Za pašování drog poslal soud do vězení přepravce i kurýra. O dalších členech gangu rozhodne

Krajský soud v Liberci vynesl první rozsudek v mezinárodní kauze pašování drog za miliardy korun. Čtyřiatřicetiletého Michala Černého, který zajišťoval přepravu narkotik, potrestal vězením na osm a půl roku a šestačtyřicetiletého kurýra Jana Chalupu osmiletým vězením. Tříletý podmíněný trest se zkušební lhůtou na pět let uložil soud třiatřicetileté Magdě Stříbrné, která měla v gangu okrajovou roli. Všichni tři uznali u soudu svoji vinu. V liberecké větvi mezinárodního gangu figuruje dalších osm obžalovaných, kteří vinu popírají. Soud s nimi bude pokračovat.

Přes libereckou větev mezinárodního gangu šlo podle obžaloby přes tunu kokainu a tři a půl tuny hašiše. V Liberci byl podle obžaloby velkosklad, který sloužil jako překladiště drog, které se dostaly do Evropy z Jižní Ameriky a ze zemí Blízkého východu. Z Liberce drogy směřovaly dalším zločineckým skupinám v jiných státech. Skupina je stíhána i za dovoz cigaret s daňovým únikem přes čtyřiaosmdesát milionů korun. Jde o největší drogovou kauzu minimálně na severu Čech.

Spolupracující obvinění

Soudem uložené tresty jsou pod hranicí zákonné sazby. Černému a Chalupovi hrozilo až čtyřiadvacet let vězení. Soud zohlednil, že oba získali statut spolupracujícího obviněného a jejich výpovědi pomohly policistům při rozkrývání činnosti a fungování gangu. Proto dostali nižší tresty. „Právě pro tu spolupráci. Tím, že to pomohli odhalit. Jednak se přiznali sami a pomohli i proti ostatním, a to se týká i těch, co jsou stíhaní v cizině,“ řekl předseda senátu Richard Skýba. Stříbrné hrozilo vězení od pěti do deseti let.

Součástí rozsudku je, že státu propadnou dvě auta a nákladní návěs Černého, nákladní návěs Stříbrné i zabavených téměř dvě stě třicet tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně Petra Pazderková si ponechala lhůtu na odvolání, i když soud uložil tresty podle jejího návrhu. Nevyhověl pouze jejímu návrhu, aby byl Černému zabavený i rodinný dům. To podle ní ale nebyl jediný důvod, proč si ponechala lhůtu. „Jak je ta věc rozsáhlá, rozsudek byl čten skoro dvě hodiny, já si ho potom v klidu přečtu a v návaznosti na to se rozhodnu,“ dodala.

Hlavní postava gangu uprchla

Černý se přes svoji dopravní firmu podílel hlavně na zajištění přepravy ukrytých narkotik a jejich skladování v Liberci. Chalupa drogy vozil do Liberce i odběratelům v zahraničí, a naopak od nich přivážel peníze. U soudu uvedl, že to bývalo i jeden a půl milionu eur (kolem osmatřiceti milionů korun) za jednu cestu.

Stříbrná o aktivitách organizované skupiny zřejmě příliš nevěděla, ale Černý využíval pro činnost gangu razítek její firmy a pronajímal si nákladní vozy, které firma Stříbrné vlastnila. Přiměl ji také, aby při vyšetřování nepravdivě vypovídala. Černý se jí za zapojení do gangu v závěrečné řeči omluvil.

Podle obžaloby je hlavní postavou liberecké větve mezinárodního gangu uprchlý Vilém Kováč. Odmítl jakoukoli protiprávní činnost v e-mailu, který zaslal soudu před dvěma týdny. Za hlavní postavu gangu ho ale v závěrečné řeči znovu označil i Černý.