TÉMA

Markéta Pekarová Adamová

Zlu se nesmí ustupovat, řekl Vystrčil při pietě k výročí německé okupace. Pavel se v Sasku shodl s Kretschmerem
Zlu se nesmí ustupovat ani před ním kličkovat, se zlem se musí bojovat, řekl v pátek předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti 85 let od začátku okupace Československa. Výročí a oběti německé okupace si na Hradčanském náměstí v Praze připomněla také předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), další politici, vojáci i velvyslanci Německa a Slovenska. V den výročí okupace navštívil prezident Petr Pavel Dráždany, kde se setkal se saským premiérem Michaelem Kretschmerem. Ten označil návštěvu za důkaz důvěry v česko-německých vztazích. Oba se také shodli, že Západ musí nadále podporovat Ukrajinu v její obraně před ruskou invazí a že agresorovi nelze ustupovat.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 21:31|ČTK
Strach a nejistota, popisuje pamětnice začátek nacistické okupace
Česko si v pátek připomnělo 85 let od rozbití Československa německými nacisty a obsazení země. Jedno z největších traumat moderní české historie, které začalo už 30. září 1938 Mnichovskou dohodou, tehdy doprovázelo například zatýkání lidí podle předem připravených seznamů. To a následné popravování se děly veřejně, aby zastrašily veřejnost, vzpomíná pamětnice tehdejších událostí Jaroslava Vernerová.
15. 3. 2024|ČT24
Babiš je bezpečnostní riziko, míní Pekarová Adamová. Musím se usmívat, říká Bžoch
Bezpečnostní hrozby pro Česko jsou jediným bodem návrhu programu nadcházející mimořádné schůze poslanců. Na úterní odpoledne ji z podnětu koaličních zákonodárců svolala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). V Událostech, komentářích sdělila, že bezpečnostním rizikem je i šéf opozičního ANO Andrej Babiš. Poslanec Jaroslav Bžoch z ANO ale míní, že současná vládnoucí koalice se staví do role bezpečnostních služeb.
14. 3. 2024|ČT24
„Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku.“ Poslanci se sejdou na mimořádné schůzi k Babišovým krokům
Na mimořádné schůzi ke krokům předsedy opozičního ANO Andreje Babiše se poslanci sejdou příští týden v úterý od 15:00. Jednání svolala z podnětu koaličních poslanců předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Návrh programu obsahuje jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 21:38|ČTK, ČT24
Babiš sháněl u spolupracovníků citlivé informace o Lipavském, píší Novinky.cz
Šéf opozičního ANO a expremiér Andrej Babiš (ANO) si o víkendu od svých spolupracovníků vyžádal citlivé informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), informovaly Novinky.cz s odkazem na e-mailovou konverzaci, kterou Babiš zaslal omylem jinému adresátovi. Bývalý ministerský předseda serveru řekl, že nesháněl žádné „kompro“, ale šlo o podklady z veřejných zdrojů kvůli tomu, aby mohl reagovat na Lipavského výroky. Později se na síti X omluvil za vulgární výraz, který na adresu šéfa české diplomacie použil, na svém postupu jinak nevidí nic špatného. Ministr v reakci sdělil, že ho obsah e-mailů znechutil.
11. 3. 2024Aktualizováno11. 3. 2024, 22:54|ČTK
ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ
Politici hodnotí první rok Pavla ve funkci. Vláda ho chválí, opozice je skeptická
Jak první rok prezidenta hodnotí šéfové sněmovních stran a hnutí? Často opakovali slovo změna. Někteří z nich hlavu státu chválí za to, jak reprezentuje Českou republiku. Dále mluví o aktivním výkonu mandátu a spojování společnosti. I zástupci vládní koalice ale mají některé výhrady. Třeba vůči pozdějšímu podpisu změn u předčasných důchodů. Stvrzení některých zákonů, například také konsolidačního balíčku, mu vyčítá opozice. SPD kritizuje kroky v zahraniční politice i to, že se zástupci hnutí nejednal o penzijní reformě.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 23:16|ČT24
Sněmovnu čeká rozhodnutí o sňatcích párů stejného pohlaví. Desítky poslanců stále váhají
Už v nadcházejícím týdnu by sněmovna mohla rozhodnout o sňatcích pro páry stejného pohlaví. Jasněji bude v úterý po dohodě vedení komory. Podle navrhovatelů i podle odpovědí poslanců oslovených ČT jsou desítky zákonodárců stále nerozhodnutých. I proto v posledních dnech sílí apely na ně třeba skrze petice. Poslední evropská země, která schválila manželství pro stejnopohlavní páry, je Řecko.
25. 2. 2024|ČT24
Je v našem zájmu, aby Putinův režim neuspěl, řekl Fiala. Podle Vystrčila není podpora Ukrajiny zadarmo, ale je nutná
Premiér Petr Fiala (ODS) při příležitosti dvou let od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu označil ruský režim za zrůdný. Podle něj je v zájmu Česka, aby neuspěl. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti uctění památky padlých Ukrajinců uvedl, že podpora napadené země je nutná, i když není zadarmo. Žádná podpora by podle něj Česko stála mnohem víc.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 16:31|ČTK, ČT24
Kraje plánují pro letošek větší investice, čekají ale na změny v rozdělování daní
Většina krajů chce letošní rok více investovat – do škol, nemocnic nebo silnic. Celkem se správy krajů chystají vynaložit přes 64 miliard korun. Souběžně s tím finišují debaty o dělení daní mezi stát a samosprávy, možné úpravy by totiž mohly přinést hejtmanům další peníze. Pokud současný systém nedozná změn, zvažuje Středočeský kraj ústavní stížnost.
23. 2. 2024|ČT24
Mnoho ukrajinských uprchlíků prokázalo odolnost, řekl Pavel. Válka podle něj zřejmě nebude krátká
Společnost se podle prezidenta Petra Pavla nesmí nechat unavit vývojem ruské agrese na Ukrajině. Zdůraznil, že neutuchající podpora Kyjeva v boji s Ruskem je i v zájmu Česka. Prezident to řekl při setkání s ukrajinskými válečnými uprchlíky na Pražském hradě k dvouletému výročí od začátku plnohodnotné ruské invaze. Ocenil, že se snaží vyrovnat se svojí situací a aktivně se zapojují do života v Česku. Pavel také upozornil, že válka zřejmě nebude krátká, protože rychlé dosažení cílů v tuto chvíli není reálné.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 13:20|ČTK
Ministr Bek: Při řešení rozpočtu školství zvolila vláda delší, zato horší cestu
Vládní koalice se v případě letošního rozpočtu školství rozhodla jít delší, zato horší cestou. Na sociální síti X to napsal ministr školství Mikuláš Bek (STAN) s tím, že chtěl vyšší rozpočet na školství rovnou a kvůli některým koaličním partnerům ho vláda zvyšuje jen postupně a pomalu. Následky podle něj nesou koaliční politici, on, Starostové, ministerstvo školství a především školy. V prohlášení reagoval mimo jiné na kritiku předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedy Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS).
19. 2. 2024|ČTK
Mám radost, řekl Babiš k rozsudku v kauze Čapí hnízdo. Představitelé vlády rozhodnutí soudu respektují
Expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na zproštění obžaloby v kauze Čapí hnízdo uvedl, že z rozsudku má radost. Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka není závěr soudu žádné překvapení. Premiér Petr Fiala (ODS) prý rozsudek respektuje, podobně se vyjádřili i předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš, předsedkyně sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová či šéf poslanců SPD a místopředseda hnutí Radim Fiala.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 21:42|ČT24, ČTK
Šéfka Evropského parlamentu navštívila Prahu. S Fialou mluvila o bezpečnosti i protestech zemědělců
Předsedkyně Evropského parlamentu (EP) Roberta Metsolová ve středu v Praze jednala s premiérem Petrem Fialou (ODS). Probírali spolu zastoupení Čechů v institucích EU, tématem byla i bezpečnost či protesty zemědělců. Metsolová se také setkala prezidentem Petrem Pavlem a s předsedy obou komor parlamentu. Šéfka EP by chtěla, aby v červnových volbách do EP hlasovalo více Čechů než obvykle. Evropský parlament je podle ní místem, kde se rozhoduje o směřování Evropy i Česka v některých oblastech.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 17:56|ČTK, ČT24
Peníze pro nepedagogické pracovníky bude řešit vláda. Je potřeba 800 milionů, řekl Bek
K řešení nepokrytých úvazků asi dvou tisíc nepedagogických pracovníků je potřeba 800 milionů korun, prohlásil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Po pondělním jednání se zástupci školských odborů a asociací sdružující ředitele škol rovněž pronesl, že na posílení rozpočtu regionálního školství se musí dohodnout vládní koalice. Její setkání se podle Beka uskuteční v úterý.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:05|ČTK
Už čtvrt roku nebyly ve sněmovně interpelace. Opozice z toho viní koalici a naopak
Víc než čtvrt roku bez ústních interpelací ve sněmovně. Pravidelné dotazy na členy vlády, které jsou obvykle součástí řádné schůze, se naposledy uskutečnily koncem října. Opozice z toho viní koalici, ta zase opozici. Nejbližší řádná schůze, na které by interpelace mohly být, se chystá na konec února.
12. 2. 2024|ČT24
Babiš je znovu předsedou ANO, ve vrcholném vedení je jedno nové jméno
Andrej Babiš na sněmu ANO v Praze obhájil pozici předsedy strany, získal asi 90 procent platných hlasů. Obdržel nominaci ze všech čtrnácti krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček. I on funkci bez problémů obhájil. Neměli protikandidáty. Delegáti následně zvolili i čtyři řadové místopředsedy, novým se stal poslanec Robert Králíček. Babiš v dopoledním projevu prohlásil, že loni zvažoval konec v politice. Osočil současný kabinet z neschopnosti. Za úkol ANO označil návrat do vlády. Na odpolední tiskové konferenci dodal, že neusiluje o voliče hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ale o zrazené voliče vládních stran. Za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 20:51|ČTK, ČT24
Černochová jednala v Izraeli o materiální pomoci. Jeruzalém z Česka dříve získal balistické vesty
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) během své čtvrteční návštěvy Izraele hovořila se svým tamním protějškem Joavem Galantem o vojenském materiálu, který by české společnosti mohly židovskému státu poskytnout. Šéfka resortu obrany odmítla říct, o jaký materiál se konkrétně jedná. Rovněž uvedla, že Praha v minulosti dodala izraelské armádě balistické vesty jako pomoc v souvislosti s vojenskou operací v Pásmu Gazy. V době cesty prezentovala skupina českých osobností veřejný dopis vyzývající vládu ke změně podle nich příliš jednostranného postoje ke konfliktu v Gaze.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:22|ČTK, ČT24
Ministr Dvořák nebude mít zmocněnce pro euro, oznámil Fiala. Zahradník bude jen poradcem
Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) nebude mít zmocněnce pro vstup do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II a přijetí eura. Po úterním večerním jednání koaličních špiček to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Ekonom Petr Zahradník, kterého Dvořák do funkce zmocněnce jmenoval v pondělí, bude nadále působit jako ministrův poradce. Ještě odpoledne před jednáním koaličního dohodovacího řízení Dvořák uvedl, že post svého zmocněnce pro euro nemá v úmyslu rušit.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 23:22|ČTK, ČT24
Poslanci ve výborech řeší korespondenční volbu, objevily se první úpravy
Korespondenční volbou pro Čechy v zahraničí se začaly zabývat sněmovní výbory a už jsou na stole její první úpravy. Koalice chce záměr prosadit, aby krajanům ulehčila hlasování. Opozice je proti a mluví o porušení ústavních principů.
5. 2. 2024|ČT24
Důchodový účet padá do rekordního minusu. Chystá se zpomalení růstu penzí
Penzijní účet je v rekordním deficitu. Ministr financí očekává, že za loňský rok skončilo hospodaření důchodového systému asi 70 miliard korun v minusu. Podle Zbyňka Stanjury (ODS) to jen podtrhuje nutnost změn. Přesná čísla zveřejní jeho úřad příští týden. Ministerstvo práce chce postupně zavádět pomalejší růst důchodů.
4. 2. 2024|ČT24
Komunisté z Československa do Londýna prodali staleté tóry, dnes slouží v náboženských komunitách po celém světě
V Londýně se v neděli konala mimořádná oslava. V tamní Westminsterské synagoze si připomněli přesně šedesát let od chvíle, kdy do britské metropole dorazila více než tisícovka vzácných textů hebrejské bible, kterým se říká tóry. Dané svazky pocházely z tehdejšího Československa a dnes se používají nejen v Británii, ale po celém světě.
4. 2. 2024|ČT24
Etický kodex poslance by měl kultivovat jednání sněmovny. Reaguje na hrubé chování zákonodárců
Vzniká kodex poslance, který má kultivovat jednání ve sněmovně. Jde o reakci na hrubé chování zákonodárců. V týdnu dokument představila pracovní skupina mandátovému a imunitnímu výboru. Návrh podpořili zástupci všech parlamentních stran s výjimkou hnutí SPD.
4. 2. 2024|ČT24
Česko chce přispět ke smíru mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Pozorovatelé sledují situaci na hranicích
Arménie a Ázerbájdžán po ovládnutí Náhorního Karabachu ze strany Baku stále jednají o mírové dohodě. Na klid zbraní na hranicích dohlíží unijní pozorovatelská mise, které se účastní také Češi. Praha by chtěla mezi oběma státy působit jako zprostředkovatel, pomoc nabízí také arménským uprchlíkům z enklávy.
2. 2. 2024|ČT24
Koalici rozděluje spor o národního zmocněnce pro zavedení eura. Rozdílné názory panují i o systému ERM II
Vláda je ve sporu o národního zmocněnce pro zavedení eura. Obsazení tohoto postu požadují Starostové, Piráti, TOP 09 i lidovci. Podle nich by měl otevřeně vysvětlovat výhody i nevýhody přijetí společné evropské měny. ODS se naopak staví jednoznačně proti. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je funkce v tuto chvíli zbytečná. Starostové a Piráti zároveň chtějí přijímání eura zrychlit a prosazují, aby vláda už příští rok rozhodla o částečném navázání kurzu koruny na společnou evropskou měnu. Brzký vstup do systému takzvaných směnných kurzů ERM II ale ODS zásadně odmítá.
2. 2. 2024|ČT24