TÉMA

Transparency International

ODS chtěla v Liberci pokračovat, opozici vypovězení koaliční smlouvy nestačí

ODS chtěla v koalici na radnici v Liberci pokračovat a měla už i vybraného náhradníka za obviněného, nyní už bývalého, náměstka primátora Petra Židka (dříve ODS). Pondělní rozhodnutí ostatních stran vypovědět občanským demokratům koaliční smlouvu ale respektuje. Zároveň zřejmě ODS nebude spěchat při obnově zrušené místní organizace v krajském městě, cílem prý je mít v ní členy, které veřejnost kladně vnímá. Opoziční uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) ale považuje vypovězení koaliční smlouvy s ODS za nedostatečné řešení. Podle něj je odpovědnost i na dalších zástupcích koalice.
16. 4. 2024|

Stav korupce v Česku se loni mírně zlepšil, soudí Transparency International. Chybí ale strategické řešení jejího potírání

Česká republika si mírně polepšila v žebříčku organizace Transparency International (TI), která hodnotí vnímání korupce ve 180 zemích a oblastech. Z možných sta bodů jich v bilanci za loňský rok získala 57, o rok dříve obdrželo Česko 56 bodů. Před Českem se s lepším hodnocením umístilo čtyřicet zemí. Kriticky se TI vyjádřila o vývoji na Slovensku a v Maďarsku, obě země mají podle organizace nedostatky v zásadách právního státu. Nejlepšího výsledku stejně jako loni dosáhlo Dánsko.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 11:07|

Upozornili na problémy, přišli o místo. Pořad 168 hodin popsal případy dvou whistleblowerů

Dva úředníci se domnívají, že ztratili práci na ministerstvech dopravy a spravedlnosti kvůli upozornění na nesrovnalosti. V případě úředníka z ministerstva dopravy už rozhodl soud. A poprvé v historii dal whistleblowerovi za pravdu. V Česku se ale lidé, kteří se nebojí poukázat na problém, dlouhodobě potýkají s obtížemi, ukázali pro pořad 168 hodin reportéři Václav Crhonek a David Sebíň.
4. 12. 2023|

Medvědinec v Zoo Praha za 1,2 miliardy je absurdní, prohlásil Ondráčka. Budou v něm i další zvířata, namítl kurátor

Navýšení nákladů na stavbu pavilonu pro lední medvědy v pražské zoo o dalších 300 milionů korun na 1,2 miliardy má bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka za absurdní. „To navyšování se děje už několik let, od roku 2017, původně ten projekt měl stát snad 300 milionů,“ prohlásil v pořadu Události, komentáře. Oproti tomu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl argumentoval, že se jedná o rozsáhlý arktický pavilon, v němž budou žít kromě medvědů i tuleni nebo polární lišky. „Jeho součástí je i restaurace, amfiteátr pro návštěvníky, řada edukativních a zábavních prvků,“ řekl.
25. 11. 2023|

Ukrajina svádí boj s korupcí. Musí, jinak ohrozí podporu Západu, píše CNN

Spojené státy silněji naléhají na Ukrajinu, aby přidala v boji proti korupci, jinak bude podpora ohrožena. Na svých internetových stránkách to napsala americká televize CNN s odvoláním na nejmenované zdroje. Washington v posledních týdnech vyslal do Kyjeva několik nót. V nich přitom naznačil, že určité formy hospodářské pomoci USA budou spojovány s pokrokem Ukrajiny v reformách jejích institucí. Korupce v zemi, která od roku 2022 bojuje s plnohodnotnou ruskou invazí, zůstává stále velkým problémem.
4. 10. 2023|

Evropská investiční banka zvažuje zrušení financování metra D

Praze hrozí, že nedostane úvěr na stavbu metra D. Evropská investiční banka podle informací ČT zvažuje, že přislíbené financování zruší. Důvodem je stížnost konsorcia kolem firmy PORR, které podalo nejlevnější nabídku. Pražský dopravní podnik (DPP) ho ale s odkazem na nedostatky ze soutěže vyloučil.
2. 10. 2023|

České dráhy přišly při prodeji pozemků na Smíchově o více než miliardu. Obchodem se zabývají soudy

Ztráta přes půl druhé miliardy je podle expertů výsledkem nevýhodného prodeje státních pozemků developerovi Luďku Sekyrovi. České dráhy s ním uzavřely smlouvu na prodej lukrativních pozemků na pražském Smíchově. Bývalé vedení Českých drah první část území prodalo výrazně pod cenou, nové vedení státní firmy se pokusilo navzdory platné smlouvě vyjednat lepší ceny. Přesto na prodeji tratilo stamiliony. Případem se zabývá policie a soudy. Pro Reportéry ČT natáčeli Jana Neumannová a Michael Fiala.
26. 9. 2023|

Tornádem zasažený domov pro seniory v Hodoníně chátrá přes dva roky. Oprava začne na jaře

Rekonstrukce hodonínského S-centra, které předloni poničilo tornádo, začne příští rok na jaře. Klienti by se tam pak měli vrátit v roce 2026. Jak má domov pro seniory vypadat, představilo starostům okolních obcí vedení Jihomoravského kraje. Původně se plánovalo, že se budova zdemoluje, kvůli tomuto záměru a nejasnostem v hospodaření pak padlo i trestní oznámení, které však policie odložila. Pochybení v evidenci majetku ale potvrdil i výsledek krajského auditu.
30. 8. 2023|

Kyjev hledá způsob, jak zničit korupci. Zelenskyj ji chce postavit na roveň vlastizradě

Ukrajina se kromě ruské invaze snaží popasovat také s přetrvávající korupcí. Ukázal na ni i nový případ ministerských úředníků, kteří dle vyšetřovatelů zpronevěřili 62 milionů ukrajinských hřiven (téměř 37 milionů korun). Prezident Volodymyr Zelenskyj chce korupci za války postavit na roveň vlastizradě. Potírání úplatkářství je mimo jiné důležitou podmínkou pro západní pomoc Kyjevu a integraci okupované země do evropských struktur.
28. 8. 2023|

Reportéři ČT: Církev nevýhodně dala k užívání pozemek, který jí už nepatřil. Roli zřejmě hrály známosti s Hradem

Lukrativní pozemek v Praze se stal předmětem sporu. Katolická církev ho dala na sedmdesát let k užívání podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, známému bývalého prezidenta Miloše Zemana. A to za velmi nízkou cenu. Problém tkví také v tom, že pozemek církvi v tu dobu už léta nepatřil. V rámci restitučních sporů ho vysoudila Praha, ta zase změnu nenechala zanést do katastru. Představitelé církve dnes tvrdí, že o rozsudku nevěděli. Reportéři ČT ale získali svědectví, které naznačuje opak. Natáčel Ondřej Golis a Jana Neumannová.
19. 6. 2023|

Tendr na stavbu druhého úseku metra D stále nemá vítěze. Hrozí, že se projekt nestihne

Vyhlášení vítěze největší stavební zakázky v Česku posledních let nabírá zpoždění. Druhému úseku metra D podle některých pražských zastupitelů hrozí, že se nestihne plánované otevření nové linky v roce 2029. Pochybnosti o celé soutěži na tendr za 25 miliard korun má i organizace Transparency International.
17. 6. 2023|

Reportéři ČT: Armáda dává do modernizace miliardy, smlouvy na servis techniky ale chybí

Před dvěma roky česká armáda začala pořizovat stovky nových osobních terénních aut. Přestože jsou pro vojáky hlavním dopravním prostředkem, ministerstvo obrany dodnes nemá uzavřenou smlouvu na jejich servis a opravy. Resort ale nemá vyřešený servis ani u daleko dražší a sofistikovanější techniky – u izraelských radarů MADR za tři a půl miliardy objednaných už v roce 2019, ani u čerstvě podepsaného nákupu švédských bojových vozidel za téměř šedesát miliard korun. Tématu se věnovali Reportéři ČT, konkrétně Ondřej Stratilík.
5. 6. 2023|

Ukrajina tvrdě zasáhla proti korupčníkům v justici. Potřebuje do EU a udržet si miliardy od spojenců

Ukrajina rozplétá historicky největší korupční kauzu v oblasti justice. Ve vazbě skončil předseda nejvyššího soudu Vsevolod Kňazev, který byl dopaden při přebírání mnohamilionového úplatku. Podle expertů by podobné rázné kroky proti vlivným činitelům mohly pomoci přesvědčit západní spojence k poskytnutí další finanční a vojenské pomoci. Kyjev potřebuje omezit úplatkářství také kvůli snahám o členství v Evropské unii. I přes větší transparentnost zakázek či databáze týkající se vlastníků a majetku se ale nedaří kořeny úplatkářství dostatečně přesekat. V současné době tak kromě blížící se vojenské protiofenzivy probíhá intenzivní protikorupční kampaň. Jedna bez druhé se totiž obejde jen těžko.
22. 5. 2023|

Bývalý šéf ruské Transněfti se v Česku zbavuje majetku

Někdejší ředitel ruské státní společnosti Transněfť se v Česku zbavuje majetku. Neovládá už ani firmu, která si od Prahy na sedmdesát sedm let pronajala Slovanský dům. Hlavní město plánuje audit dlouhodobých smluv na pronájem svého majetku.
12. 4. 2023|

Reportéři ČT: Nefunkční elektrárna v Turecku a ztracené miliardy. Příběh se po letech uzavřel

Po třinácti letech se v minulých měsících uzavřel příběh, kvůli kterému Česko přišlo v Turecku o miliardy korun. Vítkovická firma tam stavěla uhelnou elektrárnu, projekt zaplatila Česká exportní banka. Elektrárna však nikdy nebyla plně zprovozněna a Česko získalo zpět jen zlomek peněz, které do země poslalo. Celková ztráta dle odhadů činí zhruba deset miliard korun. České státní instituce na klíčové otázky neodpovídají a hlavní postavy celé finanční blamáže přehazují odpovědnost jedna na druhou. Tématu se věnovali Michael Fiala a Václav Černohorský.
28. 3. 2023|

Díry v západních sankcích. Rusové doplňují high-tech vybavení

Vojenské operace, masivní raketové útoky a ztráty v leteckém arzenálu donutily ruskou armádu přemýšlet o tom, jak doplnit zásoby high-tech vybavení navzdory sankcím Západu. Od jejich uvalení se Kremlu daří řešit problém s dodávkami. Jak? Skrze zprostředkovatele ze spřátelených zemí. Poukazují na to lidskoprávní i protikorupční organizace.
10. 3. 2023|

Blažek žádal o jména soudců z brněnské bytové kauzy. Jde o běžný postup při vyřizování stížnosti, tvrdí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) požadoval v brněnské bytové kauze podle serveru Seznam Zprávy i jména soudců, kteří rozhodovali o vazbě či o domovních prohlídkách. K čemu totožnost soudců Blažek potřeboval, serveru nevysvětlil. Neřekl tedy, zda to nějak souvisí s jeho pravomocí navrhnout v případě libovolného soudce kárné řízení, píše web. Blažek na Twitteru uvedl, že jde o běžný zákonný postup při vyřizování stížnosti. Server již dříve informoval, že Blažek k bytové kauze, ve které podle serveru Seznam Zprávy figurují Blažkovi známí, poslal žalobcům za poslední měsíc čtyři žádosti o informace.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 18:04|

Tolik žádostí v jedné trestní věci ještě Blažek nepodal, řekl Stříž Deníku N o ministrově zájmu o bytovou kauzu

Žádosti ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) o informace týkající se kauzy kupčení s městskými byty v Brně nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi nepřijdou šťastné. Stříž to řekl Deníku N. Dodal ale, že žádostmi Blažek nepřekračuje své pravomoci a nechce znát věci, které by ohrozily vyšetřování. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Petr Malý sdělil, že Stříž se odpoledne s ministrem sešel. Blažek podle deníku a Seznam Zpráv čtyřikrát žádal žalobce o informace týkající se dotyčné kauzy. Stříž pro Deník N uvedl, že dosavadní žádosti ministra byly adresovány jak jemu, tak i vrchnímu státnímu zástupci v Olomouci.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 17:48|

S-centrum v Hodoníně po tornádu nikdo schválně neničil. Žalobce případ odložil

Při odklízení následků řádění živlu v hodonínském S-centru se nestal trestný čin. Okresní státní zastupitelství rozhodlo o odložení případu. Upozornil na to Deník. Na postup při likvidaci následků tornáda v létě roku 2021 si stěžovala česká pobočka organizace Transparency International. Podle ní mělo například vedení kraje chtít, aby budova byla při záchranných pracích záměrně poničená. Nic z toho se ale neprokázalo.
6. 2. 2023|

Čeští politici rezignovali na protikorupční strategii, tvrdí Transparency. Vnímaná korupce dál zaostává za průměrem EU

S 56 body si Česko mírně polepšilo v žebříčku vnímání korupce, který každoročně vydává Transparency International, hodnotí 180 zemí. Je hluboko pod průměrem Evropské unie, i když se o 41. příčku dělí i s Itálii, Slovinskem a také Gruzií. Mezinárodní organizace zdůvodnila výsledek tím, že politici v Česku bez ohledu na stranu dlouhodobě neřeší strategii korupce, respektive ji podle Transparency řeší „tempem dva kroky vpřed a dva kroky vzad“. Ministerstvo spravedlnosti se vůči hodnocení Transparency International ohradilo.
31. 1. 2023|

Čtyři ze šesti zadržených kvůli údajné korupci v Evropském parlamentu zůstanou ve vazbě

Čtyři ze šesti lidí zadržených v Bruselu v rámci vyšetřování údajné korupce v Evropském parlamentu zůstanou ve vazbě. Uvedla to belgická prokuratura. Podle agentury AFP je mezi nimi i místopředsedkyně EP Eva Kailisová, byť prokuratura totožnost zadržených nekomentuje. Dvě domácí vazby uvalil v sobotu i soud v Itálii. Katar mezitím označil informace o svém zapojení do případu za vážnou dezinformaci.
11. 12. 2022Aktualizováno11. 12. 2022, 18:10|

Vláda se dohodla na podobě zákona chránícího whistleblowery. Pirátům se návrh nelíbí

Kabinet na středečním zasedání schválil návrh zákona o ochraně oznamovatelů protiprávní činnosti. Během tiskové konference po jednání vlády o tom informoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Legislativní návrh o ochraně whistleblowerů je podle Blažka přijatelnou normou pro Poslaneckou sněmovnu i Senát. Navzdory názoru kritiků, mezi které patřili i koaliční Piráti, ale zákon nemá platit pro přestupky ani anonymní oznámení. Podle Blažka to neznamená, že by se zaměstnavatelé anonymními oznámeními neměli zabývat. Ministr zároveň nevyloučil možné budoucí novelizace.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 17:31|

168 hodin: Gazdík jako ministr provedl změny, o které stáli obvinění z kauzy Dozimetr

Někdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN) podle zjištění reportérů 168 hodin po nástupu do funkce provedl ve svém resortu změny, o nichž se dříve bavili obvinění z kauzy Dozimetr. Podle některých expertů Gazdík své kontakty s údajným šéfem zločinecké skupiny Michalem Redlem dosud uspokojivě nevysvětlil, exministr ale pochybení odmítá. Tématu se věnoval redaktor 168 hodin David Sebíň.
14. 11. 2022|

Andreje Babiše čeká verdikt soudu i prezidentské volby. Stíhaná hlava státu by byla unikát

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je jedním z favoritů prezidentské volby. Těsně před prvním kolem také zřejmě padne rozsudek v kauze Čapí hnízdo, kde čelí obžalobě z napomáhání k dotačnímu podvodu. Případné vítězství ve volbách by mohlo Babiše alespoň na dobu  prezidentského mandátu kauzy zbavit. Nadobro pak může Babiše osvobodit prezident Zeman. Pro pořad 168 hodin natáčel Václav Crhonek.
7. 11. 2022|