TÉMA

Bill Clinton

Vstup do NATO byl historický přelom a Ukrajina je klíčový spojenec, zaznělo na konferenci na Pražském hradě

Den vstupu do NATO byl jedním z nejdůležitějších dnů českých moderních dějin a znamenal historický přelom pro naše bezpečí, řekl premiér Petr Fiala (ODS) na Pražském hradě na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost připomínající čtvrtstoletí od vstupu do Aliance. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzval k podpoře Ukrajiny a jednotě Západu tak, aby letošní rok přinesl ze země napadené Ruskem dobré zprávy. I když Ukrajina není součástí NATO, je klíčovým spojencem a tím, kdo podstupuje nejtěžší boj proti ruské rozpínavosti a agresivitě, dodala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 19:40|

To nejlepší, co se mohlo stát, řekl Clinton o vstupu Česka a dalších zemí do NATO

Vstup Česka a dalších zemí do NATO bylo to nejlepší, co se mohlo stát, míní bývalý americký prezident Bill Clinton. Řekl to na Pražském hradě na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která připomíná 25. výročí vstupu Česka do Aliance. Rozšíření organizace bylo podle něj dobrou investicí.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 15:53|

Čtvrtstoletí Česka v NATO připomněla konference na Hradě, nad Prahou proletěly stíhačky

Česko si v úterý připomíná 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance. Nad středními Čechami a pak nad Prahou prolétla dopoledne při té příležitosti formace vojenských letounů české a také spojenecké německé armády. Výročí čtvrtstoletí v NATO připomněla také konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Vystoupili na ní nejvyšší čeští ústavní činitelé, odpoledne promluvil i bývalý americký prezident Bill Clinton. Česko se stalo členem NATO 12. března 1999.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 15:50|

Pavel udělil Clintonovi Řád T. G. Masaryka

Bývalý americký prezident Bill Clinton v úterý na Pražském hradě převzal z rukou české hlavy státu Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Získal ho za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a stability ve střední a východní Evropě. V den, kdy si Česko připomíná 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance, se tak stal držitelem hned dvou českých státních vyznamenání. V roce 1998 mu za pomoc při vstupu Česka do NATO tehdejší prezident Václav Havel udělil Řád bílého lva. Clinton je v Praze od víkendu kvůli vystoupení na úterní konferenci připomínající i přelomové rozšíření Aliance před čtvrtstoletím.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 14:46|

Fiala se setkal s Clintonem. Oceňuje roli Česka v Evropě a při pomoci Ukrajině, řekl premiér

Bývalý americký prezident Bill Clinton při pondělním setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS) ocenil roli Česka při pomoci Ukrajině. Předseda vlády to řekl po jednání v Kramářově vile. Clintonovi poděkoval za pomoc se vstupem Česka do Severoatlantické aliance (NATO). Bývalý americký prezident je hlavním řečníkem na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která ve Španělském sále Pražského hradu v úterý připomene 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance. V Praze je Clinton od sobotního večera.
11. 3. 2024|

Česká iniciativa na nákup munice pro Ukrajinu je skvělá, ale měla zůstat neveřejná, soudí bývalý velvyslanec USA Fried

Česko si zaslouží uznání za zprostředkování nákupu vojenské munice pro válkou zasaženou Ukrajinu, ale bylo by lepší, kdyby to nebyla veřejná informace, uvedl v rozhovoru pro ČT bývalý americký velvyslanec v Polsku a analytik Atlantic Council Daniel Fried. Hovořil také o roli bývalého amerického prezidenta Billa Clintona při rozšíření NATO či o situaci v současném Maďarsku.
11. 3. 2024|

Bill Clinton po třiceti letech znovu navštívil pražský klub Reduta

Bill Clinton, bývalý americký prezident, je v Praze. V úterý se zúčastní konference na Pražském hradě u příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Do hlavního města přicestoval už v sobotu večer. V neděli navštívil jazzový klubu Reduta. Na místě s ním byl i český prezident Petr Pavel a zástupci politické reprezentace i bezpečnostní komunity.
10. 3. 2024|

Do Prahy přiletěl Bill Clinton. Promluví k výročí vstupu Česka do NATO

Bývalý americký prezident Bill Clinton je v Praze. Ze Spojených států přiletěl v sobotu večer. V úterý vystoupí na konferenci Naše bezpečnost ve Španělském sále Pražského hradu. Ta mimo jiné připomene 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance. Clinton byl šéfem Bílého domu mezi roky 1993 a 2001, tedy právě v době rozšíření NATO o Polsko, Maďarsko a Česko. Do Prahy přijel na pozvání českého prezidenta Petra Pavla.
9. 3. 2024|

Do Prahy v březnu přijede bývalý prezident USA Bill Clinton

V březnu přijede na pozvání české hlavy státu Petra Pavla do Prahy bývalý americký prezident Bill Clinton. Bude hlavním vystupujícím na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která mimo jiné připomene 25. výročí vstupu Česka do NATO. Uskuteční se 12. března ve Španělském sále Pražského hradu. Vedle Clintona na ní vystoupí také nejvyšší čeští ústavní činitelé nebo bývalý generální tajemník NATO George Robertson.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 11:34|

McCarthy souhlasí se zahájením ústavní žaloby na Bidena, prezident má krok za politicky motivovaný

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dal souhlas se zahájením procesu ústavní žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Joea Bidena. McCarthy uvedl, že Biden podle něj lhal americkému lidu o zahraničních aktivitách svého syna Huntera Bidena. Bílý dům odsoudil snahu o impeachment jako politicky motivovanou. Pravděpodobnost, že by proces došel až k samotnému soudnímu řízení v Senátu, je minimální.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 20:54|

Muž tvrdé ruky, který bojuje s gangy. Bukele posouvá Salvador směrem k diktatuře

Prezident středoamerického Salvadoru Nayib Bukele si jako svou hlavní prioritu vytyčil boj proti ozbrojeným gangům, jejichž aktivity zemi sužují po dekády. V únoru otevřel obří věznici a na sociálních sítích pravidelně oslavuje pokles kriminality. Nyní se zdá, že Bukeleho strategie „mano dura“ neboli tvrdé ruky, funguje. Nicméně podle odborníků na Latinskou Ameriku i s ohledem na historické zkušenosti to může mít jen krátké trvání. V zemi již přes rok platí výjimečný stav, který umožňuje omezení základních práv a masové zatýkání. Prokurátoři z USA rovněž obvinili jeho vládu, že tajně jedná s vůdci gangu MS-13. „Spolu se zásahy proti novinářům, svobodě slova a tisku je pravděpodobné, že přihlížíme dalšímu pokusu o nastolení autoritativní vlády v regionu,“ upozorňuje iberoamerikanistka z Univerzity Karlovy Monika Brenišínová.
18. 4. 2023|

Na rozhovor s Bushem jsem měla pět minut, vzpomíná bývalá zpravodajka ČT v Americe Petra Flanderková

Účastnila se slavné porevoluční cesty Václava Havla do Spojených států, reportovala o útocích z 11. září 2001 nebo natáčela rozhovor s Georgem Bushem mladším. „Měla jsem na něj pět minut a víc ani ťuk. Od té doby se nikomu ze zpravodajů nepodařilo udělat rozhovor s americkým prezidentem,“ říká současná editorka zahraniční redakce České televize Petra Flanderková. Ameriku popisuje jako lásku na první pohled, v podcastu Background ČT24 ale také upozorňuje na napětí v tamější společnosti.
12. 4. 2023|

Velkopáteční dohoda před 25 lety utnula násilí v Severním Irsku. Současnost nastiňuje její limity

Tři dekády trvalo sektářské násilí v Severním Irsku, než jej v dubnu 1998 ukončila mírová smlouva. Podle data podpisu se jí říká Velkopáteční a představuje klíčový moment v moderní historii Británie i Irska. Cesta k dohodě byla složitá, ale mír v regionu trvá i po čtvrt století. I přesto, že jeho pevnost prověřují izolované incidenty i velké výzvy, jakou byl brexit. Po 25 letech od dosažení míru také vyvstávají otázky, zda není čas smlouvu revidovat. Její část například už rok pomáhá blokovat regionální politiku a severoirská společnost prochází proměnou.
10. 4. 2023|

Americká předvolební kampaň vrcholí. Biden mluvil o odpíračích voleb, Trump o radikální levici

Současný americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce v Bílém domě Donald Trump se v neděli na poslední chvíli snažili získat hlasy voličů před úterním vyvrcholením voleb do Kongresu i dalších institucí. Biden na univerzitě ve státě New York hovořil ke studentům, vyzdvihl sílu a možnosti jejich generace. Trump na Floridě varoval před „sílící tyranií levice“ a přiživoval debatu o své možné opětovné kandidatuře do úřadu v roce 2024, informovaly zahraniční agentury.
7. 11. 2022|

Energetická krize mění způsob, jak italští kuchaři připravují těstoviny

Rekordní ceny energií dopadají na všechny evropské státy včetně Itálie, která navíc vyrábí polovinu elektřiny z plynu. Italská vláda pomáhá lidem i firmám dotacemi, které však nemusí být podle odborníků dlouhodobě udržitelné. Italští kuchaři proto vymýšlejí způsoby, jak ušetřit. Někteří z nich tak při vaření těstovin uvedou vodu do varu a poté zdroj ohřívání vypnou.
14. 9. 2022|

Porota odsoudila Maxwellovou k 20 letům vězení. Vodila dívky k Epsteinovi

Britka Ghislaine Maxwellová byla v úterý ve Spojených státech odsouzena k dvaceti rokům vězení za napomáhání násilníkovi a finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi k sexuálnímu zneužívání náctiletých dívek.
28. 6. 2022|

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

USA vyhlížejí klíčový verdikt. Podívejte se, jak by zrušení „Roe v. Wade“ proměnilo Ameriku

Spojené státy s napětím očekávají verdikt nejvyššího soudu týkající se alabamského zákona o potratech. Ten totiž rozhodne nejen o pravidlech v jižanském státě, ale o právu žen na interrupci v celých Spojených státech. Zpráva o pravděpodobném zrušení precedentu známého jako Roe vs. Wade vyvolala protesty po celé zemi. Svůj nesouhlas vyjádřil i prezident Joe Biden.
24. 5. 2022|

Vzpomínáme na hrdou Američanku a dceru České republiky, řekl Biden o Albrightové

Ve Washingtonské národní katedrále se konal pohřeb Madeleine Albrightové, první ženy v čele americké diplomacie a pražské rodačky. Smuteční řeč přednesl mimo jiné prezident Joe Biden či bývalý šéf Bílého domu Bill Clinton, v jehož kabinetu Albrightová mezi lety 1997 až 2001 sloužila. Obřadu se zúčastnila i česká delegace v čele s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti).
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 20:13|

Politici vzpomínají na Albrightovou, vyzdvihují podíl na přijetí Česka do NATO

Čeští politici vzpomínají na bývalou ministryni zahraničí USA s českými kořeny Madeleine Albrightovou jako na noblesní dámu a připomínají její podíl na přijetí Česka do NATO. Politička zemřela ve středu ve věku 84 let.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 22:03|

Zemřela bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová

Zemřela bývalá ministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albrightová. S odkazem na její rodinu o tom informovala agentura AP. Demokratické političce s pražskými kořeny, která zejména v devadesátých letech spoluurčovala chod globální politiky, bylo čtyřiaosmdesát let.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 22:02|

Trpěla coby oběť zneužívání, uznal britský princ Andrew o Giuffreové. Dohodli se na finančním vyrovnání

Britský princ Andrew se dohodl na finančním vyrovnání s Američankou Virginií Giuffreovou, která ho obvinila ze sexuálního napadení z roku 2001 a chtěla se s ním soudit v New Yorku. Oznámili to podle agentury AFP v soudním dokumentu advokáti žalující ženy.
15. 2. 2022|

Breyer opouští Nejvyšší soud USA. Nahradit ho může první Afroameričanka

Nejstarší člen amerického Nejvyššího soudu Stephen Breyer hodlá v létě odstoupit z funkce. V jeho rozhodnutí může hrát roli politika. Demokraté totiž chtějí využít převahy v Senátu a liberálního soudce nahradit mladším kandidátem. Zájem veřejnosti vzbuzuje, že do vrchní soudní instance může poprvé zamířit žena černé pleti. Prezident Joe Biden totiž oznámil, že bude vybírat z této skupiny obyvatel. Vybráno ale ještě nemá.
27. 1. 2022|

Bidenova administrativa vybrala na post velvyslance v Pekingu tvrdého kritika Číny

Post amerického velvyslance v Číně je už rok neobsazený, v brzké době by na něj ale mohl nastoupit Nicolas Burns, který ostře kritizuje přístup Číny k vyšetřování původu koronaviru i porušování lidských práv komunistickým režimem. Při svém projevu v horní komoře Kongresu obvinil čínský režim z genocidy muslimské menšiny Ujgurů. Peking to dlouhodobě důrazně odmítá.
22. 10. 2021|