Reportéři ČT: Podezřelých transakcí kolem obviněného Hrabáče může být více

Reportéři ČT získali nové informace ohledně možné korupce v případu donedávna vlivného severočeského politika hnutí ANO Marka Hrabáče. Policisté ho v srpnu zadrželi a obvinili, mimo jiné z úplatkářství. Hrabáč následně putoval do vazby. Přišel o funkce primátora i krajského radního, z ANO ho vyloučili. Podle detektivů si nechal tajně stavět dům nebo koupit luxusní vůz. Reportéři ČT zjistili, že podezřelých transakcí kolem expolitika může být více. Natáčel Ondřej Golis.

Policisté tehdejšího primátora Chomutova obvinili na začátku srpna. Hrabáč je podle nich společně s dalším obviněným, severočeským podnikatelem, majitelem firem Rocknet a Reo Group Ladislavem Šmucrem, klíčovou postavou úplatkářské aféry. „Hrabáč a Šmucr v úmyslu získat pro sebe majetkový či jiný osobní prospěch mezi sebou vytvořili neformální vztah, který lze charakterizovat jako vztah systémové korupce. Vzájemně si poskytovali majetkové či jiné osobní výhody, zneužívaje přitom svého postavení,“ píše se v policejním dokumentu.

Oba obviněné poslal soud v létě do vazby a zůstávají v ní doteď. Tehdejší primátor a krajský radní Hrabáč podle zjištění detektivů zařizoval, aby zakázky v Ústeckém kraji získávaly firmy podnikatele Šmucra. Policie vedle nich obvinila dalších dvanáct lidí a pět firem.

„V Chomutově a okolí to byl opravdu propracovaný systém, kdy se spolu osoby dlouhodobě znaly, dlouhodobě spolupracovaly a podle mého názoru jde o organizovanou skupinu,“ řekl k celé věci dozorující státní zástupce Jan Svoboda. „Podnikatelé, kteří měli profitovat z veřejných zakázek, poskytovali určité protislužby právě těm, kdo o těch zakázkách rozhodovali,“ doplnil.

Firma na legalizování úplatků?

Hrabáč si podle policie nechal například pořídit luxusní vůz nebo si skrytě nechal budovat dům společností Rocknet. Faktury ale neměl platit přímo tehdejší vlivný politik, nýbrž společnost Union Aerospace Corporation. Firmu oficiálně vlastní chomutovský advokát Tomáš Kindl.

Podle policie ale společnost ovládal Marek Hrabáč. „Skutečnost, že za společností Union Aerospace Corporation stojí ve skutečnosti Hrabáč, vyplývá z hovorů zachycených odposlechy a sledováním. Policie zaznamenala opakované schůzky, kdy Hrabáč navštěvoval Kindla v jeho advokátní kanceláři, kde probírali záležitosti kolem uvedené společnosti,“ shrnuje policejní dokument.

„Tato společnost je, podle mého názoru, schránka na zlegalizování úplatků nebo nelegálních prostředků pro skutečného majitele, kterým může být pravděpodobně exprimátor Hrabáč,“ říká právník Transparency International Petr Leyer. Oficiální majitel společnosti Kindl se k otázce vlastnictví firmy nechtěl vyjadřovat.

Hrabáč si podle zjištění policie nechal stavět dům ve vilové čtvrti v Chomutově. Podle místní obyvatelky se exprimátor v době, kdy se dům stavěl, v okolí vyskytoval. Policie dokonce zjistila, že Hrabáč domu říkal Eliška podle toho, že je v ulici Elišky Krásnohorské.

Policie je přesvědčena, že si tehdejší chomutovský primátor nechal tento dům skrytě stavět. Podle detektivů mu v tom pomáhal Kindl, jelikož je nemovitost psaná na Union Aerospace Corporation. Firmu i Kindla vyšetřovatelé obvinili.

Podivný prodej pozemku v Otvicích u Chomutova

Předloni koupila firma Union Aerospace Corporation parcelu v Otvicích u Chomutova. „Otvice jsou velice lukrativní, protože se nachází blízko Jirkova i Chomutova, kousek od Kamencového jezera,“ okomentoval realitní makléř Radek Molík. Kupující společnost sice oficiálně vlastní advokát Kindl, avšak i o tuto parcelu se zajímal exprimátor Chomutova Hrabáč. Kriminalisté ostatně zachytili, jak se o pozemku baví s podnikatelem Šmucrem.

„Hrabáč přišel za Šmucrem a sdělil mu, že byl u Kindla, má od něj nějaké informace a čísla a že by potřebovali vyfakturovat nějaké práce na pozemku v Otvicích za asi 1,5 milionu,“ píše se v policejních dokumentech.

Společnost Union Aerospace Corporation parcelu koupila od podnikatele a zastupitele Chomutova za hnutí ANO Petra Kaisera. Ten se k prodeji pozemku odmítl vyjádřit. Podle realitního makléře Molíka se nejednalo o koupi, ale o dárek. Odpovídající suma by totiž byla dvakrát až třikrát vyšší. „Já si myslím, že prodělal několik milionů. Čtyři určitě, možná i víc,“ dodal. Repotéři ČT cenu konzultovali i se dvěma dalšími makléři. I podle nich má pozemek násobně vyšší hodnotu, než za jakou ho Kaiser prodal.

„Pan Kaiser je vlastníkem společnosti AZ Les. A tato společnost dostávala zakázky od města Chomutova. To znamená, že ta pozemková transakce může být opět nějakým skrytým způsobem, jak si mezi těmi dvěma stranami vyřídit nějaké předání určitých výhod,“ dodává k celé situaci právník Transparency International Leyer.

Firma zastupitele Kaisera například získala zakázku na stavbu známých květinových hodin. Cena byla přes sedm set tisíc korun. Za Chomutov ji podepsal tehdejší primátor Hrabáč. Možnost, že by byl prodej pozemku v Otvicích nějakou formou úplatku pro Hrabáče, ale Kaiser jednoznačně odmítl.

Neznámý původ peněz

Reportéři ČT se zaměřili také na otázku, kde firma Union Aerospace Corporation získala na obchody peníze. „Podle posledního výkazu má nula zaměstnanců, nemá žádné pohledávky, má v podstatě velmi zanedbatelné tržby. Je tedy otázka, kde se tam vzaly ty prostředky na nákup pozemků,“ říká Leyer.

Původ peněz ale nelze dohledat, protože firma přestala od roku 2019 zveřejňovat účetní závěrky. Oficiální majitel firmy Kindl se k tomu, kde podnik získal prostředky na nákup, vyjádřit odmítl.