Policie stíhá čtrnáct lidí kvůli dovážení drog ze Slovenska

Policisté z protidrogové centrály stíhají čtrnáct lidí kvůli dovážení drog ze Slovenska. Společně se slovenskými kolegy zajistili téměř sto kilogramů hašiše, pět kilogramů kokainu, pervitin a další drogy, dále laboratoř pro výrobu drog, nelegálně držené zbraně, auta a hotovost. Hlavním obviněným je cizinec, který dodával kokain a pervitin na drogový trh v Praze, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a přípravky s pseudoefedrinem i do výroben drog ve Středočeském kraji.

Mezi zadrženými je jedenáct Čechů a tři cizinci. Členy organizované skupiny policie obvinila za distribuci léčiv s obsahem pseudoefedrinu, dále pak za prodej metamfetaminu a kokainu. „Dvanáct lidí je ve vazbě, dva jsou vyšetřováni na svobodě. Podle závažnosti trestné činnosti hrozí obviněným různé tresty, některým až osmnáct let vězení,“ uvedla policie na svém webu.

Hlavním obviněným je cizinec, který dle policistů na základě objednávek dovážel drogy ze Slovenska. Další zadržení jsou podezřelí z toho, že s dovezenými drogami dále obchodovali. „Jeden cizinec dodával prekurzory výrobci metamfetaminu, další zadržený podle policie pervitin vyráběl, dva Češi výrobci výměnou za vyrobené drogy poskytovali k výrobě své nemovitosti,“ upřesnila policie.

Během akce s krycím názvem Konor zajistili policisté v Česku a na Slovensku drogy, přípravky s pseudoefedrinem, které se k výrobě drog využívají, tři nelegálně držené ruční střelné zbraně, laboratoř pro výrobu drog, několik aut a dále 405 500 korun a 25 945 eur. Akci předcházelo sedmiměsíční vyšetřování.