Fiktivní obchody, v nichž figurovali bezdomovci. I tak Rusové prali špinavé peníze

Události: Oligarchové prali peníze v Moldavsku, část tekla do českých bank (zdroj: ČT24)

Moldavsko chce zavést opatření proti praní špinavých peněz. V minulých letech se přes účty tamních bank podle vyšetřovatelů dostaly do Evropy miliardy dolarů z Ruska. A část i přes finanční instituce v Česku.

Banky někdejší sovětské republiky podle vyšetřovatelů ve velkém sloužily ruským oligarchům. „Moldavsko bylo bohužel jedním z klíčových kanálů mezi Ruskem a Západem, kde se praly špinavé peníze,“ říká šéf organizace WatchDog Valeriu Pasa.

Některé moldavské instituce a banky byly podle vyšetřovatelů součástí řetězce, který pomohl zlegalizovat zhruba 25 miliard dolarů (asi 540 miliard korun) z Ruska. Jednou z nich byla také moldavská Moldindconbank.

Peníze se do bankovního systému na základě policejních analýz dostávaly přes fiktivní obchody firem, v nichž figurovali bezdomovci. „Fiktivní transakce byly mechanismem, přes nějž byly peníze legalizovány,“ potvrzuje nezávislý vyšetřovatel organizace WatchDog Sergiu Tofilat.

Stíhaný oligarcha uprchl ze země

Na praní špinavých peněz se podle moldavské prokuratury podílel tamní oligarcha Vladimir Plahotniuc. Nyní je stíhaný jako uprchlý. „Musíme vyšetřit, co se tu stalo, změnit legislativu a vyměnit zkorumpované justiční a policejní úředníky,“ má jasno Tofilat. „V Moldavsku probíhá soudní reforma, prezidentka Maia Sandu to dokonce označila za svůj hlavní cíl,“ připomíná český velvyslanec Stanislav Kázecký. 

Z Moldavska šla část peněz do Evropy přes účty tří českých bank. Tuzemská policie je podle stávajících zákonů mohla zabavit jen dočasně, kvůli špatné spolupráci s Ruskem totiž neprokázala, že jsou z trestné činnosti.

„My pracujeme se třemi variantami řešení. Je to varianta civilní, správní a trestní,“ vypočítává náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS). Podle jednoho z návrhů by napříště sám příjmce musel prokázat původ peněz.

„Snaha o změnu pravidel musí být mezinárodní, aby se situace neopakovala. V Moldavsku teď vyšetřujeme hned několik kriminálních případů,“ doplnil místopředseda moldavského parlamentu Mihai Popsoi.

Většina ruských peněz, která se legalizovla přes moldavské účty, končila podle vyšetřovatelů v evropských a amerických firmách ruských oligarchů, část byla použita k financování ruských propagandistů v Evropě.