Ukrajina podává žádost o urychlené přijetí do NATO, uvedl Zelenskyj

Zelenskyj k ruské anexi okupovaných území a k žádosti o přijetí do NATO (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do Severoatlantické aliance. Informují o tom tiskové agentury. Zelenskyj se tak vyjádřil krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu podepsal smlouvy o připojení čtyř okupovaných ukrajinských regionů k Ruské federaci. Ukrajinský prezident rovněž prohlásil, že Kyjev nebude jednat s Ruskem, dokud bude jeho prezidentem Putin. Budeme jednat s novou hlavou státu, uvedl Zelenskyj.

„Podepsáním žádosti Ukrajiny o urychlený vstup do NATO činíme rozhodující krok,“ uvedl Zelenskyj. „De facto jsme svou cestu do NATO už prošli. De facto jsme již prokázali kompatibilitu s aliančními normami. Pro Ukrajinu jsou reálné – reálné na bojišti a ve všech aspektech naší interakce,“ napsal Zelenskyj na platformě Telegram. „Ukrajina dnes (v pátek) podává žádost, aby tak učinila de iure,“ dodal.

Zelenskyj rovněž zopakoval svůj slib, že sjednotí celé ukrajinské území včetně toho, které nyní okupuje Rusko. „Území celé naší země bude osvobozeno od tohoto nepřítele – nejen nepřítele Ukrajiny, ale také samotného života, lidskosti, práva a pravdy,“ uvedl. Na Putinovu výzvu k jednání ukrajinský prezident uvedl, že Kyjev je připraven k dialogu s Ruskem, ale jen pokud ho povede jiná hlava státu.

Putin v pátek v projevu, který předcházel podpisu smluv o připojení ukrajinských oblastí k Rusku, prohlásil, že země bude hájit anektovaná ukrajinská území „všemi dostupnými prostředky“. Představitel jaderné mocnosti zároveň vybídl Kyjev k jednání, zdůraznil ovšem, že anektovaných území se Moskva nevzdá.

Zelenskyj ve čtvrtek varoval, že Ukrajina zareaguje „velmi tvrdě“ na pokus Ruska anektovat další části jejího území, a na pátek svolal mimořádné zasedání ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany. „Byla projednána opatření, která je třeba přijmout k zajištění kolektivní bezpečnosti euroatlantického prostoru a Ukrajiny,“ stálo po jejím zasedání na oficiálních webových stránkách Zelenského. Mezi tato opatření by podle Kyjeva mělo patřit i zavedení strategie jaderného odstrašení proti Rusku ze strany ukrajinských spojenců.

Co přesně „urychlená“ žádost o vstup do NATO znamená, není zatím jasné, protože vstup nové země do NATO vyžaduje jednomyslnou podporu Aliance, poznamenala agentura AP. Zelenskyj v polovině března uvedl, že si je vědom toho, že jeho země se členem Severoatlantické aliance nestane. Podle tehdejšího vyjádření ukrajinského prezidenta bylo Kyjevu dáno na vědomí, že politika „otevřených dveří“ se Ukrajiny netýká.

Ukrajina má dveře otevřené, říká Landovský

Velvyslanec při NATO Jakub Landovský říká, že dveře Aliance jsou Ukrajině stále otevřené. Připomíná však, že pro přijetí je nutný souhlas všech třiceti členských zemí. O Zelenského žádosti vedení NATO podle Landovského nebylo informováno předem. Žádost ale navazuje na to, že Ukrajina patří mezi nejbližší spojence Severoatlantické aliance, dodává velvyslanec.

„My víme, že prezident Zelenskyj se někdy v průběhu března vyjádřil, že ví, že cesta do Aliance je velmi složitá. Dneska si myslím, že ta žádost byla poměrně překvapení. (…) Aspoň za mě nesdílím ten optimismus, že by to byl velmi rychlý proces,“ říká předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (za ANO).

Události, komentáře: Ruská anexe čtyř oblastí Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Podle Metnara je v otázce přijetí Ukrajiny do NATO důležité nespěchat a dodržet stejnou proceduru jako u ostatních zemí. Metnar si také myslí, že je nutné, aby mocnosti dotlačili Rusko a Ukrajinu k jednání o míru. Přesto přiznává, že šance, že k jednání dojde, je malá.