TÉMA

Krakatoa

U Sumatry vybuchla sopka Anak Krakatoa. Úřady varují místní, aby se chránili před popílkem

V Indonésii v neděli vybuchla sopka Anak Krakatoa ležící v Sundském průlivu mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Vulkán vychrlil sloupec kouře dosahující do výšky asi tří kilometrů, oznámila podle agentury AFP indonéská geologická služba. Místní úřady zakázaly vstup do oblasti a obyvatelům doporučují chránit si dýchací cesty před mikroskopickým popílkem.
24. 4. 2022Aktualizováno24. 4. 2022, 19:31|

Erupce sopky u Tongy způsobila statisíce blesků. Byla to nejhlučnější událost v moderních dějinách

O víkendu otřásla souostrovím Tonga masivní erupce sopky Hunga Tonga–Hunga Haʻapai. Šlo o opravdu mohutnou explozi, jejíž dopady bylo možné zaznamenat v podstatě na celém světě. Jednak způsobila vlnu tsunami, která zasáhla většinu pobřežních oblastí Tichého oceánu, velmi zajímavé dopady měl výbuch na dění v atmosféře.
18. 1. 2022|
Doporučujeme

Vědci na stopě pravěké tragédii. Dávná erupce supervulkánu Toba dočasně zničila ozonovou vrstvu

Podle řady studií se v dějinách lidského druhu v době před 100 tisíci až 60 tisíci lety stalo cosi zvláštního – kosterní nálezy nasvědčují, že šlo o tragédii obřích rozměrů. Věda zná více hypotéz a mezinárodní výzkumný tým nyní přišel s dalším možným vysvětlením. Domnívá se, že se udál katastrofální pokles hladiny ozonu v tropických oblastech, který byl způsoben erupcí supervulkánu Toba nacházejícího se v dnešní Indonésii.
2. 6. 2021Aktualizováno5. 6. 2021, 13:28|

Začala sezona nočních svítících oblaků. Stříbřité mraky jsou vidět jen několik týdnů v roce

Meteorologická situace v severních šířkách umožnila poměrně brzký nástup viditelnosti takzvaných nočních svítících oblak. Oblaka hlásil 6. června večer pozorovatel ze Slovenska, kde byla dříve tma. Pozorovat se je podařilo mnoha lidem ze severních Čech. Díky webovým kamerám ČHMÚ se je pak podařilo dohledat i na snímcích z ranních hodin téhož dne z Ostravska, informovala na webu Česká astronomická společnost.
8. 6. 2020|

Popel a prach nad Indonésií. Sopka Anak Krakatoa znovu vybuchla

V Indonésii se v pátek k životu probudila sopka Anak Krakatoa, jejíž erupce v roce 2018 vyvolala ničivou vlnu tsunami. Informoval o tom v sobotu místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB. Oblak popela vulkán vychrlil do výšky pěti set metrů.
11. 4. 2020|

Tsunami, kterou před rokem způsobila erupce Krakatoa, měla na výšku přes sto metrů

Loňská erupce indonéské sopky Anak Krakatoa zvedla vlnu tsunami vysokou nejméně 100 metrů. Kdyby zasáhla nějakou obydlenou oblast, mohla způsobit nedozírné škody, ukázal nový výzkum.
29. 11. 2019|

Nebezpečí nekončí. Indonéské úřady zvýšily stupeň ohrožení kvůli sopce Krakatoa na druhý nejvyšší

Indonéské úřady ve čtvrtek zvýšily stupeň varování před aktivitou sopky Anak Krakatoa na druhý nejvyšší v obavách z možného opakování tsunami, která o víkendu zabila 430 lidí. Indonésie rovněž rozšířila oblast zákazu pohybu kolem vulkánu a přesměrovala lety z jeho blízkosti, informovaly agentury AP a Reuters.
27. 12. 2018|

Tsunami po erupci sopky Krakatoa zabila nejméně dvě desítky lidí

Nejméně dvě desítky mrtvých a 165 zraněných si vyžádala přílivová vlna tsunami, která o sobotní noci zasáhla pláže u Sundského průlivu mezi indonéskými ostrovy Jávou a Sumatrou. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na indonéskou vládní agenturu, která má na starosti zvládání živelných pohrom.
23. 12. 2018Aktualizováno23. 12. 2018, 01:41|

Erupce Krakatoy ochladila planetu. A inspirovala Čapka k napsání Krakatitu

Po masivní erupci sopek na ostrově Krakatoa před 135 lety zastínil Zemi popel. Stačilo to k ochlazení planety, vzniku nového vědeckého oboru i jako inspirace pro jednu z nejslavnějších českých knih.
26. 8. 2018|