TÉMA

Penzijní reforma

Důchodový systém je neudržitelný, zní z vlády. Situaci má řešit reforma

Vláda si bude muset půjčit v letošním roce 50 miliard korun na výplatu penzí. Oproti loňsku je částka o 23 miliard korun vyšší, zjistila Česká televize z návrhu letošního rozpočtu a z nových dat resortu financí. Vládní koalice považuje důchodový systém za neudržitelný, plánuje proto zavést výrazné změny. Proti jsou obě opoziční hnutí. Prezident Petr Pavel chce s oběma skupinami o chystané reformě jednat.
26. 2. 2024|

Důchodový účet padá do rekordního minusu. Chystá se zpomalení růstu penzí

Penzijní účet je v rekordním deficitu. Ministr financí očekává, že za loňský rok skončilo hospodaření důchodového systému asi 70 miliard korun v minusu. Podle Zbyňka Stanjury (ODS) to jen podtrhuje nutnost změn. Přesná čísla zveřejní jeho úřad příští týden. Ministerstvo práce chce postupně zavádět pomalejší růst důchodů.
4. 2. 2024|

Jurečka představil reformu penzí. Důchodový věk se naváže na dobu dožití

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil podobu změn systému penzí. Důchodový věk by se podle ní měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši dvaceti procent průměrné mzdy. Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 21:42|

Jurečka: Oceňujeme rodičovství, protože bez dětí nebude důchodový systém trvale fungovat

Navrhovaná penzijní reforma je podle ministra práce a sociálních věcí a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky férová, ocení rodiče i lidi pečující o blízké s handicapem. Řekl to ve středečním Interview ČT24. „Když teď nic neuděláme a necháme systém běžet pět deset let, tak bude muset někdo přijít a zásadním způsobem třeba snížit valorizace. A pak to bude zásadně nefér,“ upozornil.
15. 11. 2023|

ANO napadne penzijní novelu u Ústavního soudu. K úspornému balíčku podá 35 návrhů

Sněmovní klub opozičního ANO se dohodl, že jeho poslanci napadnou u Ústavního soudu vládní penzijní novelu o zpřísnění podmínek pro předčasné důchody a o zpomalení řádných lednových valorizací. K vládnímu konsolidačnímu balíčku podají kolem 35 pozměňovacích návrhů. Po pondělním jednání sněmovní frakce to řekla předsedkyně klubu Alena Schillerová.
4. 9. 2023|

Průzkum ukázal shodu na potřebě změn penze, vyšší věk odchodu do důchodu ale podporu nemá

Přes 70 procent české veřejnosti se shodne na tom, že je třeba v brzké době udělat nějaký výrazný zásah do důchodového systému tak, aby byl udržitelný. Na konkrétních návrzích je ale menší shoda. Největší podporu, od tří pětin občanů, má navýšení plateb pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a lidi pracující na dohodu. Naopak nejméně lidí, 30 procent, souhlasí s tím, aby byl věk pro odchod do penze navázaný na očekávanou dobu dožití. Vyplynulo to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT), která jej zveřejnila v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce.
11. 6. 2023|

Odborná komise stanoví podmínky pro předčasný důchod u náročných profesí, řekl Jurečka

Odborná komise k dřívější penzi pro náročné profese vyhodnotí v příštích týdnech dopady všech třinácti rizikových faktorů jako hluk, prach či chlad na zdraví pracovníků. Podle toho pak stanoví podmínky pro předčasný důchod bez krácení pobírané částky. Sejít by se měla znovu za čtyři až šest týdnů. Novinářům to po prvním jednání odborného týmu řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Schůzky zástupců resortů práce a zdravotnictví, odborů a zaměstnavatelů se neúčastnil.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 22:09|

Konsolidační balíček má být účinný k lednu 2024, kompletní reforma penzí v roce 2025

Vláda hodlá v rámci úsporného balíčku zrušit přes dvě desítky daňových výjimek, dosavadní snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) deset a patnáct procent se sloučí na dvanáct procent. Základní jednadvacetiprocentní sazba zůstane beze změny. Více zdaněný má být alkohol či tabák, méně naopak třeba zdravotnické prostředky či bydlení. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že konsolidační balíček musí být platný a účinný k lednu 2024. Chce, aby návrhy prošly prvním čtením před sněmovními prázdninami. Kompletní reforma penzí by měla plně „naběhnout“ po 1. lednu 2025.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 16:58|

Francouzská Ústavní rada potvrdila Macronovu důchodovou reformu

Francouzská Ústavní rada v zásadních bodech potvrdila platnost nepopulární důchodové reformy. Ta je jednou z vlajkových lodí druhého funkčního období prezidenta Emmanuela Macrona, ale její návrh vyvolal ve Francii v posledních měsících vlnu mohutných protestů. Reforma mimo jiné posouvá věk odchodu do penze ze 62 na 64 let. Zároveň rada, obdoba Ústavního soudu, zamítla návrh opozice na uspořádání referenda o zákazu posunu hranice pro odchod do důchodu. Čeká se, že večer vyjdou do ulic tisíce lidí a dojde k dalším střetům s policií.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 21:10|

„Buď všichni společně vyhrajeme, nebo všichni prohrajeme,“ zaznělo v debatě bývalých členů důchodových komisí

Penzijní reformu řeší čeští politici bez většího výsledku již desetiletí. Místo hledání systémových řešení ale vedla politická reprezentace bitvy, domnívá se předseda představenstva investiční společnosti Avant a bývalý předseda Komise pro přípravu důchodové reformy Vladimír Bezděk. Současná snaha vládní koalice o úpravu penzí tak přichází „pět minut po dvanácté,“ uvedla emeritní rektorka Mendlovy univerzity Danuše Nerudová v pořadu Události, komentáře. Hosty v něm byli i další bývalí členové důchodových komisí – exministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) a Martin Potůček z Institutu sociologických studií na Univerzitě Karlově.
2. 3. 2023|

Posun důchodového věku nad 65 let by se podle Fialy týkal těch, kdo půjdou do penze za 20 až 30 let

Zatím jen k diskusi jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) určeny návrhy na změny v důchodovém systému. Ujistil, že případný posun odchodu do důchodu nad 65 let by se týkal až lidí, kteří mají do penze jít za několik desetiletí, a nezahrnoval by náročné profese. Dodal, že posouvání věku odchodu do penze by bylo postupné, chce ke zvýšení přistoupit jinak než Francie, kde obdobné plány vlády vyvolaly velké protesty.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 18:21|

Vláda připravuje programové prohlášení. Nejpalčivější jsou covid, energie a rozpočet, uvedl Fiala

Vláda ještě v těchto dnech pracuje na svém programovém prohlášení. Dokument má u některých plánů obsahovat i konkrétní termíny. Do poloviny ledna s ním mají ministři předstoupit před poslance s žádostí o vyslovení důvěry.
1. 1. 2022|

Schodek státního rozpočtu přesáhne 400 miliard, odhadují ekonomky. Schillerová to nevylučuje

Státní rozpočet čelí kritice. Správu státní pokladny kritizují odbory, Národní rozpočtová rada a nejnověji i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Právě ten hodnotil hospodaření státu za první pololetí loňského roku. Podle prezidenta úřadu Miloslava Kaly současná vláda v časech dobrých, tedy v dobách růstu, nepřipravila státní pokladnu na výrazné zpomalení ekonomiky ani na mimořádnou krizi. S tím souhlasí mimo jiné také ekonomka a členka iniciativy KoroNERV-20 Helena Horská, která o tématu debatovala společně s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a předsedkyní Národní rozpočtové rady Evou Zamrazilovou v Otázkách Václava Moravce.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 16:21|
Otázky Václava Moravce

Kabinet dovládne bez penzijní reformy i zvýšení důchodového věku, řekla Schillerová. Odborníci vyzývají ke spěchu

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) prohlásila, že tato vláda důchodovou reformu neprovede a ani nenavrhne zvýšení věku odchodu do důchodu. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová a hlavní ekonom Deloitte David Marek za to kabinet kritizovali s tím, že současná situace není dlouhodobě udržitelná, víme to desetiletí a každá vláda zatím řešení jen odkládala.
2. 2. 2020|

Proti reformě penzí chceme stávkovat o Vánocích i po nich, říká francouzský železničář

Už dva týdny trvají ve Francii stávky proti penzijní reformě. Mocné odbory odmítají mimo jiné posun odchodu do důchodu na 64 let. Nejvýrazněji zasáhla život v téměř sedmdesátimilionové zemi stávka železničářů. Protestují proti bodovému systému, který je připraví o výjimku a mohl by výrazně ovlivnit výši důchodu.
19. 12. 2019|

Třetí velká francouzská stávka kvůli reformě penzí. Policie nasadila v Paříži slzný plyn

Francouzští železničáři, pracovníci městských dopravních podniků, učitelé, justiční zaměstnanci či lékaři a zdravotní sestry se na výzvu odborů přidali k celostátní stávce. Jejím cílem je donutit vládu, aby stáhla reformu důchodového systému. Policie v Paříži nasadila slzný plyn a zábleskové granáty proti radikálům. V metropoli se podle odborového svazu CGT sešlo 350 tisíc lidí, podle policie ale jen 76 tisíc.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 18:48|

Do důchodu v 62 letech a minimální penze tisíc eur. Francouzský premiér představil detaily reformy

Transformace důchodového systému ve Francii vymaže nejrůznější výjimky, nová pravidla však budou spravedlivá, prohlásil francouzský premiér Édouard Philippe. Uvedl to při prezentaci podrobností reformy. Zákonnou hranicí pro odchod do penze zůstane věk 62 let a vláda bude lidem pracujícím za minimální mzdu garantovat čistý důchod minimálně 1000 eur (zhruba 25 500 korun) měsíčně. Chystané změny vyvolaly rozsáhlou stávku pracovníků státní sféry, která pokračuje už sedmým dnem.
11. 12. 2019Aktualizováno11. 12. 2019, 17:17|
OVM

Maláčová zvažuje minimální zaručený důchod. Financovala by jej daň z příjmů právnických osob

Zavedení nultého důchodového pilíře, tedy státem zaručené minimální penze, zvažuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Mohl by podle ní být financován zejména z daní právnických osob (firem), „protože ty jsou u nás velmi nízké“.  Uvedla to v Otázkách Václava Moravce. Ekonomka Helena Horská na to reagovala upozorněním, že právnické osoby mají „rychlé nohy“ a budou-li příliš zdaňovány, utečou.
29. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 16:21|

Maláčová vítá, že sněmovna podpořila růst důchodů. Chráníme seniory před chudobou, řekla

Důchody nejspíš vzrostou příští rok v průměru o 900 korun. Jejich zvýšení o zhruba 200 korun nad zákonnou valorizaci umožní novela, kterou v prvním čtení podpořila sněmovna. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se nebude zvyšovat základ, ze kterého se penze vypočítávají, ale příspěvek na ně. Zásluhovost tak zůstane na stejné úrovni. Ne všichni penzisté si tak polepší stejně, chudší důchodci opět zaznamenají nižší nárůst než penzisté s vyššími důchody. Přesná čísla zveřejní ministerstvo na konci léta.
26. 4. 2019Aktualizováno26. 4. 2019, 21:39|

Velkou reformu penzí nepotřebujeme, tvrdí Maláčová. Na vývoj chce reagovat průběžně

Česko zásadní důchodovou reformu nepotřebuje, potřeba je průběžné přizpůsobování systému penzí měnící se společnosti, tvrdí ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Propočty resortů práce a financí i Národní rozpočtové rady přitom ukazují, že bez reformních změn nebude penzijní soustava do budoucna udržitelná.
8. 3. 2019|
OVM

Občané v reformu penzí nevěří, říká šéfka důchodové komise. Systém nechce reformovat, ale „adaptovat“

Začít tam, kde panuje shoda, a pak řešit složitější věci, kde shoda není. Tak by měla postupovat nově vzniklá Komise pro spravedlivé důchody, řekla v Otázkách Václava Moravce její předsedkyně Danuše Nerudová. Na startu by se chtěla zabývat nerovností v penzích mužů a žen či tím, jak zajistit dřívější důchody náročným profesím. Člen předminulé důchodové komise, ekonom Miroslav Zámečník, se však domnívá, že bude shoda jen na líbivých věcech, což ještě prohloubí dlouhodobou nevyrovnanost českého penzijního systému.
24. 2. 2019|
Události komentáře

Kde vzít miliardy na důchody? Německo zvažuje zdanění digitálních obrů, naznačila Maláčová

Na zvýšení penzí se mohou po středečním hlasování těšit čeští důchodci. Že to ale nestačí a je třeba mnohem komplexnější reforma důchodů, se shodli v úterních Událostech, komentářích ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.
23. 8. 2018|
Penzijní reforma

Penzijní reforma má vyhráno - aspoň prozatím

Praha - Druhý pilíř důchodové reformy dostal zelenou. Po senátním vetu se sněmovna vypořádala i s vetem prezidentským, a tak nic nebrání tomu, aby lidé začali od ledna spořit na individuální penzijní účty. I přesto ale dál důchodovou reformou otřásá nejistota. Sociální demokraté chtějí reformu zrušit, jakmile budou vládnout. To vnáší do důchodového systému nejistotu.
7. 11. 2012Aktualizováno7. 11. 2012, 21:11|