Macron v Praze avizoval založení fondu, z něhož si bude Ukrajina nakupovat zbraně

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek po neformálním summitu Evropské unie oznámil plán na založení kolektivního fondu s prvotním vkladem 100 milionů eur (2,5 miliardy korun), ze kterého bude moci Ukrajina nakupovat přímo od výrobců zbraně a vybavení, které nejvíce potřebuje pro obranu před ruskou agresí. Částka by se časem mohla zvýšit a prostředky budou určené výhradně na obranné systémy, dodal Macron. O podpoře Ukrajiny v pátek v Praze mluvilo více politiků.

Unijní země budou také pokračovat ve výcviku ukrajinských sil, uvedl francouzský prezident. Naznačil, že z ukrajinských nákupů by měly mít užitek i francouzské zbrojní firmy. Zopakoval, že Francie ve spolupráci s partnery, zejména Dánskem, Kyjevu dodá houfnice Caesar. Na této podpoře by se Paříž mohla podílet i finančně. Od začátku války na Ukrajině poslala Francie Kyjevu 18 houfnic Caesar s dostřelem 40 kilometrů. Dodala také protitankové střely, pohonné hmoty a další vybavení.

O podpoře Ukrajiny mluvili v Praze i další politici. Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela země Evropské unie na summitu opětovně vyjádřily plnou finanční, humanitární, vojenskou i politickou podporu okupované zemi. Příležitost k tomu měly díky vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který ve videoprojevu k lídrům EU požádal státy sedmadvacítky o další dodávky zbraní a munice, doplnil Michel.

Brífink francouzského prezidenta Emmanuela Macrona po summitu Evropské rady v Praze (zdroj: ČT24)

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová zdůraznila, že evropské země jsou odhodlané hájit právní stát a mezinárodní pořádek. Ocenila čtvrteční schválení nových protiruských sankcí, na kterých podle ní byla shoda v rekordním čase. Na summitu v Praze se diskutovalo o rekonstrukci Ukrajiny. „Je naprosto jednoznačné, že budeme muset najít nové finanční zdroje, bude to obrovská částka, financování musí být jasné a transparentní,“ řekla von der Leyenová.

Scholz zmínil jednání v listopadu

Německý kancléř Olaf Scholz v Praze sdělil, že ruský prezident Vladimir Putin se snaží rozdělit Evropu, ale to se mu nepodaří. Odsoudil ruské hrozby použití jaderných zbraní. Zmínil, že se na konci listopadu uskuteční v Berlíně jednání organizované Německem a předsedkyní Evropské komise von der Leyenovou, které se bude věnovat novým možnostem podpory při obnově Ukrajiny.

Brífink německého kancléře Olafa Scholze po summitu Evropské rady v Praze (zdroj: ČT24)

Páteční jednání lídrů EU i čtvrteční premiérové zasedání Evropského politického společenství v Praze podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) ukázaly, že evropské země mají jednoznačný názor ohledně podpory Ukrajiny. „Není možné akceptovat ruskou agresivní politiku v žádném směru,“ uvedl Fiala. Ocenil shodu z posledních dní na sankcích, ale i na zmíněném plánu zahájit výcvik ukrajinských vojáků na území EU.

Čeští ministři se také v Kyjevě 31. října zúčastní společného zasedání s ukrajinskou vládou. Podle Fialy se ještě dolaďuje přesné složení delegace, do Kyjeva by mělo zamířit šest českých ministrů.