Švarc: Fajádovi by nezařizovali únos právníka a člena rodiny

Kompletní rozhovor s jedním z unesených Janem Švarcem (zdroj: ČT24)

Pět Čechů unesených v Libanonu se podařilo dostat ze zajetí zpátky do Česka. Podle jednoho ze zadržovaných a zároveň advokáta Alího Fajáda, Jana Švarce, ale únos nezorganizovala Fajádova rodina. Bylo by podle něj hloupé, aby zařídili únos právníka a člena rodiny, který tam málem zemřel na srdeční záchvat. „Bušili jsme na zamčené dveře, přišli únosci a dělali si z toho srandu a léčili ho poléváním studenou vodou,“ přiblížil Švarc.

 Neřekli vám za tu dobu, o co jde?

Zhruba po třech měsících nám řekli, o co jde, a to o vydání tří Libanonců, kteří jsou neoprávněně ve vazbě v Čechách, a o výměnu za ně.

Kdo byli ti únosci?

Do dneška to nevíme.

Chtěli po vás nějaké informace?

Informace po nás žádné nechtěli. My jsme se jim dokonce snažili nějaké vnucovat, protože každého napadne otázka, co je to za stupiditu unést advokáta jednoho z lidí, které žádám výměnou. Přišlo nám to komické, stupidní, hloupé. Nevím, jak dalece znáte arabskou povahu, ale je to vůbec nezajímalo.

Jak byste je popsal? Byli to profesionálové?

Amatéři to určitě nebyli.

Jak se chovali k bratrovi pana Fajáda?

K němu se chovali nejhůř. Už v autě dostal samopalem do břicha, protože velmi hlasitě protestoval, že takto to nedomluvil. Domlouval nějakou schůzku s opozicí a byl mu někdo nastrčen, ale to se pouze domníváme.

V čem se dalo poznat, že to byli profesionálové?

Chovali se tak. V jejich chování nebyl patrný žádný zmatek.

Byl někdo, s kým jste jednali a viděli mu do obličeje?

Vždycky byli v kukle, nikdy jsme neviděli obličej, ale pokud nám kdokoliv sděloval informace, byl to člověk, který vystupoval jako jejich šéf.

Řekl jste jim, že jste zastupoval pana Fajáda?

Ano, řekl, ale je tyhle věci nezajímaly.

Alí Fajád
Zdroj: ČTK

Nebyl jste pro ně klíčovou osobou ve věci otázek a informací?

Oni nechtěli žádné informace. Snažili jsme se jim nějaké dát, abychom jim objasnili hloupost jejich počínání. Bohužel to bylo narážení na zeď. Odpovědi toho člověka byly takové, že odpovídal na něco jiného, než mu člověk řekl.

Byl to příslušník Hizballáhu nebo Islámského státu?

Islámského státu zcela jistě ne, naštěstí, ani An-Nusrá ani žádných podobných islamistických organizací. Únos neměl náboženský podtext.

Myslíte si tedy, že to byla libanonská tajná služba?

Myslím, že nebyla, ale to je čistě můj dojem.

Řekli vám, s kým jednají?

Řekli, že jednají s Čechy s pomocí prostředníků, ale vůbec nic konkrétního.

Libanonských prostředníků?

Netuším. Dnes už některé informace vím, ale dozvěděl jsem se je až po propuštění. Ale ne všechny mohu říct, protože probíhá vyšetřování.

Slyšeli jste, že by pan Fajád s těmito lidmi spolupracoval, že by to zorganizoval?

Ne, v žádném případě. Z některých náznaků a z toho, co únosci říkali poté, tak mám za to, že objednatelem únosu nebyl nikdo z okruhu pana Fajáda, ale z okruhu jiného z těch tří.

Podle čeho tak usuzujete?

Z různých výroků únosců. Když jsem se například snažil neustále jim vnucovat Fajáda, a že jsem jeho právní zástupce, jeden se na mě naštval a zařval, že o Fajáda jim vůbec nejde.

Kde myslíte, že teď Fajád je?

Nemám přesné informace, kde je pan Fajád. Vím, že se přivítal s rodinou, což jsem viděl na facebooku rodiny, a vím, že ho zadržely bezpečnostní orgány Libanonu, které ho pravděpodobně ještě vyslýchají. To jsou ale neověřené informace

Podle čeho usuzujete, že by se to nemělo týkat rodiny Fajádových?

Protože je znám. Nezařizovali by přece únos právníka a člena rodiny. Je to úplně hloupé. Navíc ten člověk tam málem zemřel. Byl jsem svědkem toho, že dostal srdeční záchvat, má hypertenzi, ležel v bezvědomí. Nevěděli jsme, co s ním máme dělat, klepal se, tekly mu sliny z úst a my jsme bušili na zamčené dveře, přišli únosci a dělali si z toho srandu a léčili ho poléváním studenou vodou. Myslíte, že kdyby si to objednala rodina pana Fajáda, že se takto bude chovat ke svému v podstatě nejváženějšímu členovi?

Dokonce si myslím, že pokud je pravda, co jsem říkal, tak to v podstatě celé bylo zorganizováno tak, aby pozornost byla upřena na pana Fajáda a byla odvedena od dalšího člověka.

Proč byl důležitý nebo mohl být důležitý pro Libanon?

Nevím, jestli pro Libanon. Já se ptám, proč pro Libanon? Libanon nás unesl? Já o tom nevím. Nevím o tom, že by nás unesl stát Libanon. Naopak po propuštění se k nám libanonský stát choval velmi korektně, byli jsme na výsleších na jejich vnitřní bezpečnosti, setkali jsme se i s jejím ředitelem. Chovali se velmi slušně, nevím, proč by se něco mělo dávat za vinu státu Libanon.

Řekla vám libanonská strana, o koho šlo, o jakou skupinu?

Neřekla nám to a ani nevím, jestli to ví. Myslím si, že ne. Každopádně to byl kriminální čin, který provedla dobře organizovaná skupina.

Byli nějak zvlášť nebo lépe ozbrojení?

V té oblasti jsou všichni ozbrojenci v podstatě ozbrojení stejně. V každém druhém domečku máte schovaný samopal. Jsou tam kalašnikovy, jiné typy samopalů, běžné pistole, nosili berettu, glocka, většina měla tlumiče. Byli ozbrojení tak, jak je v oblasti běžné. Podle toho asi nepoznáte, jestli skupina je kriminální nebo nějaká jiná.

Co léky?

To byl dost průšvih, protože léky jsme vlastně neměli k dispozici nebo naprosto minimálně. Já beru dost léků, protože jsem po infarktu a po čase jsem z nich dostal akorát aspirin na ředění krve. Všechny další léky na snížení cholesterolu, na krevní tlak a tak dále nebyly celou dobu k dispozici.

Jídlo a pití vám dávali?

To bylo asi jediné, kde nebyl nějaký zvláštní problém, protože oni sami si evidentně vařili pro sebe a to samé dávali nám. Ale jednalo se samozřejmě o stravu, která je v místních podmínkách obvyklá. Snášel jsem ji velmi dobře, protože podobě jím i doma. Byly to především luštěniny. Fazole a čočka na tisíc způsobů.

Celý rozhovor s Janem Švarcem je k dispozici jako video.