TÉMA

30 let od Černobylu

Mohou tam, kde lidem hrozí nebezpečí. Radiaci v Černobylu kontrolují tři dekády po havárii drony

Smrtící radiace z vybuchlého čtvrtého reaktoru ohrožuje okolí Černobylu i po 33 letech od neštěstí. Oblast nejhorší jaderné havárie všech dob funguje jako velká laboratoř pro zkoumání intenzity a vlivu záření. Britští experti nově situaci mapují také pomocí dronů a umělé inteligence. Mrazivý příběh teď znovu přitahuje pozornost i díky filmařům.
12. 5. 2019|
Infografika ČT24

Černobylská elektrárna

11. 7. 2017|
Recenze

Modlitba za Černobyl nobelistky Alexijevičové je děsivá, bolestná. A neuvěřitelně pravdivá

Kniha Modlitba za Černobyl držitelky Nobelovy ceny za rok 2015 Světlany Alexijevičové je jako ten nejděsivější horor – ovšem s tím rozdílem, že vše je zde skutečné. Až příliš skutečné. Černobyl totiž zabíjí i dnes, tiše a zákeřně.
21. 3. 2017|
30 let od Černobylu

Ruiny černobylského reaktoru schoval obří kryt. Radiaci zadrží na sto let

Nová kovová kopule zakryla v odstavené jaderné elektrárně v ukrajinském Černobylu havarovaný čtvrtý reaktor. Mimořádné dílo stálo 1,5 miliardy eur (přes čtyřicet miliard korun) a má mít životnost sto let – po tuto dobu bude bránit úniku radioaktivity. Přesun obřího krytu nad havarovaný reaktor začal před dvěma týdny.
29. 11. 2016|
30 let od Černobylu

České jaderné elektrárny by zvládly i náraz letadla, tvrdí expert

Svět po Černobylu usilovně pracoval na zvýšení bezpečnosti jaderných elektráren. Současné technologie jsou podle expertů mnohem efektivnější. Zvláštní ochranu mají i české elektrárny v Temelíně a Dukovanech. Jejich reaktory lze preventivně zastavit a pro případ nouze jsou připraveny záložní generátory. Pokud jde o případný teroristický útok, odborník na jaderné zbraně Vlastislav Bříza uklidňuje – české elektrárny by přežily i náraz letadla.
26. 4. 2016Aktualizováno28. 4. 2016, 09:50|
30 let od Černobylu

Proč testovat reaktor? Sověti se báli náletu

Obava, zda by černobylská jaderná elektrárna odolala náletu, byla důvodem testu, který skončil katastrofou. O příčině i nešťastném průběhu testu ve čtvrtém bloku jaderné elektrárny Černobyl hovořil v Interview ČT24 expert na jaderné zbraně Vlastislav Bříza. Zdůraznil přitom, že tím, jak získával vzdělání o problematice, jeho obavy z následků černobylské havárie poklesly.
27. 4. 2016Aktualizováno27. 4. 2016, 06:00|
30 let od Černobylu

Co se dělo v Černobylu před 30 lety – havárie minutu po minutě

Nevhodná konstrukce elektrány, nezkušený personál noční směny i osudově špatná rozhodnutí – u černobylské havárie před třiceti lety nebylo mnoho důvodů k přehnanému vychloubání. Celou havárii, její detaily i hrůzné následky sovětské vedení tajilo – k přiznání je přinutilo až měření švédských jaderných vědců, které posléze potvrdili vědci ze Švédského meteorologického institutu. Co se lidé tehdy z médií dozvěděli a jak by vypadalo zpravodajství o této tragédii v současné době on-line médií?
26. 4. 2016Aktualizováno26. 4. 2016, 21:57|
30 let od Černobylu

„Rudý les“ okolo Černobylu – vysoká kontaminace, ale i útočiště ohrožených živočichů

Vysídlená oblast okolo jaderné elektrárny v Černobylu je rozlohou srovnatelná s Lucemburskem. Během několika dní po havárii se odtamtud muselo natrvalo vystěhovat přes 100 tisíc lidí. Takzvaný „Rudý les“ z borovic zničený silným radioaktivním spadem leží v 10kilometrové zóně, která začíná hned za komplexem reaktoru. Jde o jednu z nejvíce kontaminovaných oblastí na světě a zároveň lokalitu bohatou na výskyt mnoha ohrožených druhů. Radiační tolerance fauny a flóry je totiž jiná než lidská.
26. 4. 2016Aktualizováno26. 4. 2016, 19:42|
30 let od Černobylu

Smutné výročí si připomněli Ukrajinci i Rusové, na mše dorazili někteří přeživší

Černobylská katastrofa se stala naší největší zkouškou mezi druhou světovou válkou a válkou, kterou rozpoutala proti Ukrajině Moskva. Na pietním setkání to řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Šéf Kremlu Vladimir Putin ocenil odvahu a obětavost sovětských záchranářů při likvidaci exploze v černobylské jaderné elektrárně. Na oběti vzpomínali lidé po celé Ukrajině, ale i v Moskvě nebo Minsku.
26. 4. 2016Aktualizováno26. 4. 2016, 18:38|
30 let od Černobylu

Obraz světa bez lidí. Pripjať vypráví o postcivilizaci

Pripjať mělo být městem mladých. Stalo se městem duchů. Sídlo určené pracovníkům černobylské elektrárny, kde průměrný věk obyvatel nepřesahoval třicet let, se naráz vylidnilo v noci z 26. na 27. dubna 1986, déle než čtyřiadvacet hodin po černobylské havárii. Zbyly jen prázdné prádelny, opuštěné školní třídy a lyrický symbol jaderného neštěstí – rezavějící ruské kolo.
26. 4. 2016Aktualizováno26. 4. 2016, 11:56|
30 let od Černobylu

Po Černobylu lékaři počítají případy rakoviny. A jaderní fyzici přepsali učebnice

Havárie černobylské jaderné elektrárny nepřestává být ani po třech dekádách předmětem zájmu odborné i laické veřejnosti. V centru pozornosti zůstává otázka dopadů této události na zdraví lidské populace, na životní prostředí, ale i na jadernou energetiku jako takovou. Stejně tak pokračují diskuse o tom, jaký vliv měly černobylské události na stabilitu tehdejšího Sovětského svazu, kterému v té době zbývala do rozpadu poslední „pětiletka“.
26. 4. 2016Aktualizováno26. 4. 2016, 11:54|
30 let od Černobylu

Z města mladých je město duchů. Černobylská tragédie na 30 let starých fotografiích

Svět si připomíná 30 let od jedné ze dvou nejhorších jaderných havárií v historii - od výbuchu elektrárny v ukrajinském Černobylu v tehdejším Sovětském svazu. K tragédii došlo jednu hodinu a 23 minut po půlnoci 26. dubna 1986. Radioaktivní oblak, který tehdy z elektrárny unikl, zamířil do sousedního Běloruska a přes východní Evropu dál až do Skandinávie. Že k nehodě došlo, přiznal Sovětský svaz až po třech dnech.
25. 4. 2016Aktualizováno25. 4. 2016, 21:30|
30 let od Černobylu

V Pripjati se místy cítíte jako v hrobce, říká fotograf. Zakázané pásmo obývají desítky bábušek

Život po jaderné katastrofě převzala příroda, říká jedna z takzvaných bábušek z Černobylu - žen, které se rozhodly nelegálně vrátit do zakázaného pásma. Přístroje na měření radiace tu pípají na plné obrátky, ženy ale odmítají odejít - prý by zemřely steskem po rodné vesnici. Do evakuované Pripjati, neboli „města duchů“, pořádá zájezdy řada cestovních kanceláří. Rozpadající se domy, v nichž pomalu zapadají prachem osobní věci Ukrajinců, zarůstají zelení. „Připadal jsem si jako v zapomenuté hrobce,“ zavzpomínal fotograf a nadšenec vystupující pod přezdívkou DiverZant na své dojmy z opuštěných míst.
25. 4. 2016Aktualizováno25. 4. 2016, 20:07|
30 let od Černobylu

Strach nemám, první dojem byl ale ponurý, říká Čech pracující v Černobylu

Normálně se lidé na stavbě smějí a mluví, v okolí zničeného čtvrtého reaktoru v Černobylu ale panovala ponurá atmosféra, vzpomíná na první dojem ze zamořené oblasti stavební inženýr Petr Rychetský, který pracuje na ukrajinské jaderné elektrárně na novém krytu, jenž má zabránit úniku radiace. Od černobylské tragédie uplyne 26. dubna třicet let.
23. 4. 2016Aktualizováno23. 4. 2016, 08:00|