TÉMA

Evropská komise

EU ekonomicky podpoří Egypt. Miliardami eur chce regulovat migraci
Evropská unie v neděli v Káhiře uzavírá dohodu o tříleté finanční spolupráci s Egyptem. Na podporu jeho ekonomiky poskytne až 7,4 miliardy eur (186 miliard korun). EU chce stabilizací egyptské ekonomiky mimo jiné docílit snížení počtu imigrantů z regionu. S předsedkyní Evropské komise (EK) Ursulou von der Leyenovou do Egypta dorazili italská premiérka Giorgia Meloniová, předseda řecké vlády Kyriakos Mitsotakis a belgický premiér Alexander de Croo, jehož země právě předsedá Radě EU.
včera|ČTK
Protesty hnutí Fridays for Future pět let poté. O klimatu se diskutuje více, konec uhlí se přiblížil
Studenti si v pátek v Praze připomněli první akci svého hnutí Fridays for Future, která se konala v Česku právě před pěti lety. Ochrana životního prostředí se podle nich za tu dobu posunula, ale pořád není politickou prioritou.
15. 3. 2024|ČT24
Evropská komise vyhověla zemědělcům. Nebudou muset plnit některé ekologické požadavky
Evropská komise vyhověla zemědělcům a navrhla zrušit některé ekologické požadavky, které na ně dosud měla v rámci společné zemědělské politiky. Jedním z nich je například vyčlenit část půdy pro podporu biologické rozmanitosti. Plnění těchto požadavků bude nyní dobrovolné.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:57|ČTK
Evropská komise vyčlení 500 milionů eur na podporu výroby munice v EU
Evropská komise (EK) vyčlení 500 milionů eur (12,6 miliardy korun) na podporu výroby munice pro společnosti v Evropské unii. V prohlášení informovala, že cílem je umožnit evropskému obrannému průmyslu navýšit kapacitu výroby, doplnit tím zásoby zemí EU a zároveň dostat více munice na Ukrajinu. Finance získají také dvě české společnosti, oznámilo ministerstvo obrany.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 18:47|ČTK
Na mezinárodní scéně silný politik, na domácí půdě ale Tusk čelí kritice i sporům v koalici
Od nástupu vlády Donalda Tuska uplynuly tři měsíce a nový kabinet již obrátil kormidlem zahraniční politiky, oznámil plán na odvolání padesátky velvyslanců jmenovaných předchozí vládou a v Bruselu usilovně jedná o odblokování miliard z unijních fondů. Přes trvající spor s Kyjevem o obilí vyzývá k podpoře Ukrajiny a aktivně zbrojí. I na domácí scéně provedl nový polský premiér výrazné změny, čelí ale kritice třeba za dosud chybějící reformu potratů nebo za plán vrátit DPH na potraviny.
14. 3. 2024|ČT24
Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence, jsou první svého druhu na světě
Europoslanci schválili nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii. Nařízení zavádí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejících rizik. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů budou podléhat silné regulaci.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 23:09|ČTK
Emisní normy Euro vládnou silnicím od roku 1992. Ve srovnání s Amerikou a Čínou jsou měkčí
Emisní norma Euro 7 je definitivně schválena. Jsou to evropská pravidla, která se týkají emisí osobních vozů, pro nákladní auta a autobusy platí jiné normy, a jak název napovídá, je to sedmá (ve skutečnosti spíše osmá) verze – sedmé (či osmé) zpřísnění. Počátky přípravy pravidel pro emise, se nesly prakticky v celospolečenské shodě, že je potřeba s tím, co čoudí z výfuků, něco udělat. Postupně ale vyvolávaly nové verze čím dál větší odpor a u „sedmičky“ nakonec prošla podstatně mírnější varianta oproti tomu, s čím původně přišla Evropská komise.
13. 3. 2024|Milan Dolejší
Slovenské ministerstvo cílí na RTVS, Danko volá po tvrdé ruce. Opozice varuje před zničením nezávislých médií
Slovenské ministerstvo kultury chce posílit vliv státu na veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS) a vyměnit ředitele. Opozice návrh zákona kritizovala a označila jej za snahu RTVS ovládnout. Dvě opoziční strany oznámily pokračování protivládních protestů, které byly dříve zaměřené proti změnám v trestním právu. Situaci slovenských médií pozorně sleduje Evropská komise (EK), upozornila místopředsedkyně Komise Věra Jourová. Proti návrhu se ozval také Český rozhlas. Prostřednictvím generálního ředitele Reného Zavorala uvedl, že jde o „de facto likvidaci stávajícího nezávislého média veřejné služby“.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 21:38|ČTK, ČT24
Začal fungovat námořní koridor do Gazy. První loď veze stovky tun jídla, akci zkomplikoval chybějící přístav
Z kyperského přístavu Larnaka vyplula loď španělské nevládní organizace Open Arms se dvěma stovkami tun pomoci pro Pásmo Gazy v rámci nového humanitárního námořního koridoru. Plavidlo veze mouku, rýži a potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Akce se o několik dnů zpozdila kvůli technickým potížím, jelikož v palestinské enklávě není přístav vhodný pro velké lodě. Provizorní molo v Gaze mají v příštích dvou měsících postavit Američané.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 10:20|ČTK, ČT24
První lidé přišli do Evropy přes Ukrajinu před 1,4 miliony let, dokazuje výzkum vědců
Nový výzkum dokazuje, že nejstarší známé lidské osídlení v Evropě leží nedaleko města Korolevo na západě Ukrajiny. Prokázal to mezinárodní tým vědců s českými odborníky z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR (AV ČR). Dosud se za nejdříve obydlené místo považovalo naleziště ve Španělsku. Studie, kterou ve středu publikoval časopis Nature, dokládá, že první lidé kolonizovali Evropu z východu na západ. Objev Koroleva má letos 50. výročí, avšak přesné datování vzorků umožnily nedávné pokroky v matematickém modelování v kombinaci s aplikovanou jadernou fyzikou.
6. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:58|ČTK
Evropská komise navrhuje program na podporu unijního obranného průmyslu. Cílem je společné zadávání zakázek
Evropská komise navrhla vznik nového programu na podporu evropského obranného průmyslu s 1,5 miliardy eur (38 miliard korun), který bude financován z rozpočtu EU v letech 2025 až 2027. Vznik programu je součástí první evropské strategie týkající se obranného průmyslu, kterou Komise zveřejnila.
5. 3. 2024|ČTK
Evropská komise vyslyšela Česko, bude řešit německý poplatek za tranzit plynu
Evropská komise podpořila Českou republiku a bude se zabývat českým požadavkem na zrušení poplatku, který Německo vybírá za tranzit zemního plynu přes své území. Po skončení jednání v Bruselu to uvedl český ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).
4. 3. 2024|ČTK
Apple dostal od Evropské komise kvůli streamování hudby pokutu 1,8 miliardy eur. Bude se bránit
Americká technologická společnost Apple dostala od Evropské komise (EK) pokutu více než 1,8 miliardy eur (přes 45 miliard korun). Sankce je za to, že Apple bránil službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo svůj obchod App Store.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 15:21|ČTK
Zkušenost s drogami má podle evropské studie 29 procent dětí mezi 15 a 16 lety
Evropská komise potvrdila rozhodnutí české vlády zařadit látku HHC na seznam zakázaných přípravků. Důvodem byly desítky případů předávkovaných dětí. Hrozbou zůstávají i tradiční drogy. Podle evropské studie ESPAD 2019 má s nimi zkušenost 29 procent dětí ve věku 15 až16 let. Nejčastěji jde o konopné látky a extázi.
26. 2. 2024|ČT24
Farmáři v Bruselu protestovali proti unijní politice. Ministři zemědělství jednali o úlevách
Přibližně devět set traktorů blokovalo dopravu v centru Bruselu, kde se v pondělí konalo mimořádné jednání unijních ministrů zemědělství. Hlavním tématem mají být právě protesty farmářů, které v posledních měsících zachvátily Evropu. Některým demonstrantům se podařilo prolomit policejní bariéry a začali po policistech házet hnůj, lahve a vejce. Zemědělci požadují, aby Evropská unie přijala opatření v různých oblastech, od levných cen v supermarketech až po dohody o volném obchodu se skupinou jihoamerických zemí Mercosur.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:46|ČTK, ČT24
Válka musí skončit jen jedním způsobem, a to naším vítězstvím, vzkázal z letiště Hostomel Zelenskyj
Válka musí skončit naším vítězstvím, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj u příležitosti druhého výročí od zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Z letiště Hostomel vzkázal, že právě zde si Rusové mysleli, že dobudou Ukrajinu za dva dny, proto dva roky poté právě zde vítá přátele a partnery. Do Kyjeva totiž v sobotu dorazili šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, italská premiérka Giorgia Meloniová a ministerští předsedové Belgie a Kanady Alexander De Croo a Justin Trudeau, aby vyjádřili solidaritu napadené zemi. Trudeau a Meloniová se Zelenským později podepsali bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 22:17|ČTK, ČT24
Únik dokumentů o špionáži ukázal na vazby mezi čínským státem a hackery. Ti operují i v Česku
Z čínských serverů uniklo několik špionážních dokumentů. Jsou součástí komunikace jedné z firem, která se věnuje získávání osobních dat. Stovky stránek informací v tomto týdnu ukázaly na propojení státního aparátu komunistické Číny s hackery, kteří přitom operují po celém světě včetně Česka. Se zjištěním přišly deníky New York Times a Washington Post.
24. 2. 2024|ČT24
Evropa je jediná, kdo řeší klimatickou změnu, tvrdí Doležal. Podle experta Hnutí Duha je nutné jednat rychle
Povinnost nechávat pole ladem způsobuje problémy i na zbytku polí, kritizoval ve čtvrteční 90' ČT24 prezident Agrární komory Jan Doležal s tím, že nikde mimo Evropu takové podmínky neplatí. Expert na zemědělství Hnutí Duha Martin Rexa říká, že ne každá taková plocha musí nutně omezovat zemědělskou produkci. Klimatická změna podle něj postupuje velmi rychle a je nutné se bavit o změně. Doležal je přesvědčen, že Evropa je jediná, kdo klimatickou změnu řeší.
23. 2. 2024|ČT24
S traktory vyjeli na silnice nespokojení zemědělci také na Slovensku. K protestům se připojili i v Polsku či Maďarsku
K zemědělským protestům se ve čtvrtek připojili vedle těch českých také někteří farmáři z Polska, Maďarska a Slovenska. Protestní akce byly mířeny proti agrární politice EU či přílišné byrokracii. Například slovenští zemědělci dopoledne vyjeli s traktory na protestní jízdu po silnicích v celé zemi.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 22:14|ČTK
Evropská komise odpovídá na protesty farmářů. Chce jim zjednodušit předpisy
Evropská komise (EK) ve čtvrtek představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací, či snížit počet kontrol v zemědělských podnicích až o 50 procent. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.
22. 2. 2024|ČTK
Preferuji jednání před protesty, prohlásil Výborný. Zemědělci ho vypískali a dali mu dopis s požadavky
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) preferuje jednání u stolu před protestem v ulicích, řekl v pondělí ráno k akci části zemědělců v Praze. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle něj ale sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. Výborný dodal, že o konkrétních krocích a změnách v zemědělství bude jednat s velkými nevládními organizacemi. Protestující ho následně před ministerstvem vypískali a kolem 11. hodiny mu předali dopis, v němž žádají, aby Česko odstoupilo od takzvaného Green Dealu.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:25|ČTK, ČT24
Green Deal jako velký plán von der Leyenové. Do roku 2050 počítá s klimatickou neutralitou
Transformace hospodářství Evropské unie, velký klimatický plán s výhledem na rok 2050, ale také hlavní priorita předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Tato označení charakterizují Zelenou dohodu pro Evropu (Green Deal), která se utvářela řadu let. Nařízení EU jsou koncipována na cílový rok 2050, ale dvacet let před touto metou je druhý styčný bod, kdy se bude revidovat, zda se daří nastolený plán dodržovat. Green Deal našel v Evropě horlivé zastánce i kritiky.
19. 2. 2024|Petr Musil
Von der Leyenová bude znovu kandidovat na předsedkyni Evropské komise
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se bude ucházet o druhý mandát v čele unijní exekutivy, píší s odvoláním na své zdroje agentury DPA a Reuters. Německá politička získala podle agentur nominaci své domovské strany, Křesťanskodemokratické unie (CDU). Jméno nového předsedy či předsedkyně Komise bude jasné po červnových volbách do Evropského parlamentu (EP).
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 14:33|ČTK
Evropská komise zhoršila výhled růstu české i unijní ekonomiky
Evropská komise (EK) zhoršila výhled růstu české ekonomiky na letošní rok na 1,1 procenta, zatímco dosud počítala s růstem o 1,4 procenta. Ekonomika se nicméně zotaví z loňského poklesu, který činil 0,4 procenta, podpoří ji vysoká míra úspor domácností, předpokládané zmírnění inflace, růst reálných mezd a uvolnění podmínek pro financování. Komise to uvedla ve své prognóze. Zhoršila i výhled růstu unijního hospodářství z očekávaných 1,3 procenta na 0,9 procenta a v eurozóně z 1,2 na 0,8 procenta.
15. 2. 2024Aktualizováno15. 2. 2024, 12:03|ČTK