Odbory se plánují vrátit na jednání tripartity. Tématy zůstávají platy, penze či výpovědi

Události: Odbory se hodlají vrátit na tripartitu (zdroj: ČT24)

Na přelomu května a června odbory zřejmě opět usednou za stůl společně se zástupci vlády a firem. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) hodlá svolání takové schůzky navrhnout koaliční radě. Společně hodlají hledat kompromisy v otázkách platů ve státní sféře, reformy penzí nebo uzákonění výpovědi bez udání důvodu.

Na zatím posledním jednání tripartity na začátku května odbory chtěly jednat o navýšení platů ve státní sféře o patnáct procent. Zástupci zaměstnanců jednání ale opustili předčasně a otázka zůstala nevyřešená. Všechny tři strany se ale nyní shodují na návratu k jednání. Zástupci zaměstnanců na něm chtějí znovu otevřít debatu o růstu platů.

O svolání schůzky požádaly odbory kabinet na konci minulého týdne. Tehdy kvůli atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica zrušily plánovaný protest proti záměrům české vlády. Chtějí tak zklidnit atmosféru, která je podle nich napjatá i v tuzemské společnosti. Zástupci koalice to ocenili.

„My bychom byli rádi, aby se to uskutečnilo do několika dnů, maximálně jednoho, dvou týdnů. Do těch dvou je to akceptovatelné. Pokud to tak bude, tak si myslím, že to bude i vítáno jako vstřícné gesto,“ prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Koalice nevidí otázku jednotně

Navýšit platy ve státní sféře chtějí i zástupci firem. Oproti odborům přicházejí ale s menším požadavkem. „Oni říkají v hodnotě zhruba o pět procent. Ten rozpočtový dopad by v tom případě byl větší na straně měst a krajů, samozřejmě byl by ten dopad i pro státní rozpočet, ale ne takový,“ uvedl Jurečka.

Uvnitř koalice shoda na růstu platů zatím nepanuje. Lidovci, Starostové a Piráti navýšení podporují, ODS a TOP 09 ale mají obavy z vysokého zadlužení. „Není jednoduché sladit požadavky na výdaje státu s tím, jaké má stát příjmy, a s tím, že chceme a musíme v zájmu občanů snižovat zadlužování, které Česká republika má,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

„Požadavek odborů je oprávněný, jim se ve státní správě nezvedaly platy, takže tam došlo k propadu reálných a já si myslím, že i nominálních mezd,“ prohlásila za opozici místopředsedkyně ANO Alena Schillerová.

Odbory chtějí dále jednat o novele zákoníku práce, zaručených mzdách nebo dřívějším odchodu do penze pro náročné profese. V případě, že ke shodě v zásadních otázkách nedojde, však nevylučují další možné protesty.