Mluvčí centrály Barbora Kudláčková jen řekla, že policisté na místě provádějí úkony trestního řízení.
1. 7. 2022|

V obchodech v Česku našli v bednách s banány kokain. Na černém trhu by měl cenu 2,5 miliardy

Pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou našli v krabicích od banánů lisované kostky kokainu. Policie prověřila i další tři místa, kam zamířila stejná šarže banánů a odhalila další balíčky. Celkem tak zajistila 840 kilogramů drogy. Zásilka dorazila z Kolumbie a do Evropy se balíčky dostaly lodí zřejmě přes Hamburk.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 18:19|

Policie rozbila gang velkovýrobců pervitinu, obvinila sedm lidí

Protidrogová policie odhalila česko-vietnamský gang velkovýrobců pervitinu. Skupina působila hlavně na severozápadě Čech a část vyrobeného metamfetaminu směřovala také do Německa. Z výroby a prodeje drog je obviněno sedm lidí, kterým hrozí až dvanáct let vězení.
14. 1. 2022|

„Práci“ dealerům drog znesnadňují elektronické recepty i policisté z 11. oddělení

Od ledna se musí elektronicky evidovat takzvané recepty s modrým pruhem, tedy na opiátové léky. Policisté si od novinky slibují, že více zabrání zneužívání předpisů na trhu s drogami. V Praze proti dealerům zasahuje speciálně vytvořený tým.
2. 1. 2022|

Policisté rozkryli síť obchodníků s hormonálními látkami z Asie. V Česku obvinili šest lidí

Čeští policisté spolu se zahraničními kolegy rozkryli rozsáhlou mezinárodní síť obchodníků se zakázanými látkami s hormonálním účinkem. Skupina podle kriminalistů organizovala dovoz účinných látek, ze kterých hormonální látky vyráběla a následně je distribuovala zejména ve sportovních zařízeních v různých zemích.
9. 4. 2021|

Skupina čelí obžalobě, že do Schengenu nelegálně přepravovala cizince

Okresní státní zastupitelství v Olomouci podalo obžalobu na organizovanou skupinu převaděčů. Podle ní zajišťovala nelegální přepravu do schengenského prostoru, zejména Vietnamců, ale i dalších cizinců. Případem se nyní bude zabývat soud, pachatelům hrozí až osm let vězení. Informaci České televizi sdělil státní zástupce Michael Šoka.
22. 1. 2021|

V případu exdetektiva Vokála vypovídal bývalý šéf protimafiánského útvaru Šlachta

Soud projednává v pořadí už druhou obžalobu na bývalého detektiva Luďka Vokála. V případu vypovídal jako svěděk bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Jednání bylo neveřejné. Podle státního zástupce předával Vokál lidem z podsvětí informace ze spisů, například o aktivitách Národní protidrogové centrály. Za to měl dostávat úplatky od podnikatele Albina Arifoviče, který také stojí před soudem. Oba obvinění odmítají.
6. 1. 2021|

Kvůli úniku z policejních spisů má jít k soudu 29 lidí včetně elitních detektivů

Policie chce poslat před soud 29 lidí v rozsáhlé kauze úniků z policejních spisů. Je mezi nimi i několik bývalých elitních detektivů a podnikatelů. Kriminalisté podali státnímu zástupci návrh na obžalobu. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Většina z obviněných se podle policie provinila neoprávněnou manipulací s informacemi z trestních řízení, nezákonným přístupem k policejním databázím nebo zneužitím pravomoci úřední osoby.
8. 10. 2020|