TÉMA

Češi unesení v Libanonu

GIBS obvinila dozorce z pankrácké věznice kvůli kauze Alího Fajáda. Půjčovali mu mobil
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila tři dozorce z pankrácké věznice ze zneužití pravomoci. Libanonci Alímu Fajádovi, který byl ve vazbě, údajně půjčovali mobil a umožnili mu telefonovat. Serveru Neovlivni.cz to potvrdil mluvčí inspekce Ivo Mitáček. Fajád byl v únoru 2016 propuštěn výměnou za pětici Čechů unesených v Libanonu. O jeho vydání přitom žádaly Spojené státy.
16. 4. 2018|
Češi unesení v Libanonu
Čtyřicetimilionovým odškodným pro Čechy unesené v Libanonu se bude znovu zabývat soud
Češi unesení v Libanonu budou od státu znovu požadovat odškodné ve výši 40 milionů korun. To jim v lednu zamítl Obvodní soud pro Prahu 1. Čtyři unesení muži se proti rozsudku odvolali. V žalobě tvrdili, že Česká republika v jejich případu selhala a mohla únosu zabránit. Česká televize informaci zjistila z justiční databáze.
13. 4. 2018|Tereza Čechová
Češi unesení v Libanonu
Češi unesení v Libanonu nemají nárok na odškodné. Po státu chtěli 40 milionů
Češi unesení v Libanonu nemají nárok na odškodné 40 milionů korun. Soud zamítl jejich žalobu, v níž tvrdili, že stát v jejich kauze selhal a mohl únosu zabránit. Případem se zabýval Obvodní soud pro Prahu 1. Čtyři z pěti Čechů, kteří byli uneseni v roce 2015, požadovali po ministerstvech financí, vnitra, zahraničí a spravedlnosti odškodné 40 milionů korun. O peníze se chtěli soudit poté, co u těchto státních institucí neuspěli. Celé jednání trvalo zhruba půl hodiny. Rozsudek není pravomocný.
30. 1. 2018Aktualizováno30. 1. 2018, 12:01|
Češi unesení v Libanonu
Volili jsme mezi spojeneckými zájmy a životy Čechů, říká Petr Pelikán o výměně Fajáda
Při vyjednávání o výměně pětice Čechů za Libanonce Alího Fajáda, jehož vydání žádaly Spojené státy, byly prioritou životy českých občanů. „Priorita byla, aby se čeští občané vrátili živí a v celku do vlasti,“ řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz arabista a bratr ministra spravedlnosti Petr Pelikán, který před téměř dvěma lety výměnu vyjednal. Skutečnost, že Česko nemohlo Fajáda vydat Američanům, vnímá jako důstojnou prohru.
22. 11. 2017Aktualizováno22. 11. 2017, 19:19|mka
Češi unesení v Libanonu
ČRo: Ministr Pelikán navštívil libanonského agenta tajně v cele. Půjčil mu i mobil
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se podle Českého rozhlasu osobně angažoval v propuštění údajného agenta Alího Fajáda mnohem více, než se dosud vědělo. Radiožurnál zjistil, že Pelikán přišel za obchodníkem se zbraněmi do vězení a nechal ho zavolat i ze svého mobilního telefonu.
21. 11. 2017Aktualizováno21. 11. 2017, 23:07|
Výměnu Fajáda za unesené Čechy měl vyjednat Pelikánův bratr. Ten svou úlohu bagatelizuje
Jako vyjednavač s libanonskou stranou a dokonce i jako pojistka pro tamní vládu působil při jednání o propuštění pětice unesených Čechů výměnou za libanonského agenta Alího Fajáda bratr ministra spravedlnosti Petr Pelikán. Do vyjednávání se zapojil v době, kdy se české diplomacii nedařilo. Informaci přinesl s odkazem na čtyři vysoce důvěryhodné zdroje server Aktuálně.cz. Sám Pelikán svou roli v případu nepopřel, ve vysílání ČT24 ji ale bagatelizoval.
20. 11. 2017Aktualizováno20. 11. 2017, 22:52|
Libanonský soud osvobodil Fajáda. Důkazy o jeho napojení na teroristy nebyly přesvědčivé
Libanonský soud osvobodil Alího Fajáda, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Spojené státy podle soudu nepředložily přesvědčivé důkazy. Serveru Aktuálně.cz to řekl Fajádův český advokát Vladimír Řičica. Fajád byl loni propuštěn z české vazby ve stejný den, kdy se do Česka vrátila pětice Čechů unesených v Libanonu.
15. 3. 2017|ČT24
Češi unesení v Libanonu
Stát zamítl žádost čtyř Čechů unesených v Libanonu, kteří chtěli odškodnění
Ministerstvo vnitra zamítlo žádost o odškodnění, kterou podali čtyři Češi unesení v Libanonu, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Požadovali 40 milionů korun. Na zamítnutí jejich žádosti upozornil server Novinky.cz.
18. 1. 2017Aktualizováno18. 1. 2017, 18:02|ČT24
Reportéři ČT
Fajádův advokát chtěl zabránit vydání do USA, rozvědku vábil přes prostředníka
Jednou z ambicí advokáta Jana Švarce, který patří do skupiny pěti Čechů unesených v Libanonu, bylo zabránit vydání svého klienta Alího Fajáda do USA. Švarc to sdělil Anetě Snopové z týmu Reportéři ČT s tím, že cesta do Libanonu měla mj. prokázat význam Fajáda coby důležitého informačního zdroje pro české tajné služby. K vydání nakonec opravdu nedošlo, ale nikoliv kvůli informační hodnotě – Česko Fajáda propustilo výměnou za svobodu pro unesené Čechy.
26. 9. 2016|ČT24
Češi unesení v Libanonu
Zeman odmítl požadavky Čechů unesených v Libanonu: Platit by měli oni
Prezident Miloš Zeman odmítl jednání čtyř Čechů, kteří se po státu domáhají odškodnění za to, že byli loni uneseni na východě Libanonu. V souhrnu žádají o čtyřicet milionů korun. Podle prezidenta by ale měli naopak platit oni – za náklady, které Česku s jejich osvobozením vznikly.
23. 8. 2016Aktualizováno23. 8. 2016, 12:08|ČT24
Češi unesení v Libanonu
Fajádův advokát odmítá, že by za únosem Čechů stála rodina jeho klienta
Advokát Alího Fajáda Jan Švarc odmítá, že by za libanonským únosem pětice Čechů stála rodina jeho klienta, a snažila se tak dostat Fajáda z českého vězení. Švarc to prohlásil v pořadu Devadesátka na ČT24 s argumentem, že mezi unesenými byl i Fajádův bratr. Pětičlenná skupina Čechů včetně advokáta Švarce zmizela v Libanonu loni v červenci.
11. 2. 2016Aktualizováno11. 2. 2016, 21:13|ČT24
Češi unesení v Libanonu
Pelikán: Američanům bylo jasné, že Fajáda nevydáme. Jejich reakce mě ale překvapila
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který byl hostem pořadu Interview ČT24, potvrdil, že nevydání Libanonce Alího Fajáda do USA předjednal s americkým velvyslanectvím. Když pak definitivně rozhodl, dojel nejprve ambasadora Schapira osobně informovat a teprve potom ministerstvo věc zveřejnilo. Na otázku moderátorky, jestli tedy Američané nevydání Fajáda odkývali, Pelikán uvedl: „Odkývali asi není správné slovo. Že jim bylo jasné, že se to stane, to pravda je.“ O kauze bude v pořadu Devadesátka od 20:00 mluvit i Fajádův advokát a jeden ze zadržovaných Čechů Jan Švarc.
11. 2. 2016Aktualizováno11. 2. 2016, 06:00|
Češi unesení v Libanonu
Český rozhlas: Fajádův advokát dostal od jeho rodiny téměř pět milionů
Necelých pět milionů korun dostal Fajádův advokát Jan Švarc krátce předtím, než byl unesen v Libanonu. Jak uvedl Český rozhlas, dvě stě tisíc dolarů v hotovosti získal od příbuzných Alího Fajáda. Švarc tvrdí, že šlo o odměnu za jeho právní služby.
10. 2. 2016Aktualizováno10. 2. 2016, 10:48|mth
Češi unesení v Libanonu
Opozice chtěla projednat únik informací v libanonské kauze. Koalice to nedovolila
Opozice neprosadila žádost, aby Sněmovna na nynější schůzi projednala kauzu výměny Libanonce Alího Fajáda za pět zadržovaných Čechů. Požadovala, aby se dolní komora zabývala možnými úniky informací o tomto případu z Bezpečnostní rady státu. Koalice to však zablokovala.
9. 2. 2016Aktualizováno9. 2. 2016, 19:47|ČT24
Češi unesení v Libanonu
Fajád vyměněný za pětici Čechů byl prý v Libanonu zadržen
Rodina Libanonce Alího Fajáda, který byl zřejmě součástí výměny za pětici Čechů zadržovaných v Libanonu, protestovala proti jeho zadržení v jeho vlasti. Podle serveru Naharnet uspořádali jeho příbuzní a stoupenci protest v Bejrútu a žádají, aby byl Fajád propuštěn na svobodu.
8. 2. 2016Aktualizováno8. 2. 2016, 14:49|
Češi unesení v Libanonu
Unesený Čech exkluzivně pro ČT: Horší než plesnivá matrace byla nejistota, jak dlouho tam budeme
Druhý z pětice Čechů promluvil o únosu v Libanonu. Novinář Miroslav Dobeš z Jindřichova Hradce České televizi řekl, že jel s kameramanem Pavlem Kofroněm natočit dvě rozsáhlé reportáže a přinést informace z tiskové konference pro americké novináře v Bejrútu. Únos byl podle něj s největší pravděpodobností organizovanou a připravenou akcí. Kdo ale stojí v pozadí, neví.
7. 2. 2016Aktualizováno7. 2. 2016, 19:25|
Češi unesení v Libanonu
Respekt: Česko zaplatilo za unesené dívky miliony dolarů
Česká republika zaplatila za dvě Češky, které byly uneseny v Pákistánu, šest milionů dolarů (asi 145 milionů korun). V čísle, které vyjde v pondělí, to uvedl týdeník Respekt. Ženy se vrátily domů loni po dvou letech zajetí. Jedna z nich přijala islámskou víru a ke svým věznitelům se podle listu dokonce pokusila vrátit.
7. 2. 2016Aktualizováno7. 2. 2016, 14:35|
Češi unesení v Libanonu
Švarc: Fajádovi by nezařizovali únos právníka a člena rodiny
Pět Čechů unesených v Libanonu se podařilo dostat ze zajetí zpátky do Česka. Podle jednoho ze zadržovaných a zároveň advokáta Alího Fajáda, Jana Švarce, ale únos nezorganizovala Fajádova rodina. Bylo by podle něj hloupé, aby zařídili únos právníka a člena rodiny, který tam málem zemřel na srdeční záchvat. „Bušili jsme na zamčené dveře, přišli únosci a dělali si z toho srandu a léčili ho poléváním studenou vodou,“ přiblížil Švarc.
7. 2. 2016Aktualizováno7. 2. 2016, 08:05|
Češi unesení v Libanonu
Jeden z pětice Čechů promluvil o únosu. Do Libanonu jel pro důkazy ve prospěch Fajáda
Pět Čechů unesených v Libanonu opustilo Ústřední vojenskou nemocnici a vrací se ke svým rodinám. Předtím je ještě vyslechli detektivové. Ti o podrobnostech mluvit nechtějí. České televizi je ovšem popsal přímo jeden z unesených. O sedmi měsících v zajetí i okolnostech únosu poprvé promluvil Jan Švarc, advokát Alího Fajáda. Do Libanonu jel prý získat důkazy pro Fajádovu obhajobu.
6. 2. 2016Aktualizováno6. 2. 2016, 18:19|
90‘ ČT24
Proč byli v Libanonu? Opozice chce, aby vyšetřovala i sněmovna
Policie vyslechne pětici mužů, kteří se ve čtvrtek vrátili z Libanonu výměnou za propuštění Alího Fajáda, o jehož vydání žádaly Spojené státy. Zatím zůstává celá skupina v péči lékařů. Opoziční poslanci ale chtějí, aby se okolnostmi libanonské cesty a zmizení pětice nezabývala jen policie. Měla by o ní neveřejně jednat i Poslanecká sněmovna. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) kritiku ze strany USA mírní, vztahy se podle něj nemění.
5. 2. 2016Aktualizováno5. 2. 2016, 16:05|
Češi unesení v Libanonu
Více otazníků než odpovědí. Jak to bylo s únosem pětice Čechů?
Tajné služby tří zemí, případ velmi vlivného Libanonce zadržovaného v Česku, mediální dohady o výměně, rozpory mezi civilní a vojenskou rozvědkou – v případě pětice unesených Čechů se neustále nabalují další a další otázky. Odpovědi ale nejsou skoro žádné.
5. 2. 2016Aktualizováno5. 2. 2016, 09:54|nre
Češi unesení v Libanonu
Pětice Čechů je zpátky z Libanonu, Praha na revanš propustila Fajáda
Do Česka se vrátila pětice Čechů, kteří v Libanonu zmizeli před půl rokem, pražský městský soud současně s tím propustil z vazby údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda, o jehož vydání usilovaly Spojené státy. Ministr obrany Martin Stropnický pro iHNED.cz fakticky potvrdil výměnný obchod mezi Prahou a Bejrútem, americká ambasáda se proti českému kroku ohradila.
4. 2. 2016Aktualizováno4. 2. 2016, 19:59|ČT24
Češi unesení v Libanonu
Osvobození Češi by podle Zaorálka mohli zamířit domů už ve čtvrtek
Pětice Čechů osvobozených v Libanonu by mohla během čtvrtka odcestovat zpět do vlasti. V Událostech, komentářech to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Pro unesené odletěl odpolende vládní speciál, který v Bejrútu přistál večer. Jasno stále není o roli údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda - právě za něj by Češi mohli být podle spekulací médií vyměněni. Fajád ale zatím zůstává ve vazbě v Praze na Pankráci.
3. 2. 2016Aktualizováno3. 2. 2016, 22:16|mth
Češi unesení v Libanonu
Pět Čechů možná zadržovaly libanonské úřady, míní analytik
Pětice Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, je od pondělního večera na svobodě. Do čtyřiadvaceti hodin by měl podle libanonských médií na revanš opustit české vězení Libanonec Alí Fajád. Analytik Jan Schneider, který byl hostem pořadu ČT24 Devadesátka, má za to, že je ve hře skutečně tento obchod – a libanonské úřady v něm mají sehrávat minimálně roli prostředníka.
2. 2. 2016Aktualizováno2. 2. 2016, 21:20|ČT24