Srílanská opozice bude jednat o vládě, demonstranti zůstávají v prezidentské rezidenci

Zástupci opozičních stran se chystají na Srí Lance jednat o sestavení nové vlády. Premiér i prezident nabídli při sobotních bouřlivých protestech rezignaci. Demonstranti vtrhli do rezidence prezidenta Gotabaji Radžapaksy a zapálili sídlo předsedy vlády Ranila Vikremesingheho. Srílančané protestují proti hluboké ekonomické krizi, z níž viní vládu.

V prezidentově i premiérově rezidenci zůstali demonstranti i v neděli a tvrdí, že neodejdou, dokud oba politici neodstoupí. V hlavním městě Kolombu hlídkují vojáci a jejich velitel vyzval veřejnost, aby pomohla zajistit pořádek. 

Opoziční poslanec M. A. Sumanthiran řekl, že opoziční strany jsou schopny dát dohromady parlamentní většinu v podobě 113 zákonodárců. Pak chtějí požádat Radžapaksu, aby jmenoval novou vládu a odstoupil. Podle Sumanthirana je možné dohodnout se ještě v neděli. Prezident podle předsedy parlamentu hodlá rezignovat ve středu.

Vikremesinghe, který je v úřadu od května, v sobotu řekl, že podá demisi, jakmile bude jmenována nová vláda.

Hluboká krize

Nepokoje na Srí Lance se stupňují kvůli nedostatku základních životních potřeb i pohonných hmot. Lidé nejsou schopni zajistit si jídlo, benzin ani nejběžnější zboží.

V případě rezignace prezidenta a premiéra podle ústavy převezme dočasně prezidentský úřad předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena.

Analytici se nedomnívají, že nový premiér zmůže více než Vikremesinghe. Jeho kabinet zajistil zemědělcům hnojivo nezbytné pro příští pěstitelskou sezonu a v neděli měla dorazit první dodávka plynu používaného k vaření. „Takové nepokoje vyvolají zmatek v mezinárodních organizacích, jako je Mezinárodní měnový fond  a Světová banka,“ konstatoval k situaci analytik Ranga Kalansúrija.