Kyjevská oblast hlásí raněné, nálety pokračovaly šestým dnem

Ukrajina již šestý den v řadě čelila nočním ruským útokům. Letecký poplach byl v zemi vyhlášen poté, co ruské bombardéry nad Kaspickým mořem vypustily střely s plochou dráhou letu mířící na ukrajinská města. Výbuchy se opět ozývaly i v Kyjevě. Protivzdušné obraně se podařilo sestřelit více než třicet dronů a raket. Kyjevská oblast hlásí dva zraněné včetně jednoho dítěte.

 Kyjevské úřady v noci vyzvaly obyvatele ukrajinského hlavního města, aby zůstali v krytech až do odvolání leteckého poplachu a aby nesdíleli v sociálních sítích záběry pořízené během náletu. 

„V oblasti je zvýšené nebezpečí vzdušného útoku. Protivzdušná obrana zasahuje proti nepřátelským cílům,“ uvedla oblastní vojenská správa podle listu Ukrajinska pravda. „Ve městě jsou výbuchy, zasahuje protivzdušná obrana. Další vlna bezpilotních letounů utočí na Kyjev,“ sdělil starosta Vitalij Kličko.

Rusko mění typy útočných zbraní

„Terorizování Kyjeva vzdušnými útoky pokračuje,“ napsal na sociální síti šéf vojenské správy Serhij Popko, podle kterého „šílení teroristé prakticky bez přestávky útočí na hlavní město – za šest dní podnikli už šestý vzdušný útok“.

Popko konstatoval, že nepřítel pokaždé mění zbraně, a tak po balistických raketách z předchozího dne tentokrát zaútočil současně drony Šáhed íránské výroby a střelami s plochou dráhou letu, vypuštěnými ze strategických bombardérů Tu-95MS z oblasti Kaspického moře.

„Ale naše síly protivzdušné obrany jsou prostě úžasné! Podle předběžných informací odhalily nad Kyjevem a v okolí a zničily více než třicet vzdušných cílů různého typu,“ napsal Popko. Ukrajinské letectvo později upřesnilo, že se jednalo o 15 řízených střel Ch-101 a Ch-555 a 21 dronů Šáhed.

Zatímco z metropole nejsou hlášení žádní zranění, stanice Suspilne informuje o poraněném jedenáctiletém chlapci a osmašedesátiletém muži v Kyjevské oblasti.

O den dříve při ruském náletu na ukrajinskou metropoli zemřeli tři lidé, včetně devítileté dívky. Rusko od začátku května podniklo okolo dvou desítek vzdušných útoků střelami a drony na ukrajinská města, napsala agentura Reuters.

Martin Dorazín hovořil o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)