Většina Afghánců evakuovaných do Česka chce zůstat, řekl Hamáček. Azyl by mohli dostat rychle

Většina Afghánců evakuovaných do Česka kvůli minulé spolupráci s českou armádou si přeje v republice zůstat, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Nyní je 169 evakuovaných v karanténě kvůli covidu-19, brzy jim však skončí, s českými úřady jednají o své budoucnosti. O azyl či doplňkovou ochranu v Česku jich požádalo 152, ostatní mají v ČR jinou formu pobytu.

Po skončení dvoutýdenní karantény se žadatelé přesunou ze zařízení pod správou ministerstva obrany do zařízení spadající pod vnitro. Úřad s ohledem na bezpečnost nebude sdělovat časy ani cílová místa přesunů.

„U evakuovaných, kteří požádali o mezinárodní ochranu, v tuto chvíli probíhá takzvaná přijímací procedura. Ta obsahuje například administraci žádosti, lékařská vyšetření nebo sběr otisků prstů,“ sdělil Adam Rözler z tiskového odboru ministerstva. Doplnil, že přijímací procedura běžně trvá několik dnů až týdnů a žadatelé jsou po tu dobu v uzavřených zařízeních státu.

Mezi evakuovanými lidmi jsou spolupracovníci armády, jejich rodiny i Afghánci, kteří v Česku trvale žijí. Úřady s nimi jednají o jejich budoucnosti. „Máme víceméně jasnější představu o tom, jak si oni představují budoucnost z hlediska svého statutu. Není žádným překvapením, že většina by si budoucnost představovala v České republice, protože s ní nějakou formou spolupracovali,“ řekl Hamáček.

Podle typu ochrany, pro kterou se evakuovaní lidé rozhodnou, bude ministerstvo vnitra postupovat standardními postupy v rámci státního integračního programu. V případě afghánských spolupracovníků, kteří se rozhodnou zůstat v Česku, vnitro začne s vyřizováním azylu. Procedura by mohla být rychlá, Hamáček již dříve upozornil, že okolnosti jsou jednoznačné. Na integraci do české společnosti bude podle něj stát spolupracovat s neziskovými organizacemi. Integrační program trvá rok.

Migrační vlna není na obzoru, tvrdí ministr

Česko podle ministra vnitra nemá signály, že by se v souvislosti s nástupem organizace Taliban k moci v Afghánistánu blížila migrační vlna. „Situaci velmi pečlivě sledujeme, pravidelně vyhodnocujeme,“ ujistil.

Zpřísnění kontrol na německých hranicích v případě nepříznivého vývoje nevyloučil v rozhovoru s nedělníkem Bild am Sonntag německý ministr vnitra Horst Seehofer. Jeho prohlášení zkritizoval šéf vlivných policejních odborů GdP Andreas Rosskopf. V rozhovoru s deníkem Rheinische Post řekl, že na zpřísnění kontrol nemá policie vybavení a že na hranici s Českem a Polskem nelze kvůli afghánským běžencům natáhnout žiletkový drát.

I Česko ale má podle Hamáčka typové plány pro případ nutnosti uzavřít část hranice či zavést kontroly. Pokud by bylo potřeba přistoupit k takovému opatření, je to podle něj možné v řádu několika hodin, v závislosti na velikosti a druhu státní hranice.

Ambasáda v Kábulu bude dočasně uzavřena

Velvyslanectví ČR v Kábulu bude dočasně uzavřeno, ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) o tom v pondělí informoval vládu. Část agendy ambasády převezme zastupitelský úřad v Islámábádu. Diplomaté byli z Afghánistánu evakuováni kvůli kritické bezpečnostní situaci v zemi.

Budova velvyslanectví byla podle ministerstva zajištěna tak, aby nemohla být zneužita, včetně majetku nebo dat. Českým velvyslancem v Afghánistánu zůstává Jiří Baloun, který bude pracovat z pražského ústředí. „Toto je pro další komunikaci s partnery v regionu i budoucí směřování našich diplomatických styků s Afghánistánem stěžejní,“ uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).