Počítali zadržené demonstranty, zavřeli je za „propagaci terorismu“. Ruský úřad zablokoval OVD-Info

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor zablokoval internetový server projektu OVD-Info, který sleduje v Rusku zásahy policie. Informovala o tom ruská média, podle nichž úřad jednal na základě rozhodnutí soudu, jenž dospěl k závěru, že cílem projektu je propagace terorismu a extremismu. Podle kritiků je to další krok Kremlu k umlčení jemu nepohodlných médií.

Platforma OVD-Info je známá díky pečlivému sledování a počítání zatčených při pouličních protestech v Rusku. Aktivisté s touto činností začali nejprve za masových protestů po parlamentních volbách v roce 2011, které byly podle odpůrců režimu poznamenané četnými zprávami o podvodech. Později aktivisté vytvořili skupinu, která v této práci pokračovala dál.

Časem se údaje poskytované OVD-Info staly pro nezávislá média nepostradatelné, protože ruské úřady většinou o masovém zatýkání při protestech mlčely nebo jeho rozsah snižovaly.

OVD-Info rovněž působí jako skupina právní pomoci. Vysílá právníky, aby pomohli zadrženým demonstrantům na policejních stanicích a u soudů.

Nejprve označení zahraniční agent

V září ruské ministerstvo spravedlnosti platformu zařadilo na seznam takzvaných zahraničních agentů. OVD-Info se tak zařadila mezi další významná nezávislá média, jako jsou například televize Dožď, investigativní servery The Insider a Važnyje istorii nebo zpravodajský server VTimes, který však po zařazení na seznam zanikl.

Rusko v roce 2012 přijalo zákon, který úřadům umožnil označit jako takzvaného zahraničního agenta nevládní organizace, které jsou částečně či zcela financované ze zahraničí a které se zabývají politickou činností. Později ho režim rozšířil i na média nebo jednotlivce. Takto označené organizace nebo média jsou vystavené přísnějším byrokratickým kontrolám a na veřejných listinách či na webu musí mít viditelně umístěno prohlášení, že „plní funkci zahraničního agenta“.