Jurečka podle odborů nedostatečně jedná o platech ve veřejné sféře. Neříkají pravdu, schůzka je naplánovaná, tvrdí ministr

Události: Odbory kritizují Jurečku za nedostatečné jednání o platech ve veřejné sféře (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který má v gesci odměňování ve veřejné sféře, podle odborů se zástupci zaměstnanců nejedná. Nesvolal schůzku, kterou sliboval na říjen, uvedl na čtvrteční tiskové konferenci předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář. Jde podle něj o porušení sociálního dialogu, premiéra Petra Fialu (ODS) proto vyzval k nápravě. Nečinnost ze strany Jurečky lze podle Bednáře vnímat „i jako konec smíru“.  Předsedové stran vládní koalice se s odbory setkají 7. listopadu, uvedl po kritice Jurečka na sociální síti X. Odbory podle něj neříkají pravdu, když tvrdí, že s nimi nejedná.

Fiala po středečním jednání vlády uvedl, že sociální dialog jeho vláda vede na dostatečné úrovni. Rozhodnutí odborů protestovat by podle něj další schůzky nezvrátily. Jurečka na síti X napsal, že se zástupci vlády setkávají s odbory pravidelně na úrovni tripartity.

„V úterý 7. listopadu pak proběhne původně avizovaná schůzka, která se měla odehrát koncem října. Zástupci odborových organizací se setkají s předsedy koaličních stran. Pokud zástupci odborů měli zájem, tak jsem s nimi vždy jednal, ve svém prohlášení, že s nimi nejednám, neříkají pravdu,“ napsal Jurečka z pracovní návštěvy Mongolska.

Už v úterý vyhlásila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na 27. listopadu den protestů. Nesouhlasí s kroky vlády, zejména s poklesem reálných mezd. Že se chystají výrazně zapojit do protestů, deklarovaly ve čtvrtek školské odbory. Ke kritice se přidaly odbory hasičů či pracovníků v kultuře a umění. 

Školské odbory upozorňují, že objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků má klesnout o dvě procenta jako v téměř celé státní sféře. Jde například o platy pro kuchaře, hospodáře a ekonomy škol, školní psychology a o IT pracovníky. Aby provoz udrželi, budou podle odborů ředitelé škol muset sáhnout do peněz určených na učitelské platy.

Studio ČT24: Náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS) ke kritice odborů (zdroj: ČT24)

Náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS) zopakoval, že rozpočet pro příští rok garantuje objem prostředků na platy učitelů v souladu se zákonem. „A přijímáme také opatření tak, abychom měli finanční krytí na místa nepedagogických pracovníků s průměrným rozpočtovaným platem 26 tisíc korun tak, jak je uvedeno v návrhu zákona o státním rozpočtu,“ uvedl Nantl s tím, že pozice například kuchařek a dalšího důležitého pomocného personálu jsou daleko více závislé na místním trhu práce než třeba učitelské pozice.

„Dlouhodobě se nevyhneme debatě, zda i v souvislosti s převedením části daňových výnosů by nebylo lepší, kdyby toto řešili zřizovatelé, kteří by se daleko lépe uměli naladit na místní poměry trhu práce a nastavit platy tak, aby odpovídaly lépe důstojnému odměňování,“ dodal. 

Studio ČT24: Náměstek ministra zdravotnictví Pláteník k požadavku odborů (zdroj: ČT24)

Také náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL) uvedl, že požadavky odborů bere velmi seriózně. „Nicméně s omezenými zdroji nemáme neomezené možnosti,“ uvedl s tím, že platí nabídka ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) na zvýšení prostředků na odměňování ve zdravotnictví ve výši 6,8 miliardy korun. „Bohužel nejsme schopni vyhovět plošnému požadavku na zvýšení platových tarifů,“ dodal. Prostředky budou podle něj rozděleny skrze takzvanou úhradovou vyhlášku, která bude platit příští rok. „Je to velmi transparentní. (…) Je to na hraně našich možností, protože už tak rozpočet veřejného zdravotního pojištění příští rok bude patrně deficitní, takže je to maximum toho, co jsme schopni udělat.“ 

Protesty odbory odůvodňují zhoršením životní úrovně zaměstnanců a jejich rodin, nespokojeností s kroky vlády například v důchodech, hrozbou zásadního zdražení elektřiny nebo poklesem reálných mezd. Obávají se také dopadů konsolidačního balíčku, který má podle vlády v příštích dvou letech mimo jiné daňovými změnami pomoci snížit rozpočtový deficit o 150 miliard korun.

Středula: Situace dospěla do hraniční meze

S Jurečkou odbory naposled jednaly 22. září, kdy jim slíbil další schůzku v říjnu, ta se však neuskutečnila. Doporučil jim tehdy mimo jiné jednat s jednotlivými resortními ministry. Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková ve čtvrtek novinářům řekla, že s Jurečkou hovořili o mzdách v jejím oboru, dostalo se jí ale odpovědi, že ve vládě neexistuje na navýšení mezd shoda.

Studio ČT24: Odbory k platům ve veřejném sektoru (zdroj: ČT24)

Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly „vláda již přeťala pomyslnou hranici mezi klidem a neklidem“. „Situace už dospěla do hraniční meze, jsme připraveni k dialogu, povedeme ho, ale chceme sociální dialog, ne dialog dvou, kteří nechtějí slyšet,“ řekl.

ČMKOS je největší odborová centrála v Česku. Zastřešuje 31 svazů dohromady se zhruba 270 tisíci členy. Od úterního oznámení protestů se podle Středuly připojují další organizace. „My jsme připraveni, abychom udělali aktivity velmi hlasité, velmi silné,“ uvedl s tím, že 27. listopad je symbolickým dnem. Ve stejný den v roce 1989, tedy za takzvané sametové revoluce, se uskutečnila v tehdejším Československu dvouhodinová generální stávka.

Za dobrou možnost, jak ustoupit od opatření plánovaných v takzvaném konsolidačním balíčku, ve čtvrtek Středula označil schvalování návrhu Senátem v příštím týdnu. Den před tímto termínem se v úterý Středula setká s prezidentem Petrem Pavlem, aby mu tlumočil výhrady odborů. Senátory vyzval odborový předák k tomu, aby návrh zákona upravili z hlediska dopadů na zaměstnance a další subjekty, kterých se dotkne.