Výměnu Fajáda za unesené Čechy měl vyjednat Pelikánův bratr. Ten svou úlohu bagatelizuje

Petr Pelikán pro ČT: Na Blízkém východě hraje roli spřízněnost s vlivnými (zdroj: ČT24)

Jako vyjednavač s libanonskou stranou a dokonce i jako pojistka pro tamní vládu působil při jednání o propuštění pětice unesených Čechů výměnou za libanonského agenta Alího Fajáda bratr ministra spravedlnosti Petr Pelikán. Do vyjednávání se zapojil v době, kdy se české diplomacii nedařilo. Informaci přinesl s odkazem na čtyři vysoce důvěryhodné zdroje server Aktuálně.cz. Sám Pelikán svou roli v případu nepopřel, ve vysílání ČT24 ji ale bagatelizoval.

Starší bratr ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) je světově uznávaný arabista a v Libanonu studoval. Jednat o výměně pětice Čechů, kteří v Libanonu zmizeli, za Alího Fajáda se Petr Pelikán vydal s ministrovým pověřením. „Má mou plnou důvěru a závazky, které mým jménem přijme, dodržím,“ citoval server z pověřovací listiny. Podle zdroje Aktuálně.cz „se nedařilo sehnat nikoho schopnějšího“.

Že je příbuzným ministra, Petru Pelikánovi při jednání pomohlo, podle zdrojů webu jej i proto brala libanonská strana velmi vázně. To v Událostech, komentářích potvrdil i ministrův bratr: „Na Blízkém východě hraje roli pokrevní spřízněnost s člověkem, který má právo a k jeho (Robertově) smůle povinnost rozhodnutí a podpisu (o vydání Fajáda – pozn. red.),“ prohlásil.

Podle Aktuálně Pelikán výměnu nakonec vyjednal, ten svou úlohu ale bagatelizuje: „Nebyla to dramatická situace, spíš bych to popsal jako frašku. Člověk, se kterým jsem o tom (vydání) besedoval, byl někdo, kdo to chtěl mít z krku. Někdo, kdo řeší podobné věci poměrně často, protože v Libanonu nejsou únosy výjimečnou záležitostí.“

Sám se ale měl nabídnout, že se do Libanonu vrátí na dobu, než vězni v obou zemích budou propuštěni. „Bylo to gesto dobré vůle a dobře věděl, že to tak bude vnímat i Libanon,“ řekl webu další z jeho zdrojů - a arabista toto tvrzení ve vysílání ČT24 nevyvrátil. 

Česká strana vyjednávala o propuštění příslušníka Vojenského zpravodajství Martina Psíka, advokáta Jana Švarce, překladatele Adama Homsiho a novinářů Miroslava Dobeše a Pavla Kofroně již před zapojením Petra Pelikána. Jednání však nebylo úspěšné, podle Aktuálně.cz se kvůli němu přely tajné služby a spolupráce vázla.

Že by Petr Pelikán sehrál v případu roli „pojistky“, ale popřel ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Mohu říci to, že tam nějaká role pro něho existovala, ale rozhodně bych nepoužíval výrazy jako nějaká pojistka nebo klíčová role. To určitě ne,“ uvedl pro televizi Prima. A stejně mluví i Pelikán: „Ministr zahraničí celkem trefně poznamenal, že má role rozhodně nebyla klíčová a že jsem rozhodně nesehrál roli pojistky.“

Půl roku v zajetí a americká kritika

Pětice Čechů zmizela v Libanonu v červenci 2015, propuštěni byli v únoru 2016. Zároveň vyšel z vazby Alí Fajád a také jeho spoluvězeň Chalíd El Marábí, o jejichž vydání žádaly Spojené státy kvůli podezření, že jsou napojeni na teroristickou organizaci. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) poté fakticky potvrdil, že podmínkou propuštění pětice unesených bylo, aby Česko nevydalo Fajáda do USA. „Pět lidí se sem vrátí v pořádku, pokud Fajád nebude vydán do Spojených států. Je to svázané,“ řekl tehdy v rozhovoru pro iHNED.cz.

Spojené státy propuštění Fajáda ostře kritizovaly a například také podle bývalého ředitele civilní rozvědky Karla Randáka to byla „rána do důvěryhodnosti českých zpravodajských služeb a českého bezpečnostního systému jako takového“.