TÉMA

Uprchíci

Británie se vzdá strategických ostrovů ve prospěch původních obyvatel. A možná Číny

Spojené království oznámilo, že se po více než půlstoletí vzdává svrchovanosti nad strategicky důležitým seskupením ostrovů v Indickém oceánu. Po desetiletích pření předá Čagoské ostrovy Mauriciu, čímž umožní návrat původních obyvatel. Čagosané byli v 60. a 70. letech ze souostroví vyhnáni. V oblasti je i tropický atol Diego Garcia, který Británie a USA využívají jako vojenskou základnu pro své námořní lodě a dálkové bombardovací letouny. Základna zůstane Londýnu a Washingtonu k dalšímu využití.
4. 10. 2024|

Většina Afghánců evakuovaných do Česka chce zůstat, řekl Hamáček. Azyl by mohli dostat rychle

Většina Afghánců evakuovaných do Česka kvůli minulé spolupráci s českou armádou si přeje v republice zůstat, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nyní je 169 evakuovaných v karanténě kvůli covidu-19, brzy jim však skončí, s českými úřady jednají o své budoucnosti. O azyl či doplňkovou ochranu v Česku jich požádalo 152, ostatní mají v ČR jinou formu pobytu.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 18:54|

Rwanda vyslala do Mosambiku vojáky proti islamistům. Před jejich řáděním prchají statisíce lidí

V africkém Mosambiku prchají před řáděním islamistů statisíce lidí. Na novou frontu s muslimskými extremisty už své vojáky vyslala jako první země Rwanda. Evropská unie svolává výcvikovou misi pro místní bezpečnostní síly.
15. 7. 2021|