Musíme pokračovat v boji za vyšší mzdy pro zaměstnance, nastiňuje Středula plány po návratu do čela odborů

Události, komentáře: Znovuzvolený Josef Středula (zdroj: ČT24)

Josef Středula je zpět v čele největší odborové centrály ČMKOS. Po epizodě s neplacením příspěvků si ho odboráři znovu, ale těsně zvolili jako předsedu. „Musíme pokračovat v boji za vyšší mzdy pro zaměstnance,“ sdělil Středula v rozhovoru pro Události, komentáře. Neplacení příspěvků označil jako pochybení, ale také za již vyřešenou záležitost.

Ve vedení Středula skončil kvůli neplacení členských příspěvků 4. března. „Zpozdil jsem se s platbou členských příspěvků,“ přiblížil kauzu s tím, že se to prý stalo po 32 letech a jde o interní a již vyřešenou záležitost.

Někteří odboráři jeho nynější mandát označují za slabý. Získal 64 ze 112 platných hlasů, tedy 57 procent. Na sněmu před dvěma lety přitom získal podporu osmaosmdesátiprocentní.

Středula míní, že není „zapovězeno kritizovat šéfa odborů“. Stojí si i za některými odboráři kritizovanou kandidaturou na prezidenta. Z boje o Hrad později odstoupil a podpořil jiného uchazeče, Danuši Nerudovou, nyní říká, že kandidatura byla „věcí jednotlivce“.

„Já jsem po odborech nic nechtěl. Bylo to velmi důležité, aby se tam nic takového neodehrálo. Myslím, že bylo dobře, že to byla osobní kampaň. (...) To, že jsem neobstál, je také zcela jednoznačné pojmenování. Myslím, že každý má právo stejně na výhru, jako na prohru,“ míní.

„Nejsem člověk, který se najednou přeprogramuje“

Mezi úspěchy odborářů zmiňuje třeba kampaň Konec levné práce. „Je to jedna z absolutně nejúspěšnějších kampaní, které v sociální oblasti v Česku byly a jsou, a věřím, že bude dále pokračovat. Dali jsme jasně najevo, že v České republice jsou hluboce podhodnocené mzdy,“ prohlašuje.

A s ohledem na to, co se odehrálo v posledních letech s vysokou inflací, je podle něj jednoznačné, že odbory musí pokračovat v boji za vyšší mzdy, podobně u minimálních mezd.

Na otázku, co bude dělat v čele odborů nově, odpověděl, že „není člověk, který se najednou přeprogramuje a změní se“. Slibuje ale například intenzivní komunikaci. Oslovil také prý předsedy odborových svazů, aby hledal, co je možné změnit.