GIBS obvinila dozorce z pankrácké věznice kvůli kauze Alího Fajáda. Půjčovali mu mobil

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila tři dozorce z pankrácké věznice ze zneužití pravomoci. Libanonci Alímu Fajádovi, který byl ve vazbě, údajně půjčovali mobil a umožnili mu telefonovat. Serveru Neovlivni.cz to potvrdil mluvčí inspekce Ivo Mitáček. Fajád byl v únoru 2016 propuštěn výměnou za pětici Čechů unesených v Libanonu. O jeho vydání přitom žádaly Spojené státy.

Právě při vyšetřování únosu Čechů policie na Fajádovy telefonáty z věznice přišla. Volal prý do Libanonu i USA. Podle zdroje serveru nebylo těžké zjistit, jak se to stalo. „Přece jen přístrojů, z nichž se na Pankráci volá opakovaně do Libanonu, není příliš mnoho,“ uvedl podle serveru zdroj obeznámený s vyšetřováním. Kvůli únosu ale nakonec nikdo obviněn nebyl.

„Vyšetřovatel GIBS trestně stíhá celkem tři příslušníky VS ČR (1 bývalý, 2 sloužící) z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby, když porušili své služební povinnosti vůči jedné vězněné osobě. Podstatou bylo umožnění telefonování v době a situaci, kdy to není povoleno,“ sdělil Mitáček. 

USA chtěly Fajáda kvůli údajnému prodeji drog a zbraní

Fajáda zadrželi na základě amerického zatykače čeští policisté spolu s Chálidem Marabím a Faouzim Jaberem v dubnu 2014. Spojené státy tvrdily, že muži plánovali prodat kokain a zbraně agentům amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

U Fajáda a Marabího ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vydání do Spojených států zamítl, v případě Jabera z Pobřeží slonoviny o vydání do USA rozhodl. Fajád byl pak propuštěn výměnou za pětici Čechů.

Podle některých médií Pelikán ve vazbě Fajáda osobně navštívil a nechal ho volat ze svého mobilního telefonu. Tuto informaci ale později popřel arabista Petr Pelikán, ministrův bratr, který výměnu vyjednal.

Pětice Čechů zmizela v Libanonu v červenci 2015, propuštěni byli v únoru 2016. V den, kdy se vraceli do vlasti, byl z české vazby propuštěn také Fajád. Ministr Pelikán tehdy nevyhověl žádosti Spojených států o jeho vydání, prý i s ohledem na zpravodajské informace.

Tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO) poté potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů bylo to, aby Česko nevydalo Fajáda do USA. Libanonský soud ho později osvobodil.