Rwanda vyslala do Mosambiku vojáky proti islamistům. Před jejich řáděním prchají statisíce lidí

Horizont ČT24: Boj proti islamistům v Mosambiku (zdroj: ČT24)

V africkém Mosambiku prchají před řáděním islamistů statisíce lidí. Na novou frontu s muslimskými extremisty už své vojáky vyslala jako první země Rwanda. Evropská unie svolává výcvikovou misi pro místní bezpečnostní síly.

Tábor Metuge se stal přechodným domovem pro 125 tisíc uprchlíků, kteří utekli před islamistickým násilím. Spravuje ho OSN a lidé jsou tam alespoň ve zdánlivém bezpečí. Povstalci ale získávají stále větší vliv a Mosambičané se bojí, že brzy nebude kam utíkat.

„Toto bývalo oblíbené místo pro turisty, rybolov, ekonomické příležitosti. Lidé tu žili spokojeně, pak ale přišli povstalci, teroristi, kteří rozdělovali rodiny, pálili jejich domy, zabíjeli a znásilňovali,“ říká výkonný ředitel WFP David Beasley. 

Politický geograf Jan Kofroň z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK řekl v pořadu Horizont ČT24, že povstalci jsou převážně místní mladíci, členové islámské komunity. Původ povstání vidí u místní sekty, která ale zřejmě dostala podporu od islámských kruhů z Tanzánie, Keni a Somálska.

Mosambik na mapě Afriky
Zdroj: Wikimedia Commons

Počet útoků povstalců roste

Rukou povstalců už zemřely nejméně dva tisíce lidí, přes 700 tisíc je bez střechy nad hlavou. Do tábora přijdou jen s tím, co stačili pobrat. Řada z nich před tím musela překonat vody v zátoce Pemba, kde vyčerpaní často tonou. Viaze v nich ztratila nejstarší dceru, syna zajali teroristé. V táboře se od září stará o svých zbylých pět dětí a čtyři vnoučata.

„Šla jsem dovnitř pro dítě, když začali útočit na naši vesnici. Přišli za mnou dovnitř, když už jsem ho držela v náručí, a začali křičet, ať zůstanu stát, že mě zabijí. Prosila jsem, ať nás nechají žít,“ vzpomíná Viaze Nassirová, která byla nucena opustit svou vesnici v září 2020.

Počet útoků radikálů zejména na severu země v posledních dvou letech několikanásobně vzrostl.

Zjednodušená mapa náboženství v Africe
Zdroj: Wikimedia Commons

Soustředění vojáků a peněz na obranu

Postup skupin, které slibují věrnost organizacím napojeným na teroristy z Islámského státu, jako je třeba hnutí Šabáb, znepokojuje nejen regionální lídry. Jihoafrické rozvojové společenství už rozhodlo o v přepočtu víc než 260 milionech korun na vyzbrojení a výcvik mosambických bezpečnostních složek. Tisíc vojáků včetně speciálního protiteroristického komanda vyslala Rwanda.

„Rámec operace není daný časem, ale její náplní. Úkol splníme rychle a pak se rozhodneme, kdy se vrátíme,“ řekl plukovník Lonard Rwivanga, mluvčí rwandských ozbrojených sil.

Evropská unie pak tento týden potvrdila vytvoření výcvikové mise v Mosambiku. Podílet se na ochraně obyvatelstva země s Kalašnikovem na vlajce budou vedle bývalého koloniálního vládce Portugalska vojáci z Francie, Itálie nebo Španělska.