Reportéři ČT: Blokování územního plánu či nátlak. Obec „válčí“ s vlivným podnikatelem

Reportéři ČT: Všemohoucí (zdroj: ČT24)

Předslav na Klatovsku už tři roky bojuje s vlivným podnikatelem Zdeňkem Boříkem. Ten ztrpčuje život jak místní samosprávě, tak některým obyvatelům obce. Firmy spojené s podnikatelem se tu snaží skupovat pozemky. Pokud jim obec, firma nebo soukromník nevyhoví, musí čelit různým formám nátlaku. Podle starosty kvůli tomu nemá obec hotový územní plán nebo nový přívod vody a on musí čelit i osobním útokům. Reportéři ČT se opakovaně pokoušeli kontaktovat s žádostí o vyjádření přímo Boříka, ale neúspěšně.

Bořík je vlivný podnikatel působící na Klatovsku. Ovládá a vlastní tam řadu firem, mimo jiné betonárku BSG přímo v Předslavi. A dlouhé roky mnoha svými kroky výrazně komplikuje život celé obci i mnoha jejím obyvatelům. Nad obcí Makov, která je součástí Předslavi, si podnikatel vybudoval dům s heliportem a přilehlou oborou. 

„Ty problémy začaly postupně vznikat s tím, jak on budoval místo, kde dnes žije se svojí rodinou. Ve stylu: Něco potřebuji, mám nějaký úmysl, chtěl bych to, a pokud to nepůjde, tak budeme postupovat jinak,“ popsal bývalý starosta Předslavi Petr Šindelář (NK). 

Podmínky a výhrůžky

„Nátlak je sice jemný, ale soustavný. Například nám, zastupitelům Předslavi, napsal dopis, ve kterém nám píše, abychom vzali na vědomí, že máme něco schválit,“ popisuje současný starosta Předslavi Miroslav Kreuzer (SNK obce Předslav). Ve zmíněném dopise žádá Boříkova realitní firma o prodej obecního majetku. S výhrůžkou, že pokud jí zastupitelé nevyhoví, další podnikatelova firma, betonárka BSG, přesune své sídlo jinam a obec tak na daních přijde o půl milionu korun ročně.

Podobnému nátlaku čelí i místní zemědělská společnost, s níž chtěl Bořík směnit pozemky. A protože společnost na dohodu nepřistoupila, zablokoval jí cestu na pole. Patří mu totiž část příjezdové komunikace, kterou se předtím písemně zavázal farmářům nechat k užívání. „Všechno to objíždíme, veškerá technika. A jezdíme po jejich (jiného družstva – pozn. redakce) polích, protože tam jiná cesta nevede. Je to delší o deset, dvanáct, třináct kilometrů,“ popsal Luboš Šilhavý z Měcholupské zemědělské.

Problematický odstřel tetřevů

Zmínky o Boříkovi se přitom v médiích objevily už v minulosti. V roce 2004 ho vzala do vazby slovenská kriminálka kvůli podezření z ilegálního lovu přísně chráněných tetřevů. Ty měl podle policistů střílet ze svého vrtulníku.

O dva roky později ho ale soud osvobodil. V roce 2005 pak před soudem stanul elitní plzeňský kriminalista Jiří Pavlík, který měl Boříkovi vynášet tajné informace. I jeho ale nakonec soud obvinění zprostil. V roce 2016 pak měl Boříkův vrtulník nelegálně přistát na střeše domu na plzeňském sídlišti.

Zkušenost s podnikatelem měl i redaktor pořadu České televize Černé ovce, který o něm letos natáčel reportáž. Boříkův právní zástupce tehdy redaktorovi tvrdil, že kdosi požaduje čtvrt milionu korun, za které lze ovlivnit obsah reportáže. Česká televize odmítla jakékoli nařčení, že by za úplatek ovlivňovala jakoukoli reportáž a podala trestní oznámení na neznámého pachatele. 

Spor o odpad z čističky

Spory podnikatele s obcí vygradovaly před třemi lety, kdy se stavěla čistička odpadních vod. Bořík chtěl, aby obec ukládala odpad na jeho skládku. „Já s tím neměl nejmenší problém, odkázal jsem realizační firmu, potažmo jejího subdodavatele, aby se s Boříkem domluvil na tom, za kolik peněz a jaké množství odpadů budou moct k němu uložit. Informací, kterou jsem dostal zpátky jako zpětnou vazbu, bylo, že realizační firma není ochotna se s Boříkem domluvit na výši finančních prostředků,“ vysvětlil starosta Kreuzer.

Firma nakonec zřídila meziskládku na pozemku v sousední obci a odtud odpad po skončení stavby odvezla. Tento postup ale napadl spolek Medvěd založený jednatelem firmy BSG Josefem Brtníkem. A také Boříkova firma RD Nemo, která letos v sousedství někdejší meziskládky za necelých dvanáct tisíc korun zakoupila pozemek. Spolek i firma tvrdí, že odpad na místě zůstal a iniciovaly tu řadu kontrol. „Proběhly kontroly ze stavebního úřadu v Klatovech, z (odboru) životního prostředí tamtéž, z krajského úřadu, z inspekce životního prostředí,“ vyjmenoval Kreuzer. 

Záhadný spolek Medvěd

Zakladatel spolku Medvěd a jednatel Boříkovy firmy Brtník během jedné z mnoha kontrol na dotčené skládce příliš sdílný nebyl. „ Máte předsedu spolku, tak se domluvte s ním. Jinak se budu vyjadřovat jen písemně,“ odbyl dotazy Brtník. Předseda spolku Medvěd Rostislav Tuček má trvalé bydliště na městském úřadu v Nýrsku. „Figuruje v řadě firem, společností. Na některé jeho podíly nebo společnosti byly vypsány exekuce, případně insolvence,“ řekl bývalý starosta Předslavi. Spolek má sídlo na ubytovně. Tučka ale na adrese ubytovny Reportéři ČT nenašli, do uzávěrky reportáže se neozval ani na výzvu redaktora v hlasové schránce.

„O spolku samotném nelze dohledat žádné informace. Ani jak je financovaný, jak funguje, ani kdo jsou jeho členové,“ upozornil Jan Dupák z Transparency International. Ve spolku Medvěd se angažuje advokát a starosta města Písek Michal Čapek (ANO). Ten také zastupuje Boříkovu firmu RD Nemo. I přes to, že starostuje třicetitisícovému městu, na zastupování Medvěda a RD Nemo si čas prý najde. „Tam je volná doba. Včera byl svátek, pokládal jsem kytky. Tak jsem byl v práci ve svátek. Tahle práce není, že si pícháte píchačky,“ vysvětlil.

Spolek Medvěd, firmy Zdeňka Boříka a advokát a starosta v jedné osobě Michal Čapek, zahlcují obec Předslav s osmi sty obyvateli různými žádostmi podle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím. „Řeknu vám jeden jednoduchý detail, protože jsme mluvili o panu Čapkovi, jako panu starostovi z Písku. Město Písek mělo za loňský rok třicet dva žádostí 106 a město Klatovy 28. A my 26,“ spočítal starosta Předslavi. „Obec Předslav má jako úředníka starostu obce, jednu účetní a jednu pošťačku,“ doplnil starosta s tím, že vyřídit tolik administrativy není jednoduché. „Některé žádosti jsou krátké a jejich zpracování trvá den, dva. Některé jsou obsáhlé a ty potom zpracováváme i čtyři, pět dní v týdnu. Na zpracování máme patnáct dnů. Takže v podstatě neděláme nic jiného, než zpracováváme odpovědi na žádosti 106,“ dodal starosta.

Protože starosta a advokát Michal Čapek zastupuje spolek Medvěd i firmu Zdeňka Boříka, požádali ho Reportéři ČT o zprostředkování rozhovoru. „No, já se ho zeptám, nemám s tím problém,“ ujistil Čapek. Protože na žádost nikdo nereagoval, zkusili Reportéři ČT Boříka kontaktovat sami v jeho domě. Neuspěli ani v jeho dvou dalších sídlech v Klatovech a v Praze, ani telefonicky.

Obří nádrž na zalévání

Na spory Boříka s obcí doplácejí místní obyvatelé. Jedním z nich je Michal Joza. Tomu zmizela voda ze studny poté, co firma spojená s Boříkem vybudovala poblíž jeho domu objekt údajně určený k agroturistice. „Celé to začalo tím, že Bořík, nebo jeho firma, vybudovali toto zařízení, kde je velká nádrž na vodu. A v podstatě v celé této oblasti do ní jímá a čerpá vodu,“ popsal starosta obce Kreuzer. „Plní si tady nádrž, která je možná na jeden a půl tisíce metrů kubických vody. Takže se mi ztratila voda ve vrtu. Na to konto jsem si vykopal 220metrovou přípojku, kterou mi Bořík dle smlouvy teda umožnil udělat. No a potom mi ji nechal ustřihnout,“ tvrdí Joza.

„Nevím (proč to dělá). Je to asi jeho takový sport, protože ho prostě baví tyhlety věci dělat. A ještě jsem si dovolil mu neprodávat svoje pozemky, které on strašně chtěl,“ dodal Joza. Aby měl vodu, dohodl se s obcí na vybudování tlakového vodovodu. Jenže Bořík od jeho souseda a shodou okolností svého zaměstnance zakoupil pozemek, přes který měl vodovod vést. A stavbu tak zablokoval. „My si nemáme pomalu čím vyčistit zuby a tady po silnici teče vody, že je to neúnosné,“ posteskl si Joza. 

Reportéři ČT se pokusili Boříka oslovit znovu. Když nereagoval na zaslaný e-mail, vypravili se za ním do již zmíněné betonárky. Podnikatel z areálu nechal štáb vyvést jednatelem firmy a zakladatelem spolku Medvěd Brtníkem.

Stavba nového přívodu vody stojí

Firmám a spolku spojenými se Zdeňkem Boříkem se podařilo zablokovat i další pro obec důležitý projekt, přívod vody od Klatov. „Před čtyřmi lety jsme se dozvěděli, že naše voda je kontaminovaná uranem. Tak jsme začali dělat projektovou dokumentaci, kterou jsme po roce obdrželi. Letos v prosinci mělo být vše postavené, abychom mohli vodu čerpat,“ vysvětlil starosta Předslavi.

„Výběrové řízení vyhrála firma Hobr, kterou ovládá Bořík. A ten v podstatě stavbu ještě ani nezačal,“ dodal Kreuzer. „To výběrové řízení vyhrál a poté odmítl převzít staveniště. Z nějakých opět procesních, legislativních důvodů. Takže on tu stavbu v současné době blokuje,“ doplnil bývalý starosta obce Šindelář. 

Zablokovaný územní plán

Boříkovi se alespoň dočasně podařilo zablokovat i nový územní plán obce. „On využívá k přepravě vrtulník. Takže jsou nějaká omezení a je jasné, že kdyby tam stály nějaké stavby, tak si lidé mohou stěžovat na hluk. To je asi důvod, že tam on sám nechce další výstavbu,“ vysvětlil Šindelář.

Redaktorovi ČT se podařilo podnikatele oslovit alespoň přes plot jeho firmy. Odpovědí na otázky se nedočkal. Bořík nakonec po třech týdnech mlčení nabídl, že by rozhovor poskytl. Po zaslání otázek ale svou nabídku vzal zpět.