Nejsme spásní andělé, naše práce je na problém dokola upozorňovat, říká Loudová z Reportérů ČT

Ve své reportáži Na obtíž dala Barbora Loudová hlas skupině lidí, kteří se neobejdou bez pomoci druhých. Často si ji ale v potřebné míře nemůžou dovolit a musí do ústavu. Za reportáž v květnu získala Novinářskou cenu. Loudová se v pořadu Reportéři České televize tématu příspěvku na péči chce věnovat i dál. „Jsou věci, na které upozorníme a ony se změní. To je pak pohon pro další práci,“ říká v podcastu Background ČT24.

Sociální témata, kterým se Barbora Loudová ve své práci věnuje, si ji podle jejích slov našla tak nějak sam. „Vždycky mě bavilo dělat příběhovou novinařinu. Lákalo mě vyprávění lidí,“ vysvětluje Loudová.

Konkrétně téma na reportáž, za kterou získala Novinářskou cenu, začala zpracovávat poté, co se jí ozvala jedna z respondentek, se kterou už byla dříve v kontaktu. „Do posledních chvil se starala o tatínka, protože bylo jeho velké přání zemřít v klidu doma obklopený rodinou. Vývoj byl ale tak rychlý, že na to systém nebyl připravený,“ popisuje reportérka. Jak vyplývá z reportáže, příspěvek na péči byl muži vyplacen až po jeho smrti.

„Věděla jsem, že domácí péče o umírající nebo nemocné je problém. Řekla jsem si, že je to jednoznačně něco, co stojí za zpracování,“ dodává s tím, že částečnou motivací byla i vlastní zkušenost. Začala proto hledat další podobné příběhy. Jejím respondentům často výše příspěvku na péči nestačí na pokrytí potřebné péče. Ceny za asistenční služby se navíc zdražují.

„Kontaktovala jsem mimo jiné i asociaci paraplegiků. Tam mi řekli, že je to takový problém, že se jim klienti a klientky občas ozývají s tím, jak spáchat asistovanou sebevraždu, protože finančně nezvládají zajistit si péči,“ upozorňuje Loudová, podle které počty takových případů rostou.

Změna je super, ale proto to neděláme

Přesvědčit některé lidi v obtížných situacích mluvit na kameru není podle Loudové snadné. „Panu Tomášovi, který v reportáži vystupuje, se ven se svým příběhem nejdřív příliš nechtělo. Nechtěl, aby ho lidi litovali. Což je úžasné na všech podobných respondentech a respondentkách, ta pokora, se kterou k tomu přistupují,“ míní Loudová.

„Nakonec hodně slyšel na to, že může pomoci i ostatním, že to může být nějaký motor do budoucna, aby se situace pohnula,“ doplňuje reportérka.

K tomu, jak moc velký dopad můžou mít její reportáže, ale Loudová přistupuje se střízlivým nadhledem. „Když se něco podaří, něco se maličko změní, tak je to samozřejmě super. Ale je podle mě nutné si říct, že proto to neděláme, nejsme žádní ‚spásní‘ andělé. Naše práce je pořád dokola na problém upozorňovat a doufat, že se něco málo změní.“

Moc obrazu ji uchvátila

V televizi se čerstvá držitelka Novinářské ceny za audiovizuální reportáž přitom na začátku své kariéry vůbec neviděla. „Já jsem vždycky chtěla psát a případně si u toho fotit. To byla moje největší ambice s obrazem,“ usmívá se.

V České televizi začínala v Redakci analýz a plánování. „Je to taková startovací redakce pro lidi, kteří by si chtěli vyzkoušet práci v televizi,“ líčí. Odtud přešla do redakce pořadu Newsroom ČT24 a stála mimo jiné u počátku podcastu, kterého je sama hostem.

Během své kariéry se ale na čas uchýlila i k psaní a z televize si odskočila do Deníku N. „Moc obrazu je něco, co mě uchvátilo. Psaní mě baví, ale pořád jsem přemýšlela nad tím, jak by věci v televizi šlo udělat tak, aby to víc vyznělo,“ vzpomíná na svůj čas v deníku. Do České televize se po několika měsících vrátila, tentokrát do pořadu Reportéři ČT.

Každodenní strasti, které můžou potkat kohokoliv

Na svých reportážích pracuje společně s režisérem Davidem Šťastným. „Už na začátku naší spolupráce jsme si řekli, že bychom chtěli dělat takovou dokumentární novinařinu. Třeba u reportáže Na obtíž byl ten záměr takový, že jsme chtěli, aby nám každý z těch respondentů a respondentek popsal svůj handicap, nebo s čím se potýkají, a my bychom to obrazově ukázali,“ líčí Loudová.

„Jedna z respondentek Marie Zemanová je z velké části slepá a ještě špatně slyší,“ uvádí reportérka jeden příklad. „My jsme se to pokusili ukázat tak, že se v té reportáži stmívá.“

Problematice příspěvku na péči se ve své práci chce věnovat i dál. „Chtěli bychom se věnovat tomu, jak funguje samotné posuzování nároku na příspěvek a třeba i posudkoví lékaři a lékařky. Chceme se ještě dál zaměřit na samotný systém, protože jakmile člověk otevře bednu s nějakým problémem, tak je tam opravdu hodně věcí, které jde popsat,“ naznačuje Barbora Loudová, jak bude vypadat její další práce.

Na závěr ještě dodává, že označení „sociální témata“ vlastně vůbec nemá ráda. „Spíš bych tomu říkala každodenní strasti, které se můžou jednou opravdu dotknout kohokoliv z nás,“ uzavírá mladá reportérka.

Celý rozhovor si poslechněte v podcastu Background ČT24 na Spotify, Soundcloud, Podcasty Google, Apple a YouTube.