V Kataru i Izraeli. Policie v kauze kolem Ratha pátrá po kontech, na kterých mohly skončit úplatky

Události ČT: Vyšetřování v kauze Rath pokračuje (zdroj: ČT24)

Pravomocným sedmiletým trestem se pro někdejšího hejtmana Davida Ratha završila jedna z jeho korupčních kauz. I nadále ale policie pokračuje ve vyšetřování. Tentokrát se zajímá o účty, na kterých mohly podle detektivů skončit peníze ze zmanipulovaných zakázek. Kriminalisté požádali o pomoc hned několik zemí, kde by mohla být konta vedená na Rathova otce. Exhejtman se o jejich možné existenci sám zmínil před notářem při dědickém řízení.

Policie v rámci mezinárodní právní pomoci pátrá v šestici zemí, patří mezi ně Katar, Izrael nebo třeba ostrov Jersey v Lamanšském průlivu. „Případ je ve stádiu prověřování a konkrétní informace zatím neuvolňujeme,“ uvedl středočeský státní zástupce Martin Staněk.

Ve zmíněných destinacích by mohly být účty vedené na zemřelého otce exhejtmana. V rámci dědického řízení to notáři sdělil sám David Rath. „Celý soupis majetku dodal notáři bratr. Co tam uvedl, nebo neuvedl, je jeho polívka tím, že se tam ty účty objevily,“ poznamenal Michal Rath, bratr odsouzeného exhejtmana.

Bývalý politik přitom předložil závěť, v níž otec odkázal vše pouze jemu, což starší bratr Michal Rath u soudu rozporuje. Tvrdí, že o zahraničních účtech v minulosti nevěděl. Kolik by na kontech mohlo být prostředků, tak netuší. „Jsou to divné účty v divných destinacích,“ podotkl.

Výzva k nástupu do vězení může Rathovi přijít na podzim

Sám exhejtman teď na dotaz ohledně účtů nereagoval. Dříve tvrdil, že neví, jestli na nich něco je. „Po smrti otce jsme v jeho dokladech našli odkazy na asi dvacet let staré různé zahraniční účty a upozornil jsem na ně notáře s tím, že nevím, zda ještě existují,“ citoval Ratha před třemi roky web iRozhlas.

Před měsícem soud v první větvi Rathovy kauzy v jeho případě rozhodl vedle sedmi let vězení také o desetimilionovém peněžitém trestu a o propadnutí sedmi milionů z krabice na víno, kterou měl Rath u sebe při zadržení. Písemný rozsudek v takzvané první části případu by měl být vypracovaný v září nebo v říjnu.

Ještě na podzim by pak odsouzení měli dostat výzvu k nástupu trestu, někteří zvažují dovolání k nejvyššímu soudu, to ale nemá odkladný účinek.