TÉMA

INF

Rusko ratifikovalo prodloužení smlouvy o kontrole jaderných hlavic. Podle Putina je to krok správným směrem

Ruští zákonodárci podpořili prodloužení rusko-americké smlouvy o kontrole jaderných zbraní, na němž se v úterý dohodla Moskva s Washingtonem. Smlouva, známá též jako START 3, byla podepsaná v roce 2010 v Praze a její platnost měla vypršet 5. února. Omezuje počet jaderných hlavic rozmístěných na nosičích na nejvýše 1550 na každé straně.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 17:11|

Nová smlouva OSN zakazuje nukleární zbraně. Jaderné velmoci ji ale nepodporují

Smlouvu o zákazu jaderných zbraní (TPNW) před třemi lety v OSN podpořilo přes sto států. Nyní dohoda vstupuje v platnost a ratifikovala ji padesátka zemí převážně z Afriky a Jižní Ameriky. Jaderné velmoci ale mezi signatáři úmluvy chybí a dokument nechtějí uznat ani členské země NATO či američtí spojenci Austrálie nebo Japonsko. Podle českého ministerstva zahraničí TPNW nezbaví svět jediné hlavice. Zastánci jaderného odzbrojení přesto slaví a doufají, že smlouva zahájí cestu k odstranění nukleárních zbraní – podobně jako byly postupně zakázány například biologické či chemické zbraně.
22. 1. 2021|

Putin vyzval k odvetě za americký test donedávna zakázané střely

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ministerstvům obrany a zahraničí, aby posoudily úroveň ohrožení po nedělním testu americké střely s plochou dráhou letu a připravily „symetrickou odpověď“. Uvedl to na zasedání bezpečnostní rady státu.
23. 8. 2019|

Spojené státy otestovaly raketu s doletem přes 500 kilometrů

Spojené státy provedly v neděli test rakety s donedávna zakázaným doletem přes 500 kilometrů. Podle Pentagonu jde o první zkoušku po vypovězení smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF).
19. 8. 2019Aktualizováno19. 8. 2019, 19:20|

Washington chce rakety v Asii. Ve hře jsou Japonsko nebo Jižní Korea

Spojené státy jednají s asijskými spojenci o možném rozmístění raket středního a krátkého doletu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vysoce postavené pracovnice ministerstva zahraničí USA. Konzultace probíhají na základě nedávného rozhodnutí americké administrativy odstoupit od smlouvy s Ruskem o omezení tohoto typu zbraní.
13. 8. 2019|

Raketová dohoda Reagana a Gorbačova je minulostí

Rusko oficiálně potvrdilo právní zánik smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) platné od roku 1987. Ministerstvo zahraničí to oznámilo na svých webových stránkách. Dohodu podle agentury Reuters formálně vypověděly i Spojené státy. Ministr zahraničí Mike Pompeo v prohlášení uvedl, že „USA nezůstanou součástí smlouvy, kterou Rusko záměrně porušuje“.
2. 8. 2019Aktualizováno2. 8. 2019, 11:27|

Čas na dodržování raketové dohody se krátí, připomněl Stoltenberg Moskvě. NATO připravuje společnou reakci

Severoatlantická aliance chystá společnou reakci v případě, že Rusko nezačne dodržovat dohodu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Prohlásil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před jednáním ministrů obrany Aliance, které se bude věnovat mimo jiné napjatým vztahům aliančních zemí s Ruskem. Podle Stoltenberga státy NATO věnují pátý rok v řadě na obranu více peněz a ke slíbené hranici dvou procent HDP se jich tak letos dostane osm.
25. 6. 2019Aktualizováno25. 6. 2019, 15:31|

Rusko pozastavilo platnost raketové smlouvy, od které už odstoupily USA

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, jímž pozastavil platnost smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou Moskva a Washington uzavřely v období studené války. Podle ruských médií to oznámil Kreml. Spojené státy své odstoupení od INF ohlásily v únoru a zdůvodnily to tím, že Rusko dokument nedodržuje. Odkazují přitom na novou ruskou raketu SSC-8 (v Rusku označovanou Novator 9M729), jejíž dolet podle Washingtonu smlouvu porušuje. Moskva obvinění odmítá a Putin varoval Američany, že na jejich krok odpoví zrcadlově.
4. 3. 2019Aktualizováno4. 3. 2019, 17:12|

Rusko do dvou let vyvine nové pozemní rakety. USA činí totéž, tvrdí Kreml

Rusko během dvou let vyvine pozemní verzi námořních střel s plochou dráhou letu Kalibr a novou pozemní verzi nadzvukové rakety. Chce tak odpovědět Spojeným státům na odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987.
5. 2. 2019|

Nová studená válka? Spíš jen nová éra, říká Lavrov po vypovězení raketové smlouvy

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov si nemyslí, že s koncem smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) začne nová studená válka. Svět podle něj vstoupil do nové éry, kterou charakterizuje snaha Spojených států zbavit se odzbrojovacích smluv.
4. 2. 2019|

Moskva dál vzdoruje. Schůze s Ruskem ohledně smlouvy INF podle šéfa NATO pokrok nepřinesla

Schůze Rady NATO-Rusko nepřinesla pokrok ve sporu o smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) a novou ruskou střelu, která podle Západu smlouvu porušuje. Po jednání s náměstkem ruského ministra zahraničí Sergejem Rjabkovem v Bruselu to řekl šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Moskva podle něj nedala najevo, že by se svého zbrojního programu chtěla vzdát.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 14:53|

Šance na zachování smlouvy o likvidaci raket? USA navrhly Rusku jednání

Spojené státy navrhly Rusku projednat příští týden v Pekingu otázky kontroly zbrojení, nejspíš včetně sporné smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Agentuře Reuters to řekly zdroje z amerického ministerstva zahraničí. Setkání by se mělo konat na okraj jednání zástupců Rady bezpečnosti OSN, které bude čínská metropole hostit.
24. 1. 2019|

Rusko představilo novou střelu, která podle USA porušuje raketovou smlouvu

Spojené státy informovaly Rusko, že jejich rozhodnutí o odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987 je definitivní. Uvedl to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Washington obviňuje Moskvu, že vývojem nového balistického arzenálu dohodu porušuje, Rusko ale nařčení odmítá a chce o záležitosti ještě jednat. Jádrem sporu je nová ruská střela s kódovým označením 9M729, kterou Moskva ve středu oficiálně představila.
23. 1. 2019|

Rusko chce zachovat raketovou smlouvu s USA. Připouští jednání o vzájemných inspekcích

Rusko je ochotné jednat se Spojenými státy o vzájemných inspekcích, aby zachránilo smlouvu o likvidaci raket krátkého a středního doletu (INF). Uvedlo to ruské ministerstvo zahraničí. Moskva ovšem kategoricky vylučuje, že by se inspekce týkaly pouze Ruska.
14. 12. 2018|