TÉMA

Střelba ve školách

Pokud ve volbách vyhrají demokraté, zakážeme prodej útočných pušek, slíbil Biden

Americký prezident Joe Biden slíbil zákaz prodeje útočných zbraní, a to v případě, že demokraté v listopadu vyhrají volby do Kongresu. Svůj plán na snížení počtu zločinů se zbraněmi představil v úterý v Pensylvánii. Už letos v létě prošla přísnější pravidla pro nákup zbraní u lidí do 21 let nebo zákaz vlastnit zbraň v případě, kdy jde o pachatele násilí v rodině. Šlo o reakci na masovou střelbu na škole v Uvalde, kde útočník zavraždil 19 dětí a dva dospělé.
30. 8. 2022|

Velitel školní policie v texaském Uvalde v reakci na kritiku po masakru odstoupí z městské rady

Policejní velitel školního obvodu v texaském Uvalde Pete Arredondo odstoupí z městské rady. Důvodem je kritika jeho reakce na střelbu na základní škole, při které zemřelo na konci května devatenáct dětí a dvě učitelky. S odvoláním na místní list Uvalde Leader-News o tom informovala agentura Reuters.
3. 7. 2022|

Střelba zní americkými školami často. V nejhorších masakrech zemřely desítky lidí

Americké školy jsou neslavně proslulé střeleckými útoky. Někteří kritici viní vstřícné zákony ohledně vlastnictví zbraní, kvůli kterým je pro studenty poměrně jednoduché se dostat ke střelné zbrani a způsobit neštěstí. Obhájci legislativy však tuto souvislost odmítají a hledají příčiny jinde. První datovaný případ se odehrál už v roce 1840 ve Virginii, kdy student zastřelil profesora práv na místní univerzitě. S příchodem nového milénia se počet útoků prudce zvýšil. Zde je přehled pěti nejhorších masakrů na školách v americké historii, kromě úterního z Uvalde, které se řadí jako třetí nejvražednější v historii.
25. 5. 2022|