Čeští vojáci předali velení mise EU v Mali. Do konce roku se ze země stáhnou

Česká armáda v pátek ukončila velení výcvikové mise EU v Mali. Funkci velitele EUTM zastával od června brigádní generál Radek Hasala. Velení předal španělskému brigádnímu generálu Santiagovi Fernandezovi Ortiz-Repisovi. Čeští vojáci se zároveň z mise po téměř desetiletém působení do konce letošního roku stáhnou. Armáda to oznámila na svém webu. V zemi zůstane několik českých vojáků v rámci mise Spojených národů MINUSMA.

Nebojová mise EUTM má za úkol pomáhat při výcviku malijské armády. Vznikla v roce 2013 poté, co Mali čelilo útoku islámských radikálů. Od roku 2020 může pomáhat i dalším zemím ze skupiny G5 Sahel, kromě Mali tedy i Nigeru, Burkině Faso, Mauretánii a Čadu.

Misí podle armády od roku 2013 až do letošního prosince prošlo přes dvanáct set českých vojáků, někteří opakovaně. Část pracovala ve velení mise a na štábu, další zajišťovali ochranu velitelství mise EUTM v Bamako či výcvikového kempu v Koulikoro.

Ostatní příslušníci české armády se pak ve spolupráci s francouzskými, malijskými, německými a španělskými jednotkami podíleli na výcviku tamních ozbrojených sil. Vycvičili přes dvaadvacet tisíc malijských vojáků a asi tři sta armádních instruktorů.

„Za těch necelých deset let nasazení se nám podařilo splnit všechny úkoly, naši vojáci zde získali i několik cenných bojových zkušeností. V od Evropy zcela odlišném prostředí se zde vycvičila řada příslušníků Armády ČR, kteří prokázali, že jsou schopni pracovat v různých podmínkách a plnit různé úkoly,“ hodnotí šéf Velitelství pro operace Josef Kopecký.

Do Mali míří wagnerovci

Působení spojeneckých vojáků v Mali v uplynulých měsících ovlivnily napjaté vztahy mezi přechodnou malijskou vládou a západními státy, především Francií. Země v posledních letech zažila dva vojenské převraty.

Situaci komplikuje i rozhodnutí Mali, které pozvalo žoldnéře z ruské soukromé Wagnerovy armády. Kvůli sporům v první polovině roku skončila protiteroristická operace Takuba, do které Česko vyslalo své speciální síly z Prostějova. Česko se proto rozhodlo v misi EUTM, která ztrácí svůj význam, nepokračovat. Mandát vyprší na konci prosince. Vojáci se stahují postupně od podzimu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) avizovala, že Česko má zájem o další působení v zemích Sahelu, protože by podle ní Evropa tento neklidný region neměla opouštět. Kromě Mali mezi země Sahelu patří Mauritánie, Senegal, Burkina Faso, Niger, Čad, Súdán a Etiopie.