TÉMA

Železnice

Tunel vysokorychlostní železnice z Prahy na Beroun odmítají některé obce

Část obcí mezi Prahou a Berounem, u kterých má vzniknout největší železniční tunel ve střední Evropě, nesouhlasí s jeho výstavbou. Obávají se hlavně zvýšeného hluku a prachu. Správa železnic (SŽ) už v lokalitě provádí geologické průzkumy. Samotná stavba vysokorychlostní trati by měla začít za čtyři roky, hotovo by pak mělo být za dalších zhruba deset let.
včera|

Na trať v Hradci Králové opět někdo nastražil kamení, vjely do něj vlaky

Na železniční koleje v Hradci Králové na trati do Pardubic v pondělí někdo opět položil kamení z železničního náspu. Místem následně krátce po sobě projely zhruba stokilometrovou rychlostí dva spěšné vlaky, které vezly dohromady asi pět set lidí. Policie hledá svědky události, vyšetřuje ji jako obecné ohrožení. Pachateli hrozí až osm let vězení. Obdobný případ se ve stejné lokalitě stal letos v lednu.
16. 4. 2024|

Silný vítr lámal stromy. Ty zastavily vlaky z Prahy mezi Čerčany a Benešovem

Provoz vlaků na železniční trati Praha–Benešov v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily popadané stromy, poničily i trakční vedení. České dráhy (ČD) zavedly náhradní autobusovou dopravu, provoz se podařilo obnovit před 12:30, oznámil mluvčí dopravce Filip Medelský. Silný vítr lámal stromy také v Královéhradeckém kraji, na Náchodsku najel do stromu vlak. Hasiči ve středních Čechách vyjížděli kvůli větru ke stovce případů.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 13:32|

Vlaky mezi Jaroměří a Trutnovem nahradí autobusy. Trať projde údržbou

Na důležité regionální železniční trati mezi Jaroměří a Trutnovem o půlnoci ze čtvrtka na pátek začala výluka. Potrvá do 11. května. Nejprve se bude týkat úseku mezi Jaroměří a Červeným Kostelcem a následně úseku mezi Jaroměří a stanicí Starkoč. Cestující budou muset využít náhradní autobusovou dopravu, výluka bude mít vliv i na některé návazné spoje. Důvodem omezení je údržba trati.
12. 4. 2024|

Limity hluku ze silnic a železnic zůstanou vyšší. Ústavní soud odmítl návrh části senátorů

Ústavní soud (ÚS) ponechal vládní nařízení o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací beze změn. Návrh skupiny 23 senátorů částečně zamítl a odmítl kvůli jeho nesprávné formulaci. Senátorům vadilo zvýšení hygienických limitů hluku ze silniční a železniční dopravy v nejbližším okolí obytných i dalších budov. Také uváděli, že vláda při tvorbě nařízení překročila své zákonné zmocnění. Právní úpravu celkově považují za chaotickou a nevyváženou.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 11:34|

V Česku dochází štěrk a písek, firmy pro ně jezdí stovky kilometrů

V tuzemsku začíná docházet štěrk a písek, a to především na stavbu dálnic nebo železničních tratí. Některé firmy už situaci označují jako surovinovou krizi. A na stavby v příhraničí chtějí materiál dovážet z okolních zemí.
5. 4. 2024|

S Velikonoci posilují policisté hlídky a dopravci spoje

Až do pondělka budou provoz na silnicích v Česku kontrolovat posílené policejní hlídky. Zaměří se především na dodržování rychlosti nebo jízdu pod vlivem alkoholu. Právě velikonoční svátky spolu s letními prázdninami patří podle dopravních statistik k nejrizikovějším obdobím. Dálnice byly přeplněné už během čtvrtka, příjezdy do měst ucpané, v přetíženém provozu docházelo k nehodám, před kterými se tvořily mnohakilometrové kolony.
28. 3. 2024|

Soutěž na návrh terminálu vysokorychlostní železnice v Jihlavě má vítěze. Některé obce ale s plány tratí nesouhlasí

Architektonickou soutěž na terminál plánované vysokorychlostní železnice (VRT) v Jihlavě-Pávově vyhrálo francouzsko-české sdružení Arep Architectes – monom. Terminál bude sloužit jako přestupní uzel mezi VRT, regionálními vlaky, autobusy a městskými trolejbusy, cestující tam budou přijíždět také auty. Denně odbaví až šest tisíc cestujících. Stavba s předpokládanou hodnotou dvě a tři čtvrtě miliardy korun obsahující i přemostění dálnice D1 by měla začít v roce 2029. Někde ale s plány vysokorychlostních tratí stále nesouhlasí. Například třináct obcí na Havlíčkobrodsku. Jejich memorandum mimo jiné žádá o diskusi o dopadech projektu.
26. 3. 2024|

Velikonoční spoje z Prahy na Moravu jsou téměř vyprodané. Dopravci přidávají vagony i autobusové linky

Vlaky z Prahy na Slovensko a na severní Moravu jsou u některých dopravců během prodlouženého velikonočního víkendu už vyprodané. Největší zájem je mezi cestujícími o lístky na středeční odpoledne a čtvrtek. Dopravci proto přidávají vagony a další spoje.
26. 3. 2024|

Německé dráhy se dohodly s odbory. Pracovní doba strojvedoucích klesne až na 35 hodin týdně

Německá železniční společnost Deutsche Bahn (DB) postupně do roku 2029 sníží pracovní dobu strojvedoucích na 35 hodin týdně se zachováním plné mzdy. V úterý to oznámil personální šéf podniku Martin Seiler. Dráhy tak po sérii stávek a pěti měsících vyjednávání přistoupily na základní požadavek odborů strojvedoucích GDL. Strojvůdci budou mít podle kompromisní dohody možnost pracovat až 40 hodin týdně, pokud budou chtít, za což dostanou příplatky. Posun ve vyjednávání znamená úlevu pro miliony cestujících a také jistotu zásobování německého průmyslu.
26. 3. 2024|

Zpomalit vysokorychlostní tratě odmítají Kupka i Havlíček. Podle Davis je třeba myslet na regiony

S tím, jak se blíží plánovaný termín zahájení prvních staveb vysokorychlostních tratí v Česku, sílí i hlasy proti nim. Týkají se detailů – zejména se některé obce a jejich obyvatelé vymezují proti plánovanému trasování železnic – ale i celku. Některé ekologické spolky vyzvaly, aby se nové tratě stavěly na podstatně nižší rychlost než zatím zvažovaných 320 kilometrů za hodinu, spíše jen kolem 200 až 250 kilometrů. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) i jeho předchůdce, místopředseda ANO Karel Havlíček, to odmítli. Nicméně podle Havlíčka nesmí mít stát ani příliš velké oči a neplánovat víc tratí, než dokáže zaplatit. Kupka, Havlíček a spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis diskutovali o vysokorychlostních železnicích v Otázkách Václava Moravce.
24. 3. 2024|

Řidič kamionu, který se v Holešově srazil s vlakem, zaplatí padesát tisíc. Přejezd už je lépe zabezpečený

Státní zástupkyně podmíněně zastavila stíhání řidiče nákladního vozu, který se loni v červnu v Dobroticích, místní části Holešova na Kroměřížsku, srazil s vlakem. Informovalo o tom dozorové Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Vlak po srážce vykolejil, devět lidí se lehce zranilo, řidič nákladního auta těžce. Nyní musí zaplatit padesát tisíc korun na konto obětí trestné činnosti. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu předtím hrozilo až pět let vězení. Podle Správy železnic je už přejezd lépe zabezpečený a v budoucnu na něm budou i závory.
20. 3. 2024|

Do středních Čech se vrátí turistické vlaky, do Brd a Českého ráje zamíří také cyklobusy

V sobotu vyjedou do středních Čech turistické vlaky a také dvě linky cyklobusů, k nimž o letních prázdninách přibude i třetí. V turistické sezoně budou kromě pravidelného provozu motorových vlaků jezdit ve vybrané termíny i parní vlaky, které se vydají na tradiční trasy do Posázaví, nově pojedou například i do Rožmitálu pod Třemšínem.
19. 3. 2024|

Teplické nádraží znovu vypadá jako v 19. století. Rekonstrukce je hotová jen zvenku, interiéry čekají na nájemce

Nádražní budova v Teplicích je po rekonstrukci – alespoň zvenku, kde se jí vrátil původní vzhled. Uvnitř ještě není plně zařízená, protože se Správě železnic nepodařilo najít nájemce prostor. Oprava historické budovy z poloviny 19. století stála 325 milionů korun a byla to zároveň poslední součást modernizace trati z Teplic do Ústí nad Labem.
19. 3. 2024|

Neprojedou auta ani vlaky, bourání nájezdů v Třeboni komplikuje dopravu čím dál víc

K silniční uzavírce v Třeboni přibyla i železniční výluka. Od minulého týdne je ve městě uzavřen nájezd z táborské silnice na jindřichohradeckou a auta, která se obvykle vyhýbají obytné zástavbě, musí hlouběji do města. Tatáž stavba navíc nyní způsobila, že se musely zastavit i vlaky. Náhradní autobusová doprava místo nich jezdí z třeboňského nádraží až do Českých Velenic.
19. 3. 2024|

Na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a Olomouc začala týdenní výluka kvůli údržbě tratě

Kvůli týdenní výluce na rychlíkové trati z Brna na Ostravu a na Olomouc začaly místo vlaků vozit cestující autobusy. Nepojedou ani osobní vlaky z Vyškova do Přerova.
18. 3. 2024|

Obce na Pardubicku odmítají vysokorychlostní trať, Správa železnic zváží nové trasování

Dotčené obce a města na Pardubicku nesouhlasí ani s jednou variantou chystané vysokorychlostní trati, její trasování chystá Správa železnic. Starostové upozorňují na přílišný zásah do katastrů a života místních. Správa železnic proto zváží nové trasování. Trať má spojovat česká města s Polskem.
16. 3. 2024|

Provoz vlaků mezi Řevnicemi a Karlštejnem stál několik hodin, padající sloup zabil dělníka

Pád sloupu vysokého napětí na trakční vedení zastavil ve středu po poledni na přibližně pět hodin provoz na trati Praha–Beroun v úseku mezi Zadní Třebaní a Řevnicemi. České dráhy původně odhadovaly, že omezení potrvá až do 20:00. Dopravce zároveň zajistil náhradní autobusy. Omezení se týkalo Západních a Bavorských expresů, rychlíků Berounka a osobních vlaků linky S7. Podle mluvčí policie Michaely Richterové zemřel po pádu sloupu u Zadní Třebaně dělník, dva další jsou zranění.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 18:04|

Policie navrhla obžalovat řidiče kamionu za srážku s vlakem na přejezdu v Olomouci

Policisté navrhli obžalovat pětašedesátiletého řidiče polského kamionu za loňský střet s vlakem na přejezdu v olomoucké části Bělidla. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení. Kamion při říjnovém střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy a vozy vzápětí pohltil mohutný požár. Při srážce bylo několik lidí lehce zraněno. Škodu policie vyčíslila na více než třicet milionů korun. Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která podle inspekce byla v době kolize v činnosti.
8. 3. 2024|

Na pražské letiště začaly jezdit trolejbusy, jsou nejdelší v Česku

Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil provoz velkokapacitních trolejbusů Škoda Solaris 24 z Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Trolejbusy číslo 59 nahradily autobusovou linku 119. Vozy budou část trasy jezdit připojeny k trolejím a část na baterie. Do tříčlánkového vozu se vejde až 180 cestujících, což je asi o třicet procent více než do původních kloubových autobusů, sdělili představitelé města, DPP a výrobce. Náklady na vybudování infrastruktury byly asi 354,5 milionu korun, nákup vozů vyšel na 623,2 milionu.
6. 3. 2024|

Německou železnici poznamená od středy stávka. Zasáhne to i spoje s Českem

Německou železnici ochromí stávka strojvedoucích společnosti Deutsche Bahn (DB), nákladní doprava se zastaví ve středu večer a osobní ve čtvrtek nad ránem, vždy na 35 hodin. Oznámil to šéf odborů německých strojvedoucích GDL Claus Weselsky. Očekávat lze rozsáhlé výpadky vlaků nejen v Německu, ale také na spojích s Českou republikou.
4. 3. 2024|

Z Chrudimi do Heřmanova Městce léta nejezdí vlaky, přeměnu trati na cyklostezku ale blokuje správa státních rezerv

Další léta opuštěnou trať chtějí obce přeměnit na cyklostezku. Nebylo by to nic výjimečného, navíc s takovými proměnami nově počítá i zákon o drahách, jenomže mezi Chrudimí a Heřmanovým Městcem se to zatím nedaří. Problémem je blízkost skladů Státních hmotných rezerv, kde jsou uloženy desetitisíce kubických metrů nafty a leteckého petroleje. I když existuje i jiné napojení, správa rezerv trvá na zachování rezervní trasy a souhlas k definitivní likvidaci kolejí odmítá dát.
2. 3. 2024|

Někdo poškodil vlak, který jezdí na krušnohorské trati. Dopravce čelil útokům i v minulosti

Motorový vůz, který jezdívá po krušnohorské trati z Mostu do Moldavy, někdo poškodil. Nešlo o první takový incident. Zatímco však v minulosti motorák například narazil do nastraženého kamení, tentokrát se pachatel vloupal do depa a poničil motor i topení. Dopravce, kterému vůz patří, ho již zprovoznil, útokem se zabývá policie.
1. 3. 2024|

Ministerstvo dosáhlo podstatného dílčího kroku pro vysokorychlostní trať mezi Brnem a Vídní. Stavět by se mohlo už za dva roky

Ministerstvo dopravy dostalo první pozitivní stanovisko EIA v takzvaném zjišťovacím řízení na stavbu vysokorychlostní tratě mezi Brnem a Vídní. Podle ministra Martina Kupky (ODS) to znamená, že by se v roce 2026 mohlo začít stavět. Správa železnic ale ještě musí získat konečné posouzení vlivů na životní prostředí a stavební povolení. Hovoří se o tom, že první vysokorychlostní úseky mají být hotové po roce 2030.
29. 2. 2024|