Desítky tisíc lidí demonstrovaly v USA za volební práva menšin, kritizují reformy republikánů

Desítky tisíc lidí vyšly v sobotu do ulic ve Washingtonu a dalších amerických městech, aby demonstrovaly na podporu volebních práv menšin. Organizátoři se obávají, že volební reformy, které prosazují některé republikánské státy, mohou výrazně ztížit účast příslušníků menšin ve volbách. Pochody se uskutečnily k 58. výročí slavného projevu kazatele a politika Martina Luthera Kinga, který je známý pod názvem I Have a Dream (Mám sen).

„Mám pocit, že se vracíme nazpět,“ uvedla jedna z demonstrujících ve Washingtonu Rikkea Harrisová. Protestující si přinesli transparenty s hesly jako „volební právo pro všechny“ či „volby jsou nedotknutelné“. V hlavním městě se jich podle organizátorů sešlo na dvacet tisíc.

Podle pořadatelů republikánské státy v poslední době přijaly reformy volebních pravidel, které jsou nedemokratické a diskriminační. Některá technická ustanovení podle nich mají odradit od účasti v hlasování Afroameričany a další menšiny.

Podle institutu Brennan Center for Justice alespoň osmnáct států v posledních měsících přijalo změny volebních pravidel. Zastánci změn tvrdí, že je zapotřebí například zpřísnit pravidla pro poštovní hlasování, aby se předešlo manipulacím s volebními výsledky.

Republikáni tak často používají podobnou rétoriku jako bývalý prezident Donald Trump, který tvrdí, že v loňských volbách prohrál kvůli nepravostem.

Demokraté navrhují vlastní reformu

Kritici změn volebních pravidel tvrdí, že republikáni chtějí jen omezit přístup k volbám vrstvám společnosti, jež jsou jim obvykle méně nakloněny.

Sněmovna reprezentantů schválila návrh volební reformy, kterou vypracovala Demokratická strana. Reforma by měla omezit či zvrátit opatření přijatá jednotlivými státy, v Senátu má ale podle agentur jen velmi malou šanci na úspěch.