Čtvrtina obyvatel Ukrajiny zůstává podle Zelenského bez elektřiny. Na Donbase se tvrdě bojuje

Události: Ruské ostřelování způsobuje výpadky elektřiny na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Na Ukrajině zůstává téměř devět milionů lidí, tedy zhruba čtvrtina populace, bez proudu kvůli nedostatku elektřiny a výpadkům dodávek v důsledku pokračujících ruských útoků, řekl v pravidelném nočním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev ani na oslavy Nového roku nezruší zákaz vycházení. Desítky měst v Luhanské, Doněcké, Charkovské, Chersonské a Záporožské oblasti se dle ukrajinské strany staly za uplynulý den terčem ostřelování ruských sil. Nejtěžší boje dál probíhají kolem Bachmutu.

Přesto, že výpadky zůstávají, je jich podle prezidenta nyní méně a bývají kratší. Sergej Kovalenko, šéf společnosti YASNO, která do Kyjeva dodává elektřinu, v noci na úterý uvedl, že i když se situace zlepšuje, výpadky elektřiny budou pokračovat. „Opravy běží, ale nouzové odstávky budou i nadále,“ sdělil Kovalenko.

Kyjevské úřady se nechystají zrušit zákaz nočního vycházení ani v době vítání Nového roku, který bývá ve východní Evropě jedním z největších svátků. Letos se ale v metropoli žádné velké oslavy nechystají, tvrdí list RBK-Ukrajina s odvoláním na tajemníka kyjevské radnice Volodymyra Bondarenka.

Radnice slibuje, že na Nový rok a na pravoslavné Vánoce zapojí girlandy stromečku na Sofijském náměstí – a zkusí to i o jiných večerech, aby se obyvatelé města mohli cítit alespoň trochu svátečně. „Během leteckých poplachů se osvětlení stromečků bude vypínat,“ dodal Bondarenko.

Zákaz nočního vycházení byl na Ukrajině zaveden spolu s vyhlášením válečného stavu po vpádu ruských vojsk z 24. února. V Kyjevě platí zákaz vycházení od 23:00 do páté hodiny ranní.

Situace na frontě

Podle ukrajinské armády Rusko ostřelovalo obydlené oblasti podél pravého břehu řeky Dněpr. Ukrajinský prezident Zelenskyj ve svém pravidelném nočním projevu řekl, že „maximální sílu a koncentraci“ nyní vyžaduje frontová linie v Bachmutu, Kreminně a dalších oblastech Donbasu.

Jednotky ukrajinských obranných sil podle hlášení odrazily útoky okupantů u Novoselivska a Stelmachivky v Luhanské oblasti a u Dilijivky, Krasnohorivky, Vodjaně, Veselove, Maryinky a Pobedy v Doněcké oblasti.

„Situace ve Volyňském, Polském, Siverském a Slobožanském sektoru zůstala bez výraznějších změn. Rusové se stále nachází podél ukrajinské hranice, ale neodhalili jsme formování žádných útočných skupin,“ dodal mluvčí generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandr Štupun.

Ruské jednotky v úterý ostřelovaly také Cherson, který minulý měsíc osvobodila ukrajinská armáda. Okupační síly zasáhly porodnici. Uvedl to server RBK-Ukrajina s odvoláním na zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyryla Tymošenka. 

„Rusové ostřelovali porodnické oddělení nemocnice. Ostřelovali místo, kde se dnes narodily dvě děti,“ napsal v úterý Tymošenko. Ještě před útokem lékaři stihli dokončit porod dítěte císařským řezem. V nemocnici je nyní pět žen po porodu. „Jako zázrakem nikdo nebyl zraněn,“ dodal.

Moskva odmítla návrh na mírový summit

Boje a ostřelování měst na východní a jižní Ukrajině pokračují den poté, co ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Kyjev musí přijmout ruské požadavky, aby válka skončila. Jinak údajně Ukrajině hrozí porážka na bitevním poli. Moskva tak odmítla návrh Kyjeva na únorový mírový summit podmíněný vyšetřením ruských válečných zločinů.

„Neustále říkají, že jsou připraveni vyjednávat. To ale není pravda, protože to, co dělají na bitevním poli, přímo svědčí o opaku,“ řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Mezi požadavky Moskvy je také, aby Kyjev uznal nárok Ruska na pětinu ukrajinského území. Kyjev slíbil, že dobude zpět celé své okupované území a vyžene pryč všechny ruské vojáky.

Pokračující boje o Bachmut

Britské ministerstvo obrany v úterý ve svém přehledu situace na Ukrajině napsalo, že boje byly v uplynulém dni obzvlášť intenzivní kolem města Bachmut v Doněcké oblasti a města Svatove v Luhanské oblasti. Ukrajinská strana hlásí, že v oblasti drží pozice, připouští ale dílčí ruské úspěchy v okolí téměř zničeného města. „Rusko nadále v těchto oblastech podněcuje útoky malého rozsahu, ale územní zisky jsou mizivé.“ 

„Situace je tam těžká a bolestivá. Okupanti využívají všechny zdroje, které mají k dispozici,“ řekl Zelenskyj. Na záběrech agentury Reuters je vidět, jak v Bachmutu hoří velká obytná budova, zatímco ulice jsou zavalené sutinami a většina budov má vytlučená okna. „Tam, co bydlím, býval obchod, ale teď už tam není,“ popsal 85letý Oleksandr. 

Poslední z obyvatel, kteří v Bachmutu zůstali, žijí ve strachu, na neustálé výbuchy a zvuk střelby si už ale téměř zvykli. „(Dříve) všichni křičeli, že si máte hned lehnout na zem. Teď se jen podrbete a ani nekoukáte nebo pořádně neposloucháte, co se kde stalo,“ uvedla 73letá Pilaheia.

Ukrajinští vojáci zdůrazňují důležitost nejen vojenské mezinárodní podpory. Jedna z nasazených jednotek dostala nové terénní vozy, na které se na Twitteru složili i podporovatelé z České republiky.

Ve Velké Británii také pokračuje výcvik ukrajinských rekrutů. Tamní ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z tréninku v zimních podmínkách simulujících budoucí ostré nasazení v domácím prostředí.