Ukrajinští vojáci vstoupili do Lymanu, uvedla náměstkyně ministra obrany. Rusové mluví o stažení

Události: Ukrajinci obklíčili Lyman (zdroj: ČT24)

Ukrajinští vojáci vstoupili do strategicky důležitého města Lyman v Doněcké oblasti na východě země, potvrdila náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová. Prezident Volodymyr Zelenskyj předtím ve večerním projevu řekl, že se o město bojuje. Zástupce šéfa jeho kanceláře Kyrylo Tymošenko večer na sociálních sítích zveřejnil video, v němž ukrajinští vojáci uvádějí, že město už osvobodili. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vojska „stáhlo na výhodnější pozice“. Z nedaleké Charkovské oblasti přišla zpráva o tom, že Rusko zasáhlo konvoj s civilisty a zabilo přes dvacet lidí.

„V Lymanu se bojuje,“ uvedla na Facebooku ukrajinská náměstkyně ministra obrany. Obyvatele vyzvala, aby se zatím zdrželi komentářů na sociálních sítích a vyčkali na oznámení generálního štábu.

Zelenského poradce Kyrylo Tymošenko pak večer sdílel bez komentáře video, na němž již ukrajinští vojáci oznamují osvobození Lymanu. Na konci videozáznamu vojáci shazují ruské vlajky ze střechy místní administrativní budovy a vztyčují místo nich svou. Informace o osvobození ale Kyjev ještě oficiálně nepotvrdil.

Mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj už dříve oznámil, že jednotky na východě obklíčily město Lyman, v kotli se ocitlo až pět a půl tisíce nepřátel. Připustil, že počet Rusů může být nižší kvůli ztrátám a pokusům prorazit obchvat. 

„Ruské uskupení je obklíčeno,“ prohlásil Čerevatyj. Armáda podle něj osvobodila pět obcí u Lymanu: Jampil, Novoselivka, Šandryholove, Drobyševe a Stavky, kde nyní pokračují „stabilizační opatření“. „Někteří se vzdávají, mají hodně zabitých a zraněných, ale operace ještě neskončila,“ upozornil armádní mluvčí.

„Ruští vojáci s posádkou v Lymanu prosili své velení, aby jim dovolilo se stáhnout, ale odmítli je. V obklíčení je víc než pět tisíc ruských vojáků,“ prohlásil šéf Luhanské oblasti Serhij Hajdaj podle serveru RBK Ukrajina. Rusové mají podle něj nyní jen tři možnosti: pokusit se probojovat z obklíčení, vzdát se do zajetí, nebo zahynout. Ústupové a zásobovací cesty jim totiž ukrajinské síly již odřízly.

Ukrajinské velení neohlásilo dobytí obce Torske, o kterou se podle zpráv z obou stran ještě bojuje. Pokud ukrajinská armáda tuto ves obsadí, pak se ruští vojáci v Lymanu ocitnou v úplném obklíčení, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Ukrajinci již nejspíš vstoupili i do samotného města. Píše to zpravodajský server Meduza s odvoláním na očité svědky, kteří údajně viděli vojáky v „západní polovině města“. V ukrajinských médiích se objevilo také video vojáků s ukrajinskou vlajkou u vjezdu do Lymanu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu řekl, že v Lymanu, kde v sobotu zavlála ukrajinská vlajka, se sice ještě bojuje, ale už tam nejsou ani stopy po pseudoreferendu zorganizovaném Moskvou. „Rusko zorganizovalo na Donbasu frašku, kterou chtělo vydávat za referendum. O něco se tam snažili, objížděli domy se samopaly, nosili sem a tam kousky papíru. A teď tam je ukrajinská vlajka,“ shrnul Zelenskyj.

Šéf Kremlu Vladimir Putin v pátek prohlásil doněcký region společně s několika dalšími ukrajinskými územími, kde si Moskva vynutila hlasování o připojení k Ruské federaci, za součást Ruska. „Během týdne se objevilo na Donbasu vícero ukrajinských vlajek. A za týden jich bude ještě víc,“ zdůraznil Zelenskyj.

Vojska jsme stáhli, tvrdí Rusové

Moskva označuje situaci ve městě za „mimořádně složitou“ a ruští komentátoři na sociálních sítích vyčítají ruskému velení, že obráncům Lymanu, kteří zaujali „kruhovou obranu“, chybí podpora dělostřelectva, nasazeného na jihu Ukrajiny k ostřelování Mykolajiva, poznamenala agentura Unian.

„Jsme v obklíčení. Prostě volám, abych se rozloučil,“ říká nejmenovaný ruský voják své ženě v odposlechnutém telefonátu, jehož nahrávku zveřejnila ukrajinská rozvědka. Vojáka, který i přes zákaz používání mobilních telefonů zavolal, se žena ptá, zda dostali rozkaz zemřít, a pak se jej pokouší uklidnit. Pravost nahrávky nelze ověřit.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle ruské agentury RIA Novosti v sobotu odpoledne informoval, že vojska se z Lymanu stáhla. Odchod vojáků ze strategicky důležitého bodu si podle ministerstva vynutila hrozba obklíčení.

Zprávu o stažení se Konašenkov pokusil zmírnit informacemi o úspěších. Prohlásil, že ruské síly u Lymanu „zlikvidovaly“ přes dvě stě ukrajinských vojáků, pět tanků a devět bojových vozidel pěchoty. „Nehledě na utrpěné ztráty měl ale nepřítel značnou výhodu z hlediska síly i vybavení, nasadil zálohy a pokračoval v útocích v dané oblasti,“ přiznal.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na sociální síti Telegram zkritizoval velitele ruského Centrálního vojenského okruhu Alexandra Lapina za stažení sil. Podle jeho názoru je na místě přijmout drastičtější opatření jako zavedení stanného práva v pohraničních oblastech a použití slabší jaderné zbraně.

Arestovyč mírní odhady

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v sobotu dopoledne prohlásil, že v obklíčení se podle různých zdrojů mohlo ocitnout od dvou a půl do pěti tisíc vojáků. Připustil, že situace se neustále mění a přesné informace chybějí. Ani se neví, zda je město úplně obklíčeno či zda Rusové ještě mají možnost ústupu, zvažoval Arestovyč podle ruské redakce BBC.

Zelenskyj v noci na sobotu uvedl, že Ukrajina ve válce proti Rusku převzala iniciativu a dosahuje výrazných výsledků. Konkrétně se zmínil o úspěších právě u Lymanu. 

Okupační jednotky však stále útočí v jiných částech fronty. Dvě desítky civilistů zahynuly v důsledku ruského ostřelování na severovýchodě Ukrajiny, oznámila hlava Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Terčem se údajně stala kolona automobilů s evakuovanými lidmi, kteří se snažili uniknout ostřelování okolí nedávno osvobozeného Kupjansku.

Rusům chybí dělostřelecká podpora

Bývalý velitel Výcvikového centra spojeneckých sil NATO, generálporučík Pavel Macko, vysvětluje, že ruská vojska mají tři možnosti: vzdát se, probojovat se z obklíčení nebo se nechat zničit. Třetí varianta je podle něj nejméně vhodná, protože by znamenala také velké ztráty na ukrajinské straně.

„V každém případě drží to uzavření poměrně pevně, protože Ukrajinci kontrolují dělostřeleckou palbou všechny pozice v okolí. Rusové tam jsou ve velmi špatné situaci, protože nemají dělostřeleckou podporu, která by jim pomohla se odsud dostat,“ popisuje Macko.

Pro Rusy je klíčový Krym, analyzuje Macko (zdroj: ČT24)

Nedostatek ruského dělostřelectva je podle bývalého velitele reakcí na vývoj v Chersonské a Záporožské oblasti. „To je něco, co si Rusové musí hlídat, protože pro ně je skutečně strategickým prostorem Krym,“ uvádí Macko.

Z vojenského pohledu je podle něj obklíčení města zatím jen změnou na taktické úrovni, která však potvrzuje vývoj operační atmosféry, v níž Ukrajina převzala iniciativu.

Rusové ví, že jejich pozice je neudržitelná, říká Šedivý

Pád Lymanu, který Rusko využívá jako zásobovací a dopravní uzel pro operace na severu Doněcké oblasti, by znamenal problém pro plány Kremlu ovládnout celý průmyslový region Donbas, analyzuje agentura Reuters. Ruské síly se podle ní potenciálně ocitly na pokraji jedné z nejhorších porážek na Ukrajině, a to den poté, co Putin ohlásil anexi ukrajinských území.

Bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý předpokládá, že se ruští vojáci vzdají. „Myslím si, že už dneska Rusové nemají sílu na to, aby se probili zpátky na území ovládané Ruskem,“ odhaduje. „Pokud dostali za úkol dále bojovat o Lyman, tak je tam vlastně ruští velitelé odsoudili k tomu, že buď budou zajati, nebo tam zemřou,“ hodnotí Šedivý.

Jak dlouho budou obránci města vzdorovat, záleží na jejich zásobách. „Sami ruští vojáci ví, že ta pozice je neudržitelná a je možné, že se tam najde několik rozumných velitelů, kteří tam velí, a řeknou, že boj nemá smysl a vzdají se ukrajinským vojákům a zachrání mnoho lidských životů,“ zvažuje bývalý náčelník generálního štábu.

Rusové se vzdají, předpokládá Šedivý (zdroj: ČT24)