Jurečka navrhne růst platů pro část zaměstnanců veřejné sféry

Otázky Václava Moravce 1. část: Platy ve veřejné sféře (zdroj: ČT24)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce zvýšit platy nejhůře placeným zaměstnancům ve veřejné sféře o sedm až deset procent. Informoval o tom v Otázkách Václava Moravce. Uvažuje o tom, že by pracovníkům zařazeným do takzvané první skupiny, například školníkům či kuchařkám ve školách nebo zapisovatelkám u soudu, vzrostly platy od září. O návrhu by měla v úterý jednat tripartita. Odbory požadují růst mezd o patnáct procent pro všechny zaměstnance.

„Finální dohoda ve vládní koalici se bude hledat po 1. červenci na základě výsledků státního rozpočtu,“ uvedl Jurečka. Resort financí by podle něj jeho návrh přišel na zhruba pět miliard korun.

„To, že je nutné zvýšit platy u lidí pracujících ve veřejné sféře ve stupnici jedna, tedy u lidí, kteří dělají úřední práci v obcích a krajích, pracují ve školních nebo nemocničních jídelnách nebo u zapisovatelů u soudů, je to bez diskuse,“ řekl ministr. Jde podle něj zhruba o 360 tisíc lidí. Podobně jako lidé ve stupnici jedna, je zhruba 60 tisíc pracovníků ve státní službě na úřadech či ministerstvech. U zbývajících stupňů je třeba dohodnout růst platů individuálně, protože tam se již zvýšil objem vyplacených peněz, dodal.

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD) podotkla, že je to nedostatečná varianta. „V první stupnici tam navrhujeme, aby se to zvýšilo o patnáct procent,“ prohlásila. U dalších navrhuje SPD mezi sedmi a třinácti procenty. „My neříkáme, že bychom přidali všem plošně stejnou částku od 1. září, ale právě bychom to stupňovali podle toho, o jakou část inflace tam byl propad reálných platů,“ vysvětlila poslankyně.

Další zástupce opozice, člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO), je zvědavý, jakým způsobem se vláda s odbory domluví. „Za mě těch sedm až deset procent je skutečně minimum pro tu jedničku. Patnáct je samozřejmě výkop ČMKOS. Uvidíme, do jaké míry budou vyjednávat s vládou,“ podotkl. Zároveň upozornil, že reálné mzdy klesaly devět čtvrtletí za sebou, nejdéle v historii České republiky.

Odbory podle dřívějších informací trvají na zvýšení platových tarifů od září o patnáct procent. Celkem by mělo podle údajů ministerstva práce pro stát a veřejný sektor pracovat asi 846 300 lidí.

Plat ve veřejném sektoru stanovuje pět tabulek s jednotlivými tarify podle odbornosti a délky praxe. První tabulka je pro úředníky, pracovníky v kultuře, technické pracovníky či nepedagogické síly ve školství. Druhou tabulkou se řídí odměňování v sociálních službách, třetí se používá pro zdravotníky a sestry, čtvrtá pro lékaře a zubaře a pátá pro učitele. Vlastní tabulku pak mají státní zaměstnanci i bezpečnostní složky.