Velitel školní policie v texaském Uvalde v reakci na kritiku po masakru odstoupí z městské rady

Policejní velitel školního obvodu v texaském Uvalde Pete Arredondo odstoupí z městské rady. Důvodem je kritika jeho reakce na střelbu na základní škole, při které zemřelo na konci května devatenáct dětí a dvě učitelky. S odvoláním na místní list Uvalde Leader-News o tom informovala agentura Reuters.

Arredondo byl zvolen do městské rady v texaském městě Uvalde několik týdnů před střelbou. Incident je stále předmětem několika vyšetřování.

Šéf texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Steven McCraw minulý měsíc uvedl, že Arredondo, který byl během střelby velitelem na místě, učinil „hrozná rozhodnutí“. Policisté na místě nebyli podle McCrawa dostatečně vycvičeni, což je stálo drahocenný čas, během něhož mohly být zachráněny životy.

Arredondo tvrdí, že se nikdy nepovažoval za velitele na místě a že policii nenařídil, aby se zdržela vniknutí do budovy. Než oznámil, že hodlá na svůj mandát v městské radě rezignovat, hrozilo mu, že bude z funkce odvolán, protože zmeškal několik zasedání. Městský školský obvod ho minulý měsíc až do odvolání postavil mimo službu policejního šéfa.

Přísnější podmínky pro držení zbraní v USA

Rozhořčení nad masakrem pomohlo v americkém Kongresu získat podporu pro první větší regulaci prodeje a držení zbraní po téměř třech desetiletích. Zákon 25. června podepsal prezident Joe Biden.

Osmnáctiletý střelec 24. května zabil celkem jednadvacet lidí, střílel na děti a učitele z útočné pušky ve dvou propojených třídách. Teprve asi pětasedmdesát minut po zahájení střelby vstoupili do místnosti záchranáři a pachatele zabili. Policie byla ostře kritizována za váhavost při zásahu.

Státní úředník minulý měsíc uvedl, že policie marnila čas mimo jiné hledáním klíče od třídy, kde útočník střílel. Dveře ale nebyly zamčené.