TÉMA

Kauza Rath

Pavilon O kolínské nemocnice je v novém. Rekonstrukce se zdržela o desetiletí, týkala se jí Rathova kauza

Hotová je rekonstrukce pavilonu O kolínské nemocnice. Sídlí v něm ORL, cévní chirurgie, část interního oddělení a odborné ambulance. Byla to zakázka, která hrála významnou roli v někdejší kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Kvůli tomu se rekonstrukce výrazně zdržela, stavební práce začaly až v roce 2022. Středočeský kraj za rekonstrukce včetně mobiliáře a zdravotnické technologie zaplatil 222 milionů korun.
7. 2. 2024|
Kauza Rath

Žalobce směl říct, že Rath lhal, rozhodl soud. Licoměrné, reaguje jeho obhájce

Středočeské krajské státní zastupitelství se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za mediální výrok, že bývalý hejtman ve své korupční kauze lhal. Pravomocně o tom rozhodl odvolací soud. Zároveň vrátil k novému projednání další část Rathovy žaloby na ochranu osobnosti. Někdejší politik měl totiž podle soudců správně zažalovat ministerstvo spravedlnosti, nikoliv státní zastupitelství.
3. 9. 2020|

Na Davida Ratha míří exekuce. Soud od něj druhou část peněžitého trestu nevymohl

Bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi hrozí exekuce. Soud se na exekutora obrátil poté, co Rath ani po opakovaných výzvách neuhradil druhou část peněžitého trestu, řekla mluvčí Krajského soudu v Praze Hana Černá. Rath žádal o prominutí druhé části desetimilionového trestu, ale neuspěl.
31. 8. 2020Aktualizováno31. 8. 2020, 12:01|

Rath musí zaplatit pět milionů, o jejichž odpuštění žádal. Hrozí mu exekuce nebo delší vězení

David Rath musí zaplatit pět milionů korun ze svého peněžitého trestu, které včas neuhradil a žádal soud o prominutí této části trestu. Soud žádosti bývalého středočeského hejtmana a exministra zdravotnictví nevyhověl. Rathův advokát Roman Jelínek řekl v červnu Právu, že jeho klient ve stanoveném termínu pět milionů nezaplatil, protože je nemá. V úvahu nyní připadá exekuce, případně i delší pobyt ve vězení.
13. 7. 2020|

Rath měl dostávat poslanecké náhrady i ve vazbě. Sněmovna mu má doplatit 280 tisíc na reprezentaci

David Rath měl jako poslanec nárok na paušální náhrady i v době, kdy byl ve vazbě kvůli podezření z korupce. Sněmovna neuspěla s dovoláním proti rozhodnutí, podle kterého musela doplatit Rathovi 280 tisíc korun. V době, kdy byl tehdejší poslanec ČSSD Rath omezený na svobodě, mu dolní komora vyplácela plat, nikoliv však víceúčelové paušální náhrady určené na reprezentaci, ošatné, dopravu a stravné. Podle soudů všech stupňů to ale byla chyba.
23. 3. 2020|
Kauza Rath

Soud v druhé větvi Rathovy korupční kauzy prodloužil exhejtmanovi vězení o rok, Kottovým o dva

Středočeský krajský soud uznal v pátek bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha vinným ve všech bodech obžaloby ve druhé větvi jeho korupční kauzy. Uložil mu trest osm let vězení, o rok mu tak prodloužil stávající sedmiletý trest. Rath má také zaplatit 18 milionů korun a dostal i zákaz činnosti. Kateřině a Petrovi Kottovým trest zpřísnil o dva roky, uložil jim osm let vězení. Zaplatit mají po 20 milionech korun a soud je potrestal i zákazem činnosti ve statutárních orgánech firem. Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších šest obžalovaných lidí a osm firem včetně společnosti Metrostav.
31. 1. 2020Aktualizováno31. 1. 2020, 14:05|
Kauza Rath

Druhá větev Rathova případu. Žalobce politikovi navrhuje nejméně 9,5 roku vězení

Žalobce navrhl někdejšímu středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi ve druhé větvi korupční kauzy souhrnný trest nejméně 9,5 roku vězení. Manželům Petru a Kateřině Kottovým navrhuje po 8,5 letech žaláře. Žádá také propadnutí majetku. Případ se týká manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 16:01|
Kauza Rath

Po Rathovi nastoupili za korupci do vězení i manželé Kottovi

Manželé Petr a Kateřina Kottovi v pondělí nastoupili do vězení, kde si bude každý z nich odpykávat šestiletý trest za ovlivňování tendrů Středočeského kraje. Agentuře ČTK to řekl důvěryhodný zdroj. Někdejší poslanec za ODS a bývalá ředitelka kladenské nemocnice podle rozsudku zmanipulovali zakázky na rekonstrukci zámku Buštěhrad a hostivického gymnázia, přijali na úplatcích téměř 17 milionů korun a sedm milionů předali tehdejšímu hejtmanovi Davidu Rathovi (dříve ČSSD).
21. 10. 2019|

Soud řeší druhou větev kauzy Davida Ratha. Drážďanský i Novanská odmítli vypovídat

Bývalý ředitel stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavel Drážďanský a podnikatelka Lucie Novanská u Krajského soudu v Praze odmítli vypovídat v takzvané druhé větvi korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Někdejší politik viněný z přijímání úplatků a manipulací s veřejnými zakázkami Středočeského kraje se z úterního jednání omluvil. Jeho advokát Adam Černý však vznesl námitku podjatosti proti člence senátu Gabriele Nardelli.
10. 9. 2019|
Kauza Rath

V Kataru i Izraeli. Policie v kauze kolem Ratha pátrá po kontech, na kterých mohly skončit úplatky

Pravomocným sedmiletým trestem se pro někdejšího hejtmana Davida Ratha završila jedna z jeho korupčních kauz. I nadále ale policie pokračuje ve vyšetřování. Tentokrát se zajímá o účty, na kterých mohly podle detektivů skončit peníze ze zmanipulovaných zakázek. Kriminalisté požádali o pomoc hned několik zemí, kde by mohla být konta vedená na Rathova otce. Exhejtman se o jejich možné existenci sám zmínil před notářem při dědickém řízení.
20. 7. 2019|

Ať přijde o vše, žádá žalobkyně odvolací soud v kauze Rath

Státní zástupkyně chce, aby David Rath přišel o veškerý majetek. Řekla to u Vrchního soudu v Praze, který se zabývá odvoláním proti osmiapůlročnímu trestu pro Ratha a rozsudkům nad dalšími jedenácti lidmi obžalovanými z korupce. Bývalý středočeský hejtman již před začátkem řízení zopakoval, že ho považuje za zpolitizované.
10. 6. 2019Aktualizováno10. 6. 2019, 16:22|
Kauza Rath

Soudy mohou používat odposlechy Davida Ratha. Ústavní soud zamítl politikovu stížnost

Ústavní soud (ÚS) po necelých dvou letech odmítl stížnosti Davida Ratha a dalších obžalovaných proti zlomovému verdiktu Nejvyššího soudu (NS), který umožnil použití odposlechů ve středočeské korupční kauze. Stížnosti původně podalo sedm lidí, dva je vzali zpět, zbylých pět podnětů řešil ÚS ve spojeném řízení. Nakonec je označil za zjevně neopodstatněné. Odůvodnění zatím není k dispozici. Mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková výsledek řízení nijak nekomentovala s ohledem na nutnou anonymizaci.
7. 6. 2019|

12 tisíc korun za pouta. Odvolací soud potvrdil Rathovi odškodnění

Bývalý hejtman David Rath dostane 12 tisíc korun za to, že ho eskorta v závěru vazby vodila k soudu v poutech. Ve středu to pravomocně potvrdil pražský městský soud, který zamítl odvolání jak Ratha, tak i ministerstva spravedlnosti. Rath žádal víc než dvojnásobek – 30 tisíc korun. Podle názoru ministerstva by pro muže bylo dostatečným odškodněním konstatování, že stát porušil jeho práva.
23. 1. 2019Aktualizováno23. 1. 2019, 10:57|
Kauza Rath

Rath mluvil před soudem čtyři hodiny a bude pokračovat. Kritizoval žalobce i soudy

Bývalý středočeský hejtman David Rath vypovídal u soudu, který rozhoduje o jeho vině v korupční kauze spojené se zakázkami pro středočeské nemocnice a záchrannou službu. Lékař, který se loni na podzim neúspěšně pokusil o návrat do politiky, hovořil čtyři hodiny a chce ještě pokračovat v příštích dnech. V úvodu své řeči kritizoval státní zastupitelství i soudy, poté zpochybnil obžalobu, která podle něj špatně interpretovala odposlechy.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 17:56|
Kauza Rath

Rath vrací spor s advokátem Pacovským k soudu. Požaduje omluvu a stotisícové odškodné

Spor Davida Ratha s advokátem Michalem Pacovským bude řešit Nejvyšší soud. Rath žaloval Pacovského, protože advokát před třemi lety médiím i u soudu tvrdil, že byl Rathem oklamán. Soudy mu ale vyhověly jen částečně. Pacovský se musel omluvit jen za část svých výroků, odškodné soudy zamítly úplně. Rath proto nyní podal k Nejvyššímu soudu dovolání. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.
2. 11. 2018|
Kauza Rath

Soud o Rathových odposleších: Zásadní je, že je připustil Nejvyšší soud

Krajský soud v Praze už sepsal rozsudek v kauze Davida Ratha, který nepravomocně dostal trest 8,5 roku vězení. V písemné verzi rozsudku soud konstatuje, že se musí řídit závěrem Nejvyššího soudu, podle kterého byly policejní odposlechy v případu platné. Kvůli odposlechům přitom zrušil původní verdikt osmi a půl roku vězení vrchní soud. Podle něj byly získané nezákonně. V příštím roce se případ – po Rathově odvolání – k vrchnímu soudu vrátí.
4. 9. 2018|
Kauza Rath

K soudu míří i druhá větev Rathovy kauzy. Státní zástupce podal obžalobu na devět lidí a osm firem

Státní zástupce Jiří Pražák podal obžalobu na devět lidí a osm firem v druhé větvi Rathovy korupční kauzy. Týká se údajných manipulací s tendry na opravy středočeských nemocnic v Kladně či Mladé Boleslavi nebo na dodávku sanitek. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun. Případem se bude zabývat Krajský soud v Praze.
12. 7. 2018Aktualizováno12. 7. 2018, 15:42|
Kauza Rath

Rath dostal za korupci opět 8,5 roku vězení. Soud uznal vinnými i dalších deset obžalovaných

Za korupci u veřejných zakázek Středočeského kraje má jít bývalý hejtman David Rath na 8,5 roku do vězení. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze, který někdejšímu vrcholnému politikovi ČSSD vyměřil stejný trest jako před třemi lety. Nařídil také, aby Rathovi propadlo zhruba 22 milionů korun, které mu zabavila policie. Soud uznal vinnými i dalších deset obžalovaných. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.
27. 6. 2018Aktualizováno27. 6. 2018, 12:48|
Kauza Rath

Jako kravku na pastvu. Rath označil pouta pro obviněné za barbarství, chce 30 tisíc

Někdejší středočeský hejtman David Rath před obvodním soudem pro Prahu 2 označil používání pout při vedení obviněných do soudních síní za barbarství a přežitek komunistického režimu. Od státu se za tuto podobu eskorty domáhá třicetitisícového odškodnění; podle svých slov si v poutech cestou do soudní síně připadal, jako když vedli „kravku na pastvu“.
16. 4. 2018|
Kauza Rath

Policie navrhla obžalovat Ratha v druhé větvi korupční kauzy. Ta se týká oprav nemocnic

Policie navrhla obžalovat exhejtmana Davida Ratha v druhé větvi korupční kauzy. Ta se týká údajné manipulace s tendry na opravy nemocnic či dodávky sanitek. Podle policie si obvinění řekli o úplatky dohromady za 66,5 milionu korun. Předány byly podle detektivů asi tři miliony korun. Detektivové v této části kauzy stíhají devět lidí a osm firem včetně stavební společnosti Metrostav.
11. 4. 2018|

Rozsudek opět v nedohlednu. Rath chce případ přeložit k jinému soudu

Bývalý hejtman David Rath těsně před vyhlášením nového rozsudku navrhl, aby jeho případ dostal na starosti jiný soud. Tvrdí, že ten současný jej před několika lety poškodil, když neuhlídal jeho osobní údaje. To teď bude muset posoudit Nejvyšší soud. Rozhodnutí v údajné korupční kauze se tak znovu odkládá.
2. 4. 2018|
Kauza Rath

Rath dokončil závěrečnou řeč, rozsudek padne na konci června

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý po téměř dvanácti hodinách dokončil svoji závěrečnou řeč před soudem v korupční kauze. Rath odmítá, že by přijímal úplatky a ovlivňoval zakázky ve prospěch předem dohodnutých firem.
27. 3. 2018|
Kauza Rath

Rath: V odposleších se nemluvilo o úplatcích, ale penězích pro ČSSD

Bývalý středočeský hejtman David Rath před Krajským soudem zahájil závěrečnou řeč v korupční kauze, která se týká údajného ovlivňování krajských zakázek. Vinu odmítl. Tvrdil, že cílem jeho trestního stíhání bylo, aby vláda přišla o hlasitého kritika a aby sociální demokracie dostala úder. Zopakoval také, že pro jeho odsouzení nejsou důkazy, a že žádné úplatky nepřijímal. Pokud odposlechy pořízené policií zachytily debatu o penězích, šlo podle Ratha o peníze pro ČSSD. V závěrečné řeči bude pokračovat v úterý. Až skončí, soud oznámí termín, kdy v kauze vynese nový verdikt.
26. 3. 2018Aktualizováno26. 3. 2018, 14:24|
Kauza Rath

Rath je stíhán kvůli politickým postojům, tvrdí jeho advokáti. Řízení podle nich ovlivňují vrcholní představitelé země

Bývalý středočeský hejtman David Rath je stíhán v korupční kauze kvůli svým politickým postojům. Krajskému soudu v Praze to řekli Rathovi obhájci Roman Jelínek a Adam Černý. Pro odsouzení bývalého vrcholného politika podle nich nejsou důkazy, a proto by měl být zproštěn obžaloby. Závěrečné řeči v kauze ovlivňování krajských zakázek u soudu zaznívají druhým dnem.
21. 3. 2018|