Dvě třetiny brazilského zlata se vytěží nelegálně. Bolsonaro to podle kritiků přehlíží

Horizont ČT24: Nelegální těžba zlata v Brazílii (zdroj: ČT24)

Brazílie za loňský rok vytěžila sto sedm tun zlata, což z ní dělá sedmého největšího producenta na světě. Nedávná studie zjistila, že jen třetina drahého kovu pochází z certifikovaných dolů. Zbytek se nelegálně těží především v oblastech obývaných původními obyvateli. Kritici obviňují prezidenta Jaira Bolsonara, že nezákonnou těžbu přehlíží.

Pro přepravu těžebního vybavení do vzdálených domorodých oblastí jsou nezbytná letadla. Na dvoře velitelství federální policie ve městě Boa Vista nyní stojí víc než dvacítka zabavených strojů, jejichž majitelé však často nejdou dohledat. Podle úředníků je většinou vlastní místní elity, které pak peníze z ilegální těžby perou ve svých podnicích. 

„Obvykle se stane to, že když je ve vnitrozemí objevena nelegální těžební lokalita, policie tam často polije stroje petrolejem nebo benzinem a zapálí je,“ uvádí politolog, urbanista a bezpečnostní expert Robert Muggah, spoluzakladatel think tanku Institut Igarapé.

Jde zatím nejúčinnější způsob, jak proti ilegálním těžařům bojovat. V Yanomami, největší domorodé oblasti o velikosti Portugalska, působí nezákonných zlatokopů na dvacet tisíc.

V poslední době proti nim častěji zasahuje Brazilská agentura pro ochranu životního prostředí, která uzavřela 59 tajných přistávacích drah a tři přístavy. Její agenti také zajistili letadla, helikoptéry a desítku vozidel, což je klíčové vybavení pro fungování nelegální těžby.

Chybí jim ale politická podpora. „Stále vidíme frustrující nedostatek politické vůle, abychom byli schopni zapojit se do tohoto zničujícího problému, který přispívá k významnému odlesňování v největším tropickém pralese světa,“ podotýká Muggah.

Bolsonaro podporuje otevření domorodých rezervací těžařům

Nezákonná těžba zlata v zemi zesílila poté, co do funkce prezidenta nastoupil prezident Jair Bolsonaro, zastánce otevření domorodých rezervací důlním společnostem.

„Chci vrtulníkem přistát v nějaké důlní oblasti. Nebudeme nikoho zatýkat. Nepůjde o kontrolu nelegální těžby. Chci si s nimi jen promluvit a zjistit, jak tam žijí, abychom měli představu o tom, kolik zlata těží,“ prohlásil Bolsonaro loni v dubnu. 

Nelegální těžbu zlata v Brazílii pohání hlavně chudoba, beztrestnost a rekordní cena zlata, která se od roku 2000 zvýšila až čtyřiapůlkrát. K situaci také přispívá fakt, že prodejcům zlata stačí za jeho původ ručit pouhým podpisem.