TÉMA

Tripartita

Reálné mzdy porostou, ale stále zaostáváme, řekl ekonom Stroukal. Podle Dolejše česká ekonomika potřebuje nové paradigma

Reálné mzdy zaměstnanců v Česku by měly pomalu růst, a to i díky nižší inflaci. V Otázkách Václava Moravce to řekl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal. Míní však, že je to slabá útěcha, podle něj bude česká ekonomika stále dohánět Západ. Bývalý poslanec KSČM Jiří Dolejš si myslí, že tuzemská ekonomika by potřebovala nové paradigma. Pokud Česko nechce být jen montovnou, ale i mozkovnou Evropy, musí změnit myšlení.
17. 3. 2024|

Mění se demografie i zaměstnanost. Důchodovou reformu opravdu potřebujeme, říká Juchelka

Opoziční poslanec Aleš Juchelka (ANO) je přesvědčený o tom, že jsou nutné změny důchodového systému. Důležité jsou podle něj aspekty jako demografie a kolik se do systému přispívá peněz. Juchelka v Interview ČT24 zároveň zkritizoval ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL) za nesystémové kroky, podle něj chybí analýza jejich dopadů na důchodový systém.
28. 2. 2024|

Moravskoslezská tripartita podpoří protestní akci před Liberty. Přežití ocelářství považuje za důležité

Moravskoslezská tripartita žádá vládu, aby začala hledat řešení krize v Liberty Ostrava, ale i v celém českém ocelářství. Řekl to hejtman Krkoška (ANO). Na tom, jestli ostravská Liberty zahájí provoz, je podle moravskoslezského hejtmana závislých více než pět stovek subdodavatelů, z toho třetina má vážné problémy. Kraj pro ně připravil informační workshopy a právní poradenství.
21. 2. 2024|

Školská tripartita jednala o financování regionálního školství, k dohodě zatím nedospěla

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů v úterý jednali o situaci ve školství na schůzi školské tripartity. Měli se mimo jiné zabývat nastavením maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu, od něhož se odvíjí financování regionálního školství, tedy především základních, středních a mateřských škol. K dohodě podle šéfa resortu Mikuláše Beka (STAN) zatím ani jedna ze stran nedospěla.
5. 12. 2023Aktualizováno5. 12. 2023, 20:29|

Česko je průmyslová země a vláda zapomíná na náročné profese, říká Juchelka k reformě penzí. Opozice dle Jurečky straší

Hnutí ANO za žádných okolností nepodpoří zvyšování věku odchodu do důchodu, řekl v pořadu Události, komentáře člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO). Česká republika je podle něj jednou z nejprůmyslovějších zemí v Evropě, vláda proto nemůže v důchodové reformě opomenout lidi s náročnými profesemi. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že kabinet s nimi počítá. Na opozici mu vadí, že straší, od ANO navíc podle něj zaznívá pouze kritika.
5. 12. 2023|

Tripartita se neshodla na zvýšení minimální mzdy

Tripartita se na pondělním jednání ve Strakově akademii v Praze nedohodla na zvýšení minimální mzdy. O přidání od ledna tak rozhodne vláda, zřejmě na jednání v příštím týdnu. Zástupci kabinetu a odborů se sešli poprvé od odborářské stávky a protestů z 27. listopadu. Probírali otázky týkající se také vzdělávání či zdravotnictví.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 21:40|

Požadavky lékařů převyšují naše možnosti, řekl Válkův náměstek. Pokud se dohodneme, výzvu stáhneme, tvrdí Přáda

Požadavky lékařů na finanční ohodnocení podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka (KDU-ČSL) převyšují možnosti resortu. Řekl to v Otázkách Václava Moravce, a to dva dny před dalším jednáním ministra Vlastimila Válka (TOP 09) s odbory a zdravotníky v takzvané zdravotnické tripartitě. Viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda sdělil, že pokud se lékaři s resortem na jednání domluví, stáhne výzvu, na základě které by lékaři měli od prosince vypovědět přesčasy.
19. 11. 2023|

Poslední pec v Liberty bude dál čekat v útlumu. Kraj se začíná obávat o budoucnost zaměstnanců

Vysoká pec číslo 3 zůstane i přes původní plány vedení hutě Liberty Ostrava fakticky odstavena. Firma ji podle mluvčí Kateřiny Zajíčkové ponechá v teplém útlumu, kdy se ve vysoké peci udržuje teplo, ale podstatně menší než při běžném provozu. Pec číslo 3 byla poslední, kterou měla Liberty v provozu. Firma ji odstavila 23. října kvůli nedostatečné poptávce.
10. 11. 2023|

Jurečka podle odborů nedostatečně jedná o platech ve veřejné sféře. Neříkají pravdu, schůzka je naplánovaná, tvrdí ministr

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který má v gesci odměňování ve veřejné sféře, podle odborů se zástupci zaměstnanců nejedná. Nesvolal schůzku, kterou sliboval na říjen, uvedl na čtvrteční tiskové konferenci předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář. Jde podle něj o porušení sociálního dialogu, premiéra Petra Fialu (ODS) proto vyzval k nápravě. Nečinnost ze strany Jurečky lze podle Bednáře vnímat „i jako konec smíru“.  Předsedové stran vládní koalice se s odbory setkají 7. listopadu, uvedl po kritice Jurečka na sociální síti X. Odbory podle něj neříkají pravdu, když tvrdí, že s nimi nejedná.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 20:09|

Tripartita projednala návrh rozpočtu, na růstu minimální mzdy se neshodla

Tripartita se neshodla na růstu minimální mzdy pro příští rok. Jednání budou pokračovat. O přidání by mělo být jasno v polovině listopadu. Na tiskové konferenci po tripartitním jednání to v pondělí večer řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Odboráři a zaměstnavatelé mají dál výhrady také k návrhu rozpočtu. Podle náměstka ministra financí Marka Mory by vláda mohla ještě do připravovaného rozpočtového zákona některé požadavky sociálních partnerů částečně promítnout. Kabinet bude rozpočet schvalovat ve středu, poté ho pošle sněmovně.
25. 9. 2023Aktualizováno25. 9. 2023, 23:11|

Odbory a zaměstnavatelé připraví návrh změn úsporného balíčku. Podle Fialy se ale ani tak nemusí změnit nic

Koalice bude jednat o návrzích změn v konsolidačním balíčku, na nichž se shodnou zaměstnavatelé a odbory. Po jednání tripartity to řekl premiér Petr Fiala (ODS), který ale také zdůraznil, že to neznamená, že takové návrhy se v balíčku automaticky projeví. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula možnost zaslat připomínky ocenil, odmítl však, že by již připadalo v úvahu odvolat stávkovou pohotovost, protože se v balíčku zatím nic konkrétního nezměnilo.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 19:36|

Odbory zřídily celostátní stávkový výbor, proti vládě budou spolupracovat i se zaměstnavateli

Českomoravská konfederace odborových svazů zřídila celostátní stávkový výbor, odbory jsou podle jejich předsedy Josefa Středuly připraveny k celostátnímu protestu proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. V posledních červnových dnech budou své protesty pořádat jednotlivé odborové svazy. Zároveň vyzval ČMKOS k dalšímu jednání – chce, aby se ještě v červnu sešla tripartita. Na ní bude vláda čelit kritice nejen ze strany odborů, ale i zaměstnavatelů, které se s ČMKOS dohodly na společném postupu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zdůraznil, že je ochoten jednat o drobných změnách. Pro generální stávku důvod nevidí.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 21:20|

Odbory vyhlásily kvůli úspornému balíčku stávkovou pohotovost. Nezodpovědnost, reaguje Fiala

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku, řekl po jednání zástupců odborových svazů předseda jejich konfederace Josef Středula. Ten již krátce poté, co vláda úsporná opatření představila, prohlásil, že jej považuje za nespravedlivou „deformu“. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jde o nezodpovědnost; vláda si za opatřeními stojí a je připravena svá rozhodnutí hájit.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 22:53|

Vláda musí úsporný balík protlačit za každou cenu, míní Topolánek. Je to spirála smrti, obává se Středula

Podle expremiéra Mirka Topolánka by koalice měla využít toho, že má ve sněmovně 108 hlasů, a protlačit plánovaný úsporný balíček „za každou cenu“. Zároveň ale v úterních Událostech, komentářích připustil, že sumu 70 miliard, kterou chce kabinet ušetřit, považuje za nízkou. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vládě vytkl, že nic nedělá s vysokou inflací, která by dle něj mohla výhledově vystoupat až na 40 procent.
3. 5. 2023|

Odbory chtějí probrat důchodovou reformu na další tripartitě. S Jurečkou jednaly o věku odchodu do penze

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil odborům návrh penzijní reformy. Důchodový systém je podle něj v současné podobě neudržitelný. Chystá proto například změny v řádných i mimořádných valorizacích důchodů. Během středečního jednání ministra se zástupci odborů, se shodli na určení náročných profesí, ze kterých by lidé odcházeli do důchodu až o pět let dřív, aniž by se jim penze krátily.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 19:53|

Kurzarbeit je jen pojistka při nedostatku plynu, řekl Jurečka. Schválen by měl být do konce roku

O takzvaném kurzarbeitu v pondělí jednali zástupci odborů a zaměstnavatelů s ministry na zasedání tripartity. Návrh na nařízení, které by pro firmy spustilo možnost v případě nedostatku plynu čerpat státní příspěvek na zaměstnance, poslalo do zkráceného připomínkového řízení ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle šéfa tohoto resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by mohlo být nařízení jako pojistka nachystáno a Evropskou komisí schváleno do konce roku. „Nic ale nenasvědčuje tomu, že by bylo třeba ho nastartovat,“ uvedl s odkazem na zásoby plynu.
14. 11. 2022|

Poslanci se kvůli zastropování cen energií sejdou v pátek

Vládní energetickou novelu ke stanovení maximálních cen elektřiny a plynu projednají poslanci v pátek od 11:00. Schůzi svolala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Vláda v pondělí oznámila, že stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Vliv na výši záloh bude mít stanovení cenového stropu již v listopadu. Za stejné ceny by měly nakupovat i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 20:04|

Odborové centrály hrozí generální stávkou i blokádou Prahy

Dvě hlavní odborové centrály hrozí kvůli vládní ekonomické politice největšími protesty za posledních deset let. Nelíbí se jim, jak vláda bojuje s dopady téměř třináctiprocentní inflace. Nemluví jen o velkých demonstracích, ale také o blokádě Prahy. Připouštějí i generální stávku. Už ve čtvrtek odbory zastupující zaměstnance státní sféry vyhlásily od 1. května stávkovou pohotovost
22. 4. 2022|

„Cílem je sociální smír,“ řekl Fiala po jednání tripartity, pomoci má kurzarbeit. Podle Středuly lidé nevěří schopnostem vlády

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nařízení k případnému spuštění kurzarbeitu. Po jednání tripartity to řekl šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jeho případné zavedení považuje vláda za jeden z kroků, které mají pomoci udržet sociální smír, který akcentoval premiér Petr Fiala (ODS). Předseda odborů Josef Středula varoval, že lidé nevěří schopnosti vlády vypořádat se s trojicí nynějších krizí. K nim řadí inflaci, uprchlickou vlnu a také doznívající covidovou pandemii.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 20:22|

Česko je na hraně počtu uprchlíků, který je schopno absorbovat, řekl Fiala

Kvůli válce na Ukrajině se mimořádně sešla tripartita. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Česká republika na samé hraně počtu uprchlíků, které je bez větších problémů schopna absorbovat. Zástupci odborů i zaměstnavatelů po tripartitě ocenili Fialovu návštěvu Ukrajiny. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka ukázala význam Česka před předsednictvím v EU. Odbory a zaměstnavatelé žádají vládu, aby připravila pro různá odvětví nastavení pravidel pro využití kurzarbeitu. Hnutí ANO volá po novele rozpočtu. Čerpací stanice poslaly ministerstvu financí údaje o cenách pro kontrolu marží při prodeji paliv.
17. 3. 2022Aktualizováno17. 3. 2022, 22:09|

Vláda schválila rozpočet na letošní rok se schodkem 280 miliard korun

Vláda schválila jednomyslně návrh státního rozpočtu na letošní rok se schodkem 280 miliard korun, informoval o tom ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Celkové příjmy rozpočtu budou 1613,2 miliardy korun a výdaje 1893,2 miliardy korun. Nyní musí rozpočet schválit Poslanecká sněmovna, která by jej měla v prvním čtení projednat 18. února.
9. 2. 2022Aktualizováno9. 2. 2022, 21:04|

Další škrty v platech státních zaměstnanců. Ministři projednávají propouštění už v tomto roce

Snížit už letos počet státních zaměstnanců o tisíce a spolu s tím seškrtat výdaje na platy ve veřejné sféře o miliardy korun. To je nový plán vládní koalice, který má přispět ke snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard. Kabinet už zmrazil platy úředníků, hasiči a policisti dostanou přidáno méně. Jednotliví ministři mají za úkol na platech státních zaměstnanců šetřit i dál.
29. 1. 2022|

Poprvé od nástupu Fialovy vlády zasedala tripartita, jednala o epidemii a Zelené dohodě

Tripartita se v úterý sešla poprvé po nástupu nové vlády. Zástupci kabinetu Petra Fialy (ODS), odborů a zaměstnavatelů spolu jednali o epidemické situaci i o Zelené dohodě pro Evropu a klimatickém balíčku Fit for 55. Testování ve firmách podle tripartity funguje, firmy vědí, jak mají postupovat, a testy jsou dostupné. O nárůstu případů covidu a dalších tématech bude v úterý hovořit premiér v pořadu Události, komentáře.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 21:34|

První dva týdny se mají ve firmách testovat všichni, pak jen neočkovaní. O definitivní formě testování rozhodne vláda ve středu

Vláda v úterý jednala se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců o chystaném testování na covid-19 ve firmách. Prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky Jaroslav Hanák před jednáním uvedl, že podle vládního návrhu by se prvních čtrnáct dnů měli testovat ve firmách všichni zaměstnanci. Následně by se testování týkalo pouze neočkovaných. Návrh ministerstva zdravotnictví uvádí, že zaměstnanci, kteří budou mít pozitivní samotest, by nešli na potvrzující PCR test, ale na pět dní do karantény. Po jednání ale zástupci tripartity odmítli konkrétní podobu testování komentovat s tím, že o ní vláda definitivně rozhodne až ve středu.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 23:14|