Evropská komise strhne Polsku z fondů kvůli Turówu 15 milionů eur. Varšava se bude bránit

Evropská komise oznámila Polsku, že mu z fondů Evropské unie strhne část pokuty uložené kvůli pokračování provozu Dolu Turów. První část dluhu, který má Polsko jako vůbec první země platit za neuposlechnutí příkazu unijního soudu, činí přibližně 15 milionů eur (363 milionů korun). Částku musí Polsko platit bez ohledu na to, že Praha minulý týden po uzavření mezivládní dohody s Varšavou stáhla u unijního soudu v Lucemburku žalobu. Jedna z podmínek dohody, bariéra mající zabránit odtoku podzemních vod z Česka, je po dvou letech stavby dokončena.

Unijní soud v Lucemburku na základě české žaloby a žádosti o předběžné opatření nařídil Polákům ukončit práce v dole. Protože Polsko neuposlechlo, vyměřili mu unijní soudci 20. září pokutu půl milionu eur (12,3 milionu korun) denně, i s úroky tak celková částka v současnosti podle polských médií přesahuje 69 milionů eur.

Varšava využije možných zákonných opatření a proti plánům Evropské komise se odvolá, reagoval podle polské tiskové agentury PAP mluvčí polské vlády Piotr Müller. Dodal, že povinností kabinetu bylo zajistit energetickou bezpečnost země. „Polsko od počátku zdůrazňovalo, že rozhodnutí přijatá Soudním dvorem EU nemají právní ani faktický základ. Jdou nad rámec smluv EU a porušují smluvní záruky energetické bezpečnosti,“ tvrdí Müller.

Komise opakovaně Varšavu vyzvala k zaplacení dluhu, avšak neúspěšně. Podle unijních pravidel proto nyní vůbec poprvé rozhodla o tom, že dlužnou částku strhne z fondů. Mluvčí Komise uvedl, že unijní exektiva strhne Polsku peníze za první měsíc, nespecifikoval však, zda to bude například ze strukturálních či zemědělských fondů.

EK bude po Polsku chtít i další dlužné peníze a je připravena mu je rovněž strhnout, pokud polská vláda nezareaguje na výzvy a nezaplatí.

Podzemní bariéra je hotová

Podle polské veřejnoprávní televize TVP dokončili pracovníci Dolu Turów po dvou letech stavbu bariéry, která má bránit odtoku podzemních vod z českých pohraničních měst. Investice do podzemní zábrany vyšla na 17 milionů zlotých (přes 90 milionů korun) a její podoba a umístění byly dohodnuty s českou stranou při přeshraničních konzultacích, píše portál TVP.

Účinnost těsnicí bariéry nyní zkoumají Češi. Pokud bude nedostatečná, podzemní objekt bude rozšířen, uvádí TVP. U povrchové těžební jámy následně začne stavba zemního valu, která bude dlouhá přes kilometr a vysoká jako čtyřpatrová budova.

Premiéři Česka a Polska minulý týden podepsali mezivládní smlouvu týkající se řešení vlivů těžební činnosti v hnědouhelném Dole Turów poblíž českých hranic. Na jejím základě Varšava v pátek poslala do Prahy smluvenou částku 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun), Česko následně stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie.

Bariéra nepomůže, varují ekologové

Podmínky dohody, kterou v pondělí zveřejnilo ministerstvo životního prostředí, však zkritizovali ochránci životního prostředí. Podle ekologické organizace Greenpeace neochrání zásoby vody v českém příhraničí. Aktivisté proto plánují podat stížnost k Evropské komisi na to, že česká strana podle nich dojednala nedostatečnou dohodu a následně také stáhla žalobu na Polsko u Soudního dvora Evropské unie.

Obsah smlouvy kritizoval i Milan Starec ze Sousedského spolku Uhelná. Také on uvedl, že budovaná podzemní bariéra odtoku vody z českého pohraničí nezabrání. Uhelná je jednou z českých obcí, na kterou provoz dolu dopadá.