Turecko pomáhá Rusům obcházet sankce, přibývá tam ruských firem

Události: Turecko pomáhá Rusům obcházet sankce (zdroj: ČT24)

K sankcím proti Rusku se zatím nepřipojilo Turecko. Naopak, nabízí možnost se jim vyhnout. Naposled oznámilo, že rozšíří možnost platit přes ruský platební systém MIR. Rusové v posledních letech tvoří největší skupinu turistů v Turecku a Ankara si od tohoto kroku slibuje podporu klíčového sektoru ekonomiky.

Jachta ruského oligarchy Romana Abramoviče kotví v tureckém Bodrumu jako důkaz, že ukrýt lze i sto čtyřicet metrů luxusu. Ne před zvědavými pohledy, ale před sankcemi, které Západ uvalil na představitele Ruska.

Turecko ruskou invazi na Ukrajinu odsoudilo a Kyjev podporuje vojensky, k západním sankcím se ale nepřipojilo. Jachty ruských boháčů v místních přístavech jsou tak jen nejviditelnější část majetku, který zde hledá bezpečný přístav.

Podle statistik v Turecku výrazně přibylo nových firem založených Rusy, realitní makléři mluví o skupování nemovitostí. Celková suma a její možný přínos se ale zatím pohybují v rovině spekulací.

„Když si složíme dohromady všechny indicie, vidíme, že Turecko nechalo otevřené dveře, skrze které sem vešly peníze. Musíme ale dodat, že jsou tu jen dočasně zaparkované,“ vysvětluje investigativní novinář Bahadir Özgür. 

Přístup Ankary se asi měnit nebude

Publicista Bahadir Özgür se zabývá peněžními toky z post-sovětského prostoru. Připomíná, že Turecko je už dlouho terčem kritiky kvůli tomu, že nedělá dost proti praní špinavých peněz. Ankara tvrdí, že mezinárodní pravidla dodržuje.

„Mohou ruští oligarchové v Turecku dělat jakékoli obchody? Samozřejmě, že pokud jsou legální a neodporují mezinárodnímu právu, pak to zvážíme,“ řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. 

K taktice Turecka má výhrady i Kyjev, ovšem jen mimo záznam. Ukrajinští činitelé se anonymně dali slyšet, že dvojaký přístup Ankary prý chápou a to, že by se změnil, nyní považují za nepravděpodobné.