Vakcíny pro děti od pěti let schválil po USA také Izrael. Na Kubě očkují dokonce dvouleté

Horizont ČT24: Očkování dětí (zdroj: ČT24)

Se stoupajícími počty nakažených covidem-19 roste podle odborníků potřeba urychlit očkování. Ve Spojených státech se rozbíhá vakcinace dětí od pěti let látkou společností Pfizer a BioNTech. Stejný postup ve středu doporučili také v Izraeli. Evropa na schválení vakcinace této věkové skupiny zatím čeká. Čína a Kuba očkují vlastními vakcínami od léta dokonce děti v batolecím věku.

Poradní orgán izraelské vlády doporučil očkovat děti od pěti let drtivou většinou. „Hlavním cílem je ochránit zdraví dětí jako jednotlivců, ale rozhodnutí je v konečném důsledku na soukromém uvážení každé rodiny. Nemělo by být vynucováno,“ oznámil vedoucí izraelské poradní skupiny Boaz Lev.

Pětasedmdesát izraelských expertů hlasovalo anonymně, odpůrci vakcín jim totiž dříve vyhrožovali. Izrael patří v očkování proti covidu mezi nejaktivnější státy. Skupina dětí od pěti do jedenácti let tam tvoří zhruba třináct procent obyvatel. Bez jejich vakcinace se nákazy nezbaví.

Americké úřady hodnotí očkování dětí starších pěti let jako úspěšné. Vakcínu už týden po zahájení kampaně dostal skoro milion dětí. Sedm set tisíc dalších má zaregistrovaný termín.

„Vyžaduje to zvláštní dovednost, je tu navíc prvek strachu. Musíte umět dobře odvést pozornost a s jehlou pracovat rychle,“ popisuje očkování dětí koordinátorka zdravotních sester v jednom z očkovacích center v USA Kaitlin Robinsonová.

Evropská léková agentura použití látky od společností Pfizer a BioNTech v třetinové dávce pro malé děti prověřuje. Dva měsíce trvající proces zahájila v půlce října. Státy Evropské unie vakcinaci zatím nabízejí starším dvanácti let.

Na Kubě očkují dvouleté děti

Tříleté děti očkují od léta domácí vakcínou některá místa v Číně. Východočínská provincie Če-ťiang hlásí 122 milionů využitých dávek pro děti v předškolním věku. Čínské vakcíny dává dětem i Kambodža, Kolumbie a Spojené arabské emiráty.

Zatím pouze klinicky testují použití čínských vakcín u dětí v Chile, Keni, Malajsii, Jihoafrické republice a na Filipínách. „Výskyt nežádoucích reakcí na schválené vakcíny mezi dětmi není vyšší než u dospělých,“ tvrdí Wang Chua-čching z čínského centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Na Kubě očkují zdravotníci proti covidu dokonce děti od dvou let. Používají při tom své vlastní látky Abdala a Soberana, které nejsou mezinárodně schválené. „Do prosince naočkujeme devadesát až pětadevadesát procent obyvatel Kuby,“ doufá člen Panamerické zdravotnické organizace Jose Moya Medina.