TÉMA

Nelegální těžba

Polsko musí zaplatit pokutu za nelegální těžbu v Dole Turów, potvrdil unijní soud

Soudní dvůr Evropské unie potvrdil povinnost Polska zaplatit pokutu za nelegální těžbu v hnědouhelném Dole Turów od září 2021 do února 2022. Soud ve dvou rozsudcích potvrdil, že Evropská komise postupovala správně, když pokuty, které v minulosti soud Polsku uložil, strhla ze splátek evropských fondů.
29. 5. 2024Aktualizováno29. 5. 2024, 11:53|

Těžaři a nemoci ničí život Janomamů. Nová brazilská vláda prověří jejich životní podmínky

Brazílie pokračuje v evakuaci původních obyvatel Janomamů na severu země. Na podvýživu a malárii tam jen za minulý rok zemřelo na sto dětí. Úřady vyhlásily v největší domorodé rezervaci v zemi stav nouze. Za šířením nemocí a narůstajícím počtem mrtvých stojí podle nich nelegální těžba zlata. Nová levicová vláda mluví o genocidě a bývalého pravicového prezidenta Jaira Bolsonara obviňuje z přehlížení kritické situace.
31. 1. 2023|

Dvě třetiny brazilského zlata se vytěží nelegálně. Bolsonaro to podle kritiků přehlíží

Brazílie za loňský rok vytěžila sto sedm tun zlata, což z ní dělá sedmého největšího producenta na světě. Nedávná studie zjistila, že jen třetina drahého kovu pochází z certifikovaných dolů. Zbytek se nelegálně těží především v oblastech obývaných původními obyvateli. Kritici obviňují prezidenta Jaira Bolsonara, že nezákonnou těžbu přehlíží.
17. 1. 2022|

Nelegální těžba zlata slibuje v Ghaně bohatství i podlomené zdraví

Zlato láme rekordy. Jeho cena stále roste a už přesáhla tisíc korun za gram. Rostoucí poptávky využívají nejen zavedené těžařské společnosti, ale také nelegální zlatokopové v Jižní Americe nebo Africe. Navzdory tomu, že vysoké výdělky vykoupí zlomeným zdravím. Příkladem je Ghana.
31. 7. 2019|