Těžaři a nemoci ničí život Janomamů. Nová brazilská vláda prověří jejich životní podmínky

Ilegální těžba v Brazílii ničí původní obyvatele (zdroj: ČT24)

Brazílie pokračuje v evakuaci původních obyvatel Janomamů na severu země. Na podvýživu a malárii tam jen za minulý rok zemřelo na sto dětí. Úřady vyhlásily v největší domorodé rezervaci v zemi stav nouze. Za šířením nemocí a narůstajícím počtem mrtvých stojí podle nich nelegální těžba zlata. Nová levicová vláda mluví o genocidě a bývalého pravicového prezidenta Jaira Bolsonara obviňuje z přehlížení kritické situace.

Na letiště ve městě Boa Vista dosedlo další letadlo. Za sebou má dlouhou cestu z odlehlých oblastí Amazonie. Zdravotníci sem převážejí silně podvyživené děti domorodých obyvatel Janomamů.

Jediná dětská nemocnice v půlmilionovém státě na severu Brazílie je přeplněná. Místo na klasických lůžkách leží většina rodičů se svými dětmi na hamakách. „Mnoho našich známých zemřelo. Mnoho jich je nemocných. Mnoho Janomamů zemřelo,“ říká otec nemocného dítěte, domorodý obyvatel  Marcelo. 

Na podvýživu, zápal plic, malárii, ale i obyčejný průjem zemřelo podle brazilských novinářů od roku 2019 na šest stovek janomamských dětí. Hlavní příčinou je podle nové vlády nelegální těžba zlata a rtuť v řekách, která se při ní používá. „Víme, že se situace v posledních letech zhoršila. A zhoršila se do takové míry, že jsme se dostali až tam, kde jsme nyní,“ uvedla radní pro zdravotnictví ve městě Boa Vista Regiane Matosová.

Části oblasti amazonského pralesa o velikosti Portugalska, kde žije na třicet tisíc Janomamů, okupují nelegální těžaři už desítky let. Jejich počet ale strmě narostl během vlády předchozího prezidenta Bolsonara. Ten sliboval povolit těžbu na dříve chráněných územích. A ignoroval výzvy Nejvyššího soudu k ochraně původních obyvatel. „Žádná vláda nevěnovala domorodým lidem tolik pozornosti a prostředků jako Jair Bolsonaro,“ hájil se na Twitteru Bolsonaro. 

Brazilská policie bude vyšetřovat špatné zdravotnické podmínky na území, kde žije domorodý kmen Janomamů (též Yanomamiovů) jako genocidu. Reaguje tím na podnět ministerstva spravedlnosti. Policie zejména prověří počínání představitelů a úředníků předchozí vlády krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Účetní dvůr pak prověří, jak vláda utratila peníze na zdravotnictví pro domorodé obyvatele, uvedla agentura EFE.

Podle neziskových organizací vybudovali těžaři v oblasti na čtyřicet nelegálních přistávacích ploch a obsadili zdravotnická střediska. Jsou silně ozbrojení, domorodým obyvatelům zabrali úrodnou půdu a vyhrožují jim smrtí. Lovná zvěř z oblasti utekla.

„V domorodé zemi Janomamů je přes dvacet tisíc těžařů zlata. Mají zbraně a vyhrožují komunitám, které žijí ve strachu,“ přibližuje situaci předseda lékařské rady Janomamů Junior Janomam. 

Vláda v oblasti vyhlásila stav nouze a do odlehlého regionu vyslala potravinovou pomoc. „Úkol skoncovat s nelegální těžbou zlata bereme velmi vážně,“ slíbil současný prezident Luiz Inácio Lula da Silva. 

Není to ale jen nelegální těžba, která ničí amazonskou přírodu a ohrožuje na životě její obyvatele. Záběry ze satelitů dokazují, že během Bolsonarovy vlády se kvůli těžbě a vypalování zmenšil brazilský prales téměř o třináct tisíc kilometrů čtverečních. Podobné tempo odlesňování ale není nové, Brazílie ho už zažila na začátku tisíciletí.