Ukrajinská protiofenziva pokračuje, do míst bojů spěchají ruské posily

Ukrajinské síly pokračují v ničení ruských logistických tras, záloh a velitelských stanovišť, oznámilo ve středu Jižní velitelství ukrajinských sil. Ruské síly v reakci na novou protiofenzivu na jihu Ukrajiny upravují své pozice a z Krymu a Melitopolu přesouvají konvoje vojenské techniky, uvádí analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW). Nová ukrajinská ofenziva podle ISW patrně mění priority na celém bojišti. O pokračujících útocích Ukrajinců proti ruským silám informovala ve středu i britská vojenská rozvědka.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (srpen 2022)

  • 23:59

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve čtvrtek. Děkujeme za pozornost.

  • 23:46

    Estonský ministr zahraničí Urmans Reinsalu v rozhovoru pro agenturu Reuters po setkání s kolegy z EU v Praze poznamenal, že "během několika týdnů se bude Estonsko snažit zabránit většině Rusů ve vstupu do země. Nějakou dobu to potrvá, ale myslím, že rozhodující je také načasování, když se podíváme na tyto obrovské počty vstupujících ruských občanů". Tyto poznámky zazněly v době, kdy se ministři zahraničí EU dohodli na zkomplikování postupu pro vstup Rusů, i když se zastavili u úplného zákazu vydávání víz.

  • 23:25

    Prezident Volodymyr Zelenskyj také poděkoval informátorům na Krymu. Ve svém večerním projevu ukrajinský prezident hovořil o svém setkání s vrchním velitelem a dalšími bezpečnostními činiteli, na němž se zvláště zmínil o těch, kteří na jihu Ukrajiny předali ozbrojeným silám důležité informace. "Naše rozvědka je za tyto informace vděčná a maximálně je využívá," řekl prezident Volodymyr Zelenskyj. "Ať nepřítel ví, na čí poloostrově se dočasně nachází."

„Během bojového dne naše rakety a dělostřelecké jednotky ostřelovaly čtyři velitelské pozice nepřátelských jednotek a čtyři dopravní tepny,“ citoval Jižní velení ukrajinských sil ruskojazyčný server BBC. Palbu ukrajinské síly zaměřily na mosty v okupované Chersonské oblasti a podle velení je poškodily tak, aby co nejvíce omezily jejich použití.

Ukrajinské letectvo udeřilo na 16 ruských opěrných bodů, skladů munice a míst, kde Moskva shromažďuje jednotky, zbraně a další vybavení. Informace poskytnuté jednou z bojujících stran v době konfliktu nicméně nelze nezávisle ověřit.

Britská vojenská rozvědka zmiňuje, že ukrajinské jednotky využily poměrně slabou pozici ruské obrany a na některých místech zatlačily ruské vojáky zpátky. Útoky Ukrajinců na okupační jednotky podle Londýna pokračují na několika frontách na jihu země. Rusko se nyní pravděpodobně pokusí mezery v linii zaplnit záložními jednotkami a je možné, že nasadí ty s pouze omezeným výcvikem, píší britští zpravodajci.

Zpravodaj Šilhan o vývoji bojů na Ukrajině (zdroj: ČT24)

O vyřazení mostů v Chersonské oblasti z provozu informuje v nové analýze i ISW, podle kterého Ukrajinci rovněž útočí na pontonové přívozy přes Dněpr. Ukrajinské i ruské zdroje podle analytiků informovaly o tom, že ukrajinské síly zasáhly pontonový most vystavěný ruskými jednotkami nedaleko významného Antonivského silničního mostu.

Antonivskyj most pro Rusy představoval důležitou zásobovací trasu a umožňoval jim přístup na území, jež okupují na západním břehu řeky Dněpr. V uplynulých týdnech ho ale opakovaně zasáhly ukrajinské síly a ruská vojska i místní obyvatelé byli po jeho zničení odkázáni na přívozy.

Ukrajinská protiofenziva, kterou Kyjev bez větších detailů oznámil na začátku tohoto týdne, si podle ISW jako ucelený proces vyžádá delší čas. Kreml pravděpodobně využije prodlevy mezi vyhlášením protiofenzivy a zpětným dobytím města Cherson i taktickým mlčením Kyjeva o aktivitách jeho jednotek k tomu, aby ukrajinský postup vykreslil jako neúspěšný, píše ISW.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už dříve uvedl, že nikdo zodpovědný o vojenských plánech Kyjeva neprozradí nic konkrétního. Ruským vojákům doporučil z okupovaných území utéct. V projevu v noci na středu pak ujistil, že ukrajinští vojáci jsou aktivně nasazeni podél „celé frontové linie: na jihu, v Charkovské oblasti, na Donbasu“.

Pokračuje i ostřelování Charkova

Člen organizací Team for Ukraine a Maidan monitoring information center Petr Pojman ve středu odpoledne živě vstoupil do vysílání ČT24 přímo z kráteru v Charkově, který dle něj po detonaci zanechala ruská raketa. Ta do obytné části města dopadla kolem půlnoci z úterý na středu.

„Raketové a dělostřelecké údery se opakují v podstatě denně. Reakce lidí, kteří v Charkově zůstali, je nyní jednoznačná, bojovná, Ukrajinci dnes už věří tomu, že Rusko válku prohrává, a všechno je už jen otázkou času,“ popsal atmosféru v ukrajinském velkoměstě Pojman. Uvedl, že po rozhovoru se zástupci místní samosprávy se domnívá, že ruské útoky na Charkov nemají konkrétní cíl, ale jde o aktivitu „deviantní vlády, které dělá radost zabíjet civilní obyvatelstvo“.

Další mrtví civilisté po ostřelování Charkova (zdroj: ČT24)